Christopher Liljewall.
SHL

Berättar om tuffa tiden efter flytten: ”Hjälper inte att lägga sig ned och dö”

ANNONS

I Rögle var han lagkapten och fansens stora favorit. I Brynäs har Christopher Liljewall fått kämpa för varje sekunds speltid. Efter en tid som petad är han nu uppe i förstakedjan. För hockeysverige.se berättar han om flytten från Ängelholm till Gävle.
– Jag var inte tillräckligt bra, säger han.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Brynäs har precis besegrat Malmö med 5-3 och Christopher Liljewall har fått spela i förstakedjan tillsammans med stjärnduon Jesper Jensen och Kevin Clark. Efter en på många sätt tuff höst för både laget och Liljewall själv börjar det lossna något för den tidigare Röglekaptenen.
– Det kändes helt okej, absolut. Jag har spelat med Jesper innan, om vi tittar några år tillbaka, så vi har lite kemi sen innan. Och Clark är ju en av seriens skickligaste offensiva spelare, så där är det inga problem, säger han till hockeysverige.se.
– Om vi får fortsätta nästa match så får vi några träningar till ihop och kanske kan hitta ännu mer kemi också. Det finns mer att ta av, absolut.

Christopher Liljewall hade spelat hela sin karriär i Rögle när klubben meddelade att han inte skulle få bli kvar, trots sin roll som lagkapten. Brynäs snappade upp honom – men omställningen har inte varit helt enkel.
– Jag fick inte den starten jag önskade. Jag var inte tillräckligt bra och samtidigt så spelade jag inte speciellt mycket så det var svårt att bevisa någonting. Nu känns det som att man kommit in i grejerna mer och gjort sig mer hemmastad här uppe. Det har känts bättre och bättre för varje match, så förhoppningsvis kan det fortsätta i en uppåtgående trend.

Liljewall var kapten i Rögle.

Vilka är de stora skillnaderna på Rögles spel och Brynäs?
– Det finns många skillnader men det är inget jag vill gå in på det eftersom det är vad vårt spel bygger på. Skulle jag säga det till dig så har jag redan gett motståndarna en fördel redan där.
– Men är ganska många bitar som skiljer, både i uppspelsfasen, i forechecken, och alla de spelmässiga bitarna. Det är ett helt nytt spelsystem egentligen. Men jag menar, jag har spelat rätt många år nu så det gäller att kunna anpassa sig och vilja lära sig hela tiden. Då kommer man göra det också. Men det är inget som kan göras på en natt heller. Det gäller att ta steg varje dag.

Att spela i samma klubb hela karriären ger inte bara en trygghet på isen, utan även vid sidan om. Där hade Christopher Liljewall det betydligt enklare med den omställning som flytten trots allt gav.
– Jag känner inte att det sociala varit något problem alls. Jag tränade här hela sommaren också så när vi väl gick på is kände jag nästan alla i laget. Jag är ganska social av mig också, så där känner jag inte att det var någon omställning.
– Men det har varit ett nytt spelsystem med det jag alltid spelat innan, så det är snarare de bitarna som varit omställning. Att komma in i det, liksom. Men det är något jag jobbat mycket med. Tränarna påminner mig om de bitarna på träningarna så då känner man att det sitter och då får jag ut mer av spelet, såklart.

Under Roger Melins ledning fick Liljewall ofta finna sig i att vara trettondeforward. Under Tommy Sjödins ledning har han emellertid vunnit ett förtroende, och de senaste matcherna har han också fått speltid i powerplay.
– Jag har försökt ha en positiv inställning hela tiden och peppa på de som spelar även när jag inte själv fått göra det. Jag tror inte det hjälper att gnälla eller lägga sig ned och dö. Jag visste om att jag kom till ett bra lag och att det skulle bli en utmaning.
– Ska jag vara ärlig är det jättekul att det varit den här utmaningen, även om det är klart att man vill spela. Men gör man inte det får man jobba ännu hårdare för att få spela. Nu har jag fått ett större förtroende och då har det också känts bättre. Fortsätter jag jobba lika hårt så kommer den trenden kunna fortsätta hoppas jag. Men det är bara upp till mig. Det är inte upp till någon annan än mig själv.

Brynäs ligger på kvalplats och har nu en bortaturné med tre raka bortamatcher. Först mot Linköping, sedan Örebro och till sist Karlskrona.
– Det handlar om att fortsätta vara ödmjuka inför uppgiften och lägga ned det hårda jobb vi gör nu. Ser vi tillbaka några veckor förlorade vi med 8-2 mot Skellefteå, och förlorade stort borta mot Malmö. Det är matcher vi inte ens varit nära att vinna.
– När vi förlorade mot dem senaste kändes det som att matchen kunde gått hur som helst egentligen. Med lite mer flyt och lite mer självförtroende hade vi kunnat vinna de matcherna där vi förlorat med något mål.

Vad ska ni ta med er från den här segern?
– Idag får vi utdelningen för det hårda jobb vi lagt ned de senaste matcherna. Det ska vi ta med oss. Men samtidigt måste vi vara noga med att en match är ingen match, egentligen. Vi måste fortsätta jobba lika hårt. Då kan det här bli riktigt bra.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch