• Publicerat 18 november, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Linus Hultström jublar säkert inte lika mycket nu. På fredagen blev backen avstängd.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Linus Hultström fick återigen nobben från NHL och 24-åringen är tillbaka i Djurgården. Där han kämpat med att hitta formen både fysiskt och psykiskt. Men efter en trevande start ser SHL:s poängbästa back från 2016 ut att närma sig storformen.
– Jag har smygstartat lite men det tar sig som sagt, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han fick nobben i NHL ännu en gång. När Vimmerby-sonen även den här säsongen gav drömmen en ny chans fick han vet att han inte passade in hos Florida Panthers. Linus Hultström valde att återvända till Djurgården, men var inte i toppslag varken psykiskt eller fysiskt.
– Det är väl kroppsmässigt som jag har legat lite efter de andra. September blev lite sönderryckt för mig med resa mellan USA och Sverige. Jag missade lite träningsdagar, men det börjar ta sig. Det känns bättre och bättre och jag känner mig piggare på isen också.

Att Hultström känner sig piggare syns även på istiden. Efter att ha spelat omkring tio minuter per match under sina elva första SHL-matcher, varvade han upp rejält i senaste hemmamatchen mot Växjö. Det blev visserligen förlust på straffar med 3-4. Men Hultström klockades för nästan 23 minuter och stod för ett mål.
– Jag har smygstartat lite men det tar sig som sagt.
– Jag känner mig fräsch i kroppen och spelet börjar sätta sig också det är skönt att kunna bidra framåt också.

Har det varit frustrerande att på grund av fysiken inte kunnat spela mer i början?
– Ja, men så är det. Man vill alltid spela så mycket man bara kan och orkar. Sedan är det helt upp till coachen hur han matchar laget också, så det gäller att ha tålamod.

Målet i senaste matchen var 24-åringens fjärde poäng (1+3) på de senaste två matcherna. Tålmodigheten verkar ha betalat sig.
– Nu skulle jag säga att jag är så gott som hundraprocentig. Det känns bra.


Linus Hultström. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

”HAN BLIR BÄTTRE OCH BÄTTRE”

Det är dock en spelare som har för vana att göra poäng. För två säsonger gjorde han flest av alla backar i SHL. En hundraprocentig Hultström lovar med andra ord gott för Djurgården, som har överraskat många under inledningen på säsongen.
– Han blir bättre och bättre. Han kommer mer upp i sin nivå tycker jag och börjar mer närma sig den. Nu har han fått träna hårt och gått efter den planen som vi har haft för honom. Det går sakta framåt och jag tyckte att han var bra senaste i Göteborg och bra nu också. Så det har gått åt rätt håll, berättar Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson.
– Man har väl märkt att det finns ett självförtroende som behövs byggas upp. Men också en fysik, för han har inte kunnat träna så mycket som han har behövt under en tid. Det har varit lite stökigt. Vi har lagt ned väldigt mycket tid på att bygga hans självförtroende och bygga upp hans fysik. Och sakta tycker jag att man börjar se det mer och mer.

”DET HANDLAR OM BUSINESS”

Det är lite av en gåta varför Hultström inte har kunnat göra bättre ifrån sig i Nordamerika. Nobben från Florida är något som givetvis har påverka backen. Det är inte roligt att höra att man inte passar in hos klubben draftade honom.
– Man kan antingen ta det personligt eller så ser man det som en business som det är. Så är det i både USA, Ryssland, Schweiz och Sverige. Det handlar om business runt de lagen och presterar du inte så tar du ingen plats. Då är det ganska enkelt att se, känna och höra att de inte hade någon tanke med att jag skulle vara där.
– Då känns det skönt att man kan komma tillbaka hit där man känner man har förtroende från tränaren och hela föreningen.

Han har själv vittnat om att NHL-klubben inte verkade ha någon plan för honom.
– Det är stor omsättning på spelare runt om i världen. Just i den tidsramen så passade jag inte riktigt in i vad de ville ha just nu. Det gäller att arbeta hårt och det är fortfarande tid kvar att kunna bevisa att man kan ta en plats.

Har du någon aning om varför det inte har fungerat med Florida?
– Jag vet inte. Det är mycket man kan peta i men jag försöker som sagt lägga det bakom mig och fokusera på Djurgården nu.

Hur tufft har det ändå varit för dig personligen med flera vändor fram och tillbaka till Nordamerika?
– Nja, men det är klart. Det är motgångar i ens karriär som man försöker ta sig förbi så snabbt som möjligt. Den här gången kändes det enkelt att komma hem.
– Det känns som jag har kunnat lägga det bakom mig på ett bra sätt och jobbat hårt nu någon månad för att komma in i laget.


Hultström försöker stoppa Ryan Lasch. Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

”HAN ÄR EN TOPPSPELARE”

Drömmen om världens bästa liga lever dock fortfarande.
– Ja, så är det, det är ett mål man har med sin karriär att spela i NHL. Annars vore man väl kanske dum om man inte har det. Det är bara att lära sig av motgångarna och gå vidare.

Men en sak i taget. Nu ligger allt fokus för Linus Hultström på Djurgården. Om han kan visa upp samma takter som tidigare i SHL kan han mycket väl bli guld värd. Han är som sagt bara 24 år. Så det finns inget som säger att han inte skulle kunna bli ännu bättre.
– Han är en toppspelare. Jag tycker redan nu att man börjar se frön här och där, där han visar superklass. Han kommer bli viktig, säger huvudtränaren Ohlsson avslutningsvis.