PEKAR UT NY RIKTNING. Cam Abbott fick bästa möjliga start i Rögle.
SHL

Succéstart för Cam Abbott: ”Det kommer ställas högre krav”

ANNONS

Först tog Chris Abbott över som sportchef. Sedan klev brorsan Cam in i rollen som huvudtränare. Och det började bra. I sin första match i Rögle-båset ledde Cam sitt nya lag till en 6–1-seger mot Örebro.
– Vi gjorde en bra insats i kväll. Jag gillade hur vi spelade från första nedsläpp. Killarna var där, det var något nytt för dem. De gjorde ett bra jobb, säger Cam till hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har varit snabba ryck för den 34-årige kanadensaren. Han presenterades som tränare i söndags, drog igång arbetet på riktigt i måndags morse och redan på sin andra dag på jobbet debuterade han som tränare, både i SHL och i Rögle.
– Jag är glad. Jag och Chris är skyldiga den här klubben mycket. Roger Hansson gav oss en chans att spela här. Jag är tacksam över förtroendet jag fått från klubben nu. Jag är trots allt ny, det var väl 18 månader sedan jag ställde mig bakom bänken för första gången, säger Cam Abbott.

Segern mot Örebro var Rögles blott tredje trepoängare den här säsongen. Och trots att det bara gått två dagar sedan Cam fick huvudansvaret syntes en hel del förändringar på isen.
– Han har bidragit med mycket energi och geist i laget. Han har gjort att vi jobbar hårdare tillsammans, gett oss mer energi och det gör mycket. Alla här vill spela för Rögle och det tycker jag vi gjorde idag, säger forwarden Mathias From om Cams intåg.

”HADE BYTT DE HÄR SKORNA MOT SKRIDSKOR VARJE DAG”

Hemmaspelarna satte ett kolossalt tempo redan från första nedsläpp. Forecheckade, vann tillbaka puckar och hade en fart som inte synts till tidigare den här säsongen. Det ledde till en 3–0-ledning och stående ovationer efter den första perioden.
– Jag var inte överraskad. Jag kände i omklädningsrummet att de var fokuserade och redo att gå ut och spela. De spelade bra tillsammans och var aggressiva. Jag var mest nervös över att det var första matchen, säger Cam.

Efter två perioder var ställningen 5–1 och när de 60 minuterna summerades hade Cams gäng vunnit med 6–1.
– De här killarna är proffs och smarta hockeyspelare. De kan spelet och det vet vad som gäller. Mycket behöver inte handla om vad som händer på isen utan om inställning. Jag hade bytt de här skorna mot ett par skridskor varje dag. Man behöver inte ändra mycket utan det gäller att vara klar och koncist.

Rögles säsong har varit allt annat än munter. Sistaplatsen är ett facit på en bristande defensiv, ett ineffektivt målskytte och ett faktum att laget väldigt ofta rasat ihop under matcherna. Med ny ledning är tanken att Rögle ska lyfta. Men hur de ska göra det, är inget Cam Abbott vill gå in på i detalj.
– Det håller vi för oss själva. Vi hade ett ganska detaljerat möte i går. Chris tog de stora bitarna och jag tog hockeydelen. Men det kommer ställas högre krav. Killarna vill det, de vill ha en ram att jobba inom och hitta framgång den vägen. Det var en del av vårt budskap, berättar Cam.

FÅR BRORSAN SOM CHEF

Tvillingarna Cam och Chris Abbott kom till Europa 2007. De gjorde en säsong i norska Frisk Asker innan Rögle plockade upp dem. I Ängelholm blev det också bara en säsong innan bröderna hamnade i Luleå.

Efter sex år i Norrbotten lade Cam skridskorna på hyllan medan Chris flyttade till HV71. Cam tog istället upp tränarkarriären i Växjös J20-lag. Sejouren där blev knappt en och en halv säsong innan brorsan handplockade honom till Rögle.

Tidigare har de bara spelat ihop. Numera är Chris plötsligt chef över Cam.
– Det blir inga problem för oss. Vi har alltid hittat framgång tillsammans. Förhoppningsvis behöver vi inte oroa oss för det, säger Cam.

Cam Abbotts uppgift är alltså att ta Rögle från jumboplatsen upp till fastare mark i tabellen. Insatsen mot Örebro gav en hum om hur det kan se ut i Rögle-lägret.

Vad blir utmaningen framöver?
– Det svåraste är att ta energin från den här matchen vidare till nästa och nästa. Utmaningen med den här typen av hockey är att den kräver fokus och att du är redo att alltid vara på tårna, och det är inte lätt. Speciellt inte på bortaplan med allt vad det innebär. Det kommer bli den första utmaningen, menar Cam.

Även om sejouren som spelare bara blev ettårig blev tvillingarna publikfavoriter i Lindab Arena. Växelramsan ”Cam Abbott, Chris Abbott, Cam Abbott, Chris Abbott” mellan sittplats och ståplats ekade då. Den ramsan plockades givetvis fram av de 3 261 åskådarna den här kvällen.
– Jag hörde det, det var väldigt härligt och både jag och Chris uppskattar det. Samtidigt borde det vara sista gången vi hör den ramsan, publiken borde hitta den hårdast jobbande spelaren i laget och skrika hans namn i slutet av matchen. Det är spelarna som får jobbet gjort, jag försöker bara peka ut riktningen, säger Cam.

BODIN: En doft av något nytt och fräscht

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch