• Publicerat 19 november, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Joakim Fagervall. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I fredags tog Björklöven en tung seger i derbyt borta mot Modo. Idag föll laget hemma mot Vita Hästen med 1-2. Men att derbymatchen var en urladdning som påverkade nästa match, det köper inte huvudtränaren Joakim Fagervall.
– Man kan inte åka och skylla på att man har haft en urladdning och tycka att det är någon jävla ursäkt till att förlora en hockeymatch, säger han till hockeysverige.se. 

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Björklöven tog en tung trepoängare på bortaplan i derbyt mot Modo i fredags. På läkaren i Örnsköldsvik hade man dessutom stöd från 2000 tillresta supportrar. Idag ställdes Umeå-laget mot Vita Hästen som huserar på den nedre halvan av tabellen. En match som slutade med förlust 1-2.
– Hästen spelar ett bra försvarsspel. Fem mot fem finns det inte så mycket att säga om matchen. Det är klart att man kan göra mer mål i fem mot fem. Sedan tycker att vårt special teams idag… Att titta på vårt powerplay är som att titta på stilbilder idag. Det är genant hur sakta vi spelar och hur trötta vi ser ut. Litegrann får man räkna med att kraften kanske försvinner och går ned, men då måste man spela smartare. Fem mot fem tycker jag vi hanterar det på ett okej sätt, säger Björklövens huvudtränare Joakim Fagervall på presskonferensen.
– Vi kan komma ut och vara rivigare, det har vi varit många gånger. Men att det skulle bli en match med lite ställningskrig… Hästen är otroligt desperata, jag trodde de skulle vara ännu mer lite desperata från start. Men Hästen gör det bra och utnyttjar hänsynslöst sitt powerplay direkt.

”DET ÄR ETT JÄVLA SKITSNACK DET DÄR MED URLADDNING HIT OCH DIT”

En urladdning mot Modo i fredags, hur jobbar man med det för att inte tappa energi till en sådan här match?
– Jag tycker det är ett jävla skitsnack det där med urladdning hit och dit. Man tränar en hel sommar och varenda match ska vara en urladdning. Det är en ljusglimt att spela en sådan match med bra publik, man borde få energi av en sådan vinst. Man kan inte åka och skylla på att man har haft en urladdning och tycka att det är någon jävla ursäkt till att förlora en hockeymatch. Det är aldrig en ursäkt till att förlora en hockeymatch. Det är dåligt jobb om man har det som ursäkt. Jag tycker inte det, man ska få energi av en sådan match.
– Och jag menar, det var en kraftmätning på alla sätt och vis, men den energin vi fick från läktaren borde ha räckt till att göra en bättre match idag. Jag säger inte att vi hade vunnit ändå men vi hade gjort en bättre energimatch och haft lite mer klipp i grejorna. Så det där med urladdning, det är ett ord jag inte ens vill använda. Det gör man inte, det gör man i sista avgörande matchen för säsongen, då tömmar man sig och sedan kan man vila till nästa match. Men mitt i säsongen, vad är det för skitsnack, det finns inget som heter urladdning mitt i säsongen.

Men du saknade lite klipp och energi?
– Ja, jag gjorde det. Det är någonting som sitter mellan axlarna mer än att det kan vara att man är trött i kroppen. Är man trött i november? Hallå, det är 30 matcher kvar.

”DET ÄR INGEN URSÄKT TILL ATT INTE VARA BRA”

Att det mer kan påverka skallen efter en sådan tung derbyseger är inget man får skylla på, menar han.
– Det kan det säkert vara men det är fortfarande ingen ursäkt. Det är ingen ursäkt till att inte vara bra. Målvakten får inte ha en dålig dag, han var också med där. Då kan ingen utespelare skylla på att vi ladda ur oss, det räcker inte. Det är ingen ursäkt till att inte göra en bra match. Sedan ska man komma ihåg att man har en motståndare som också drar ned farten och gör det bra. De spelar otroligt disciplinerat och bra idag. På rätt sida och gjorde det svårt för oss. Det spelar ingen roll, jag tycker ändå att vi var energifattiga. Men Hästen vinner matchen rättvist, det är inget att snacka om.

Efter 19 spelade omgångar är Björklöven på sjätte plats med 31 poäng. Kvällens motståndare Vita Hästen återfinns på plats tio med 29 inspelade pinnar på lika många matcher.