Joel Mustonen
SHL

Nyförvärvets omtumlande debutvecka i Frölunda: ”Det har varit förvirrande dagar”

ANNONS

Han har knappt varit i sin nya stad och med sitt nya lag i en vecka, men han har redan hunnit flytta in i sin nya lägenhet, spela sin första match och göra sitt första mål. Joel Mustonen har haft omtumlande dagar men har höga förväntningar på nystarten i Frölunda.
– Jag är här för att utvecklas och bli bättre, säger Joel Mustonen till hockeysverige.se

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Frölunda besegrade Örebro på hemmaplan i lördags var det flera personer som var extra glada. Johan Gustafsson hade spelat stabilt i målet, coach Roger Rönnberg var nöjd med defensiven samt den nyvärvade backen Mike Weber och Joel Mustonen fick näta i debuten för sin nya klubb. Igen.
– Det är så konstigt. Det är i tredje klubben i rad jag gör mål i debutmatchen. Jag gjorde det i Örebro och jag gjorde det i Pelicans när jag kom dit första gången. Något slags flyt har jag, säger Joel Mustonen efter debuten i Frölunda.

25-åringen hann göra 18 matcher i finska Pelicans, och landade i Sverige så sent som i onsdags. Han gjorde första ispasset på tre veckor och planen var att han skulle spela sin första match med Göteborgslaget imorgon (tisdag) mot Malmö. Men planen ändrades och bara tre dagar efter att han anlänt till västkusten klev han på isen i sin första match som indian.
– Det har varit förvirrande dagar sedan i onsdags, det har gått ganska fort. Men det var jättekul att spela och jättekul att göra mål. Det var lite av en overklig känsla att möta just Örebro och vara i hemmalaget i Scandinavium. Det var speciellt.

Joel Mustonen i ett lyckorus efter första målet i nya klubben. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

VANTRIVDES I FINLAND

Örebro valde i våras, ganska oväntat för många, att inte förlänga det kontrakt man hade med Joel Mustonen. Den finlandsfödde forwarden ville gärna vara kvar i Sverige, men skrev till slut på med Pelicans i finska Liiga, där han även tillbringade två säsonger innan sejouren i Örebro. Trots att poängen trillade in som de skulle var det någonting som inte kändes rätt för Joel. Han vantrivdes i Finland och längtade tillbaka till landet han kallar hem.
– Ibland är det bara så. Och det blir extra tufft när man är i ett land som för mig är lite utomlands. Det gick lite snett till i somras när jag var ute och leta klubb. Nu bytte jag agent till en svensk agent och då började det hända grejer ganska fort, berättar Joel.

Vad sade Frölunda när de kontaktade dig?
– Jag vet faktiskt inte exakt hur det där har gått till, det får du nästan fråga Sjöström (Fredrik, sportchef i Frölunda, red. anm.) eller nåt, det kan ju vara så att min agent kontaktade dem till och med, haha!
– Jag fick bara höra att det fanns ett intresse och då var jag väldigt intresserad själv, för mig var det en självklarhet att göra allt för att ro hem det.

INTE MÄRKT AV NÅGON FRUSTRATION

Göteborgslaget har haft en seg start på hösten rent poängmässigt, och när Joel Mustonen får frågan om det märks på gruppen när man kommer som ny spelare så svarar han att han inte noterat några sura miner.
– Jag är tvärtom lite förvånad över hur bra stämning det är i truppen. Det är kanske finns någon frustration där, men det är ingenting jag har märkt av. Det är ett gäng härliga killar som varit schyssta med mig. Jag tycker de verkar hantera läget ganska bra.

Joel har redan hunnit flytta in i sin nya lägenhet och bor samma hus som flera andra spelarkollegor. Nu ska han landa ordentligt i staden, klubben och sin roll i laget. Roger Rönnberg har sagt att han vill använda nykomlingen som en ytterforward till en början men så småningom skola om honom till center för att täcka upp det behov de haft under hösten. Joel Mustonen är laddad inför den nya uppgiften och ser fram emot att bidra till ett lyft för Frölunda.

Vad har du för förväntningar på resten av säsongen?
– Jag vet inte riktigt, vi får ta det som det kommer. Jag förväntar mig att vara del av en klubb av en seriös klubb som tränar hårt och att lära mig mycket på kort tid.

Vad får Frölunda i en spelare som du?
– Hårt jobb, utvecklingspotential. Jag är här för att utvecklas och bli bättre. Jag är ingen junior längre, men jag är nog ung för att hinna ta stora kliv framåt och det här är helt rätt ställe för mig att vara på för att få göra det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL