BÄSTA KEDJAN I SHL. Bert Robertsson förklarar vad det är som gör linan med Pär Lindholm, Jocke Lindström och Oscar Möller unik.Foto: Bildbyrån

De utgör SHL:s hetaste kedja och har gett sig själva bra förutsättningar att få spela OS tillsammans. Men vad är det som gör Joakim Lindström, Pär Lindholm och Oscar Möller så bra tillsammans. Hockeysverige.se bad deras tränare Bert Robertsson förklara varför.
– De tre gillar varandra och det är jätteförutsättning för att det ska bli bra kemi, säger Robertsson.

Lasse Lundvall, Nisse Nilsson och Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson. ”Ankan” Parmström, Lennart ”Sillen” Selinder och Göran ”Svirre” Svensson. Lars-Göran Nilsson, Jan-Erik Lyck och Hans ”Virus” Lindberg. Mats Åhlberg, Dan Söderström och Dan Labraaten. Ove Molin, Anders Gozzi och Peter Larsson. Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg och Peter Nordström

Det finns många kedjor att lyfta fram och stämpla som ”klassiska”. Snart kanske vi vi lägga till ytterligare en i raden, nämligen den med Joakim Lindström, Pär Lindholm och Oscar Möller. En trio som just nu ligger etta (8+13), sexa (8+9) och nia (5+10) i SHL:s poängliga. Trion visade även i Karjala Cup att de håller ett mycket högt internationellt snitt.

Vad är hemligheten bakom deras framgångar? Bert Robertsson är tränare i Skellefteå och en av de som var med och satte ihop den här trion redan förra säsongen.
– Jocke och Möller är egentligen från början huvudparet där. Vi letade ganska länge förra säsongen efter någon som passade att spela med de två, berättar Bert Robertsson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Pär har vuxit, vuxit, vuxit och vuxit in i en bärande roll, blivit starkare i tekningscirkeln och är numer som en powerforward som kompletterar Jocke och Möller väldigt bra.

TÄNKTE SPELA MATT ANDERSON SOM CENTER

Inför årets säsong var det inte givet att Lindström, Möller och Lindholm skulle spela ihop i Skellefteå.
– I början på den här säsongen hade vi tänkt att bredda vårt lag lite grann och få ett djup på ett annat sätt. Vi tänkte att Matt Anderson skulle kunna gå med Jocke och Möller, men det klickade inte riktigt så då skiftade vi tillbaka helt enkelt. De tre gillar varandra och det är jätteförutsättning för att det ska bli bra kemi.

Pärs goda egenskaper nämnde du, men vad är det som gör Joakim Lindström och Oscar Möller så stora som hockeyspelare?
– Jag tycker att de har väldigt olika karaktärer. Jocke är en kille som är väldigt skicklig på att lösa trånga situationer och sätta upp andra. Han är känd som en målskytt, men jag upplever att han drar på sig väldigt mycket uppmärksamhet vilket gör att han kan sätta upp andra i bra lägen. Sedan gör Jocke mycket poäng i powerplay, men det är på lite andra sätt ändå.
– Oscar söker mer avsluten och Pär är som en mittfältare däremellan och som är både stark på pucken, bra på framspel och jobba igen pucken. Det som jag tycker sammanflätar alla tre hårdast är ändå deras höga arbetskapacitet. Alla tre är väldigt ”fysade” och orkar spela i ett högt tempo över tid.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Det är er ledande kedja på isen, men hur viktiga är de tre vid sidan om och i omklädningsrummet?
 Jätteviktiga i alla delar. Det är, som jag sa, killar som har en väldigt hög arbetskapacitet, men samtidigt väldigt hög arbetsmoral och följer vårt system till punkt och pricka. Sedan kryddar de det med sin skicklighet.
– Det är väldigt lätt som tränare att peka på deras ambition och lojalitet och sedan kräva samma sak av resten av gruppen. De är ambassadörer på så vis också.

”BIDRAR INTE BARA MED OFFENSIV SKICKLIGHET”

Vad är det som gör att den här kedjan har ett internationellt snitt på sitt spel?
– Skickligheten är egentligen ett kriterium som man måste ha på internationell nivå. Jag tycker Oscar och Jocke visat att de har det redan tidigare. Det är Pär som stuckit upp och överraskat många. Jag måste erkänna att han har överraskat på oss också. Sätter man honom i tuffare situationer så levererar han och växlar hela tiden upp. Det är jättekul att se en sådan utveckling på en spelare.
– Sedan är det arbetskapaciteten och arbetsmoralen. De visade i landslaget att de verkligen går i bräschen och inte bara bidrar med offensiv skicklighet utan de är även väldigt pålitliga.

Är du överraskad över deras väldigt fina insats internationellt i Karjala Cup?
– Både jag och nej. Jag är överraskad över att de fick spela så otroligt mycket och i så många situationer. Nu har Jocke kanske inte spelat så mycket boxplay, men både Oscar och Pär spelade boxplay och powerplay. Jag är lite förvånad över att de användes så hårt i den turneringen, men jag vet att de klarar av det.

På vilket sätt var du förvånad?
– Att dubbla spelare på det viset, både spela boxplay och powerplay och starta perioder vittnar om att man har en väldig respekt för de här killarna. Jag trodde att det var fler som hade samma status då jag tittar på den lineupen där många har högre meriter internationellt.
– Landslagsledningen vet vad de får, men jag är förvånad över att de användes så hårt i den turneringen. Antagligen ville ledningen testa vad de går för och jag tycker att de har levererat över tid och alla tre håller fanan högt.

Är det här i dina ögon en given OS-kedja?
– Ingenting är givet någonstans. Man ska ha en jäkla respekt för utmaningen att ta en plats i en OS-turnering. Oavsett om det är NHL-spelare med där eller inte så är det någonting som många strävar efter.
– Jag tycker att de har en väldigt god chans att komma med och har också visat att på att de vill vara med och tävla på allvar om platserna i OS-truppen. Det tycker jag verkligen de visade i Karjala Cup.