• Publicerat 22 november, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Victor Ekarv. Foto: Hockeysverige.se

Det har varit mängder med klubbyten och svåra skador. Lägg till en dopingavstängning så förstår ni att Victor Ekarv har haft en omtumlande karriär så här långt. Men nu verkar 23-åringen äntligen hittat hem – tack vare ett nytt klubbyte.
– Klart att det har varit tufft. Men det har säkert gjort mig lite starkare. Nu får man bara försöka vara här och nu och hela tiden och njuta av det, säger han till hockeysverige.se om flytten till Modo. 

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vi träffas efter en av Modos hemmamatcher i Fjällräven Center. Klubben har förlorat derbyt mot Björklöven och Victor Ekarv är givetvis djupt besviken över förlusten. Men när den värsta känslan har lagt sig kan han ändå se tillbaka på en säsongsstart som varit mycket lovande för honom själv.

Flytten från AIK till Modo har varit lite av en nytändning för 23-åringen.
– Ja, absolut, det tycker jag. Jag har fått spela här och fått en roll i laget, så det är klart att det kan vara lite av nytändning. Men framför allt får man spela hockey nu igen, så det är kul.

En välbehövlig nytändning i en karriär som varit väldigt lovande. En karriär som fortsatt är lovande. Han är trots allt bara 23 år, men har varit med om väldigt mycket, både upp- och nedgångar. Stockholms-sonen är under resten av säsongen utlånad från AIK till Modo. Ett av väldigt många kubbyten i hans unga karriär. Kontinuiteten har uteblivit. Men lika mycket beroende på ett gäng besvärliga skador som på grund av klubbytena.
– Självklart skulle jag behöva någon form av kontinuitet. Det är väl oftast att när kontinuiteten behövs som mest så är det oftast då som man kanske inte riktigt får den. När det förväntas mer av dig. Men jag tycker ändå att jag får den tiden nu.
– Jag känner att det här året att jag har haft en jättebra fys i AIK och kommer in från en stark försäsong när jag fick spela mycket. Det tror jag också har utvecklat mig. Sedan får man se nu vad som händer, jag försöker bara att en match i taget och göra det så bra jag kan.

Och bra har det gått. På fem matcher har Ekarv producerat fem poäng (3+2) i Modos tröja.
– Jag spelar lite mer än tre gånger så mycket varje match än vad jag gjorde innan. Så det är klart att förtroende är en anledning. Sedan är det väl också frågan vad jag inte gjorde tillräckligt bra för att få mer förtroende där i AIK, säger han självkritiskt.
– Men det är inte så mycket att fundera på just nu. Nu försöker jag bara lägga fokus på här och nu. Jag tycker det känns bra för vår enhet och jag tycker det har känts bättre och bättre för mig.


Victor Ekarv i AIK-tröjan. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

”LULEÅ HADE ETT RUGGIGT BRA LAG”

Men om vi backar bandet några år var det faktiskt i AIK som Ekarv fick sitt stora genombrott. Säsongen 2014/15 öste han in poäng för de svartgula i HockeyAllsvenskan. En produktion som gjorde att han skrev kontrakt med Luleå i SHL. Men det blev en tuff tid i Norrbotten. Så pass tuff att partnerna valde att bryta kontraktet under 2015/16. Allvarliga skador och även en dopningsavstängning bidrog till att framgångarna uteblev.
– Luleå hade ett ruggigt bra lag det året, det ska man inte glömma. De tog nästan de bästa forwards från de andra SHL-lagen. Det var riktigt bra spelare så det var tuff konkurrens.
– Jag kände väl egentligen att enda gången det gick riktigt bra och jag höll på att slå mig in var mitt första hela år. Då åkte jag på en långtidsskada i knät och en hjärnskakning. Så det var lite surt, för då var det som att börja om från början på något sätt.

Var det ett för stort steg att gå från AIK i Hockeyallsvenskan till Luleå i SHL?
– Det kanske det var. Säkert, på ett sätt. Jag tycker ändå att de matcher jag fick där, och jag fick rätt bra förtroende där också några gånger, då kände jag att man kan spela på den här nivån. Men det var väl när det kom en skada som tar sju, åtta månader i läktid… Om man då är lite på gränsen och försöker slå sig in, så är det en dålig tajming på den skadan.

Men att tacka nej till ett SHL-erbjudande som 20-åring är kanske inte det enklaste.
– Visst är det så. Man vill ju testa och jag ångrar ingenting. Men det finns säkert bättre vägar och fler vägar att gå.

Hur tänker du nu kring framtiden?
– Som det är nu så kommer jag att vara här i Modo säsongen ut, vilket känns jättebra. Det känns verkligen som att jag får bra med förtroende här och har fått ett jättebra välkomnande från alla grabbar och ledare och Micke (Sundlöv, sportchef) och så där. Så det var har varit en enkel anpassningsperiod.

”HAN KOMMER HIT MED GLÄDJE OCH BRA INSTÄLLNING”

Modos nya huvudtränare Hans Särkijärvi gillar det han har sett från Victor Ekarv så här långt, och tror sig veta varför centern har fått en fin start i Örnsköldsvik.
– Han kommer hit med glädje och bra inställning i grund och botten. Sedan är han en skicklig spelare, det har han visat för ett par år sedan att han är en väldigt duktig hockeyspelare. Sedan har han haft det motigt i ett, ett och ett halvt år på grund av både skador och kanske inte haft bästa formen.

Vad bidrar han med? 
– Det är en skicklig center, en spelfördelare, så han är framför allt skicklig i spelet med puck.

Vad tror du gör att han har haft svårt att lyckas tidigare, exempelvis i Luleå? 
– Det kan ha med kontinuitet att göra. Men samtidigt är det en nivå till för att slå sig in i SHL och det har han inte lyckats med. Vi vet att han har gjort en väldig massa poäng i AIK innan han gick till Luleå och sedan har det varit en liten dopingavstängning bland annat som han råkade ut för, och skador också. Så han har haft det lite hackigt efter AIK-tiden kan man säga. Han behöver kontintuet i träning och spelande för att vara en bra hockeyspelare.

Kan du se en framtid för honom i klubben?
– Det kan jag nog göra, för det är en duktig och skicklig spelare. Men de besluten tar vi inte just nu.

”DET VAR JÄTTETUFFT”

Doping. Ett ytterst känsligt ämne. Det var i april 2016 som Victor Ekarv åkte fast för just det. I hans kropp fanns den förbjudna substansen metylhexanamin. Ekarv hävdar sin oskuld och menar att han fick i sig substansen genom ett kostillskott, som inte skulle innehålla det förbjudna ämnet. Riksidrottsförbundet valde att stänga av honom från all ishockey under tre månader, vilket är det lägsta straffet. Men det var en tuff period.
– Det är klart, det ska jag ändå säga. Det var jättetufft där och då, innan man fick det förklarat för spelare i laget, familj samt nära och kära. Men jag tycker ändå att jag blev väldigt bra ursäktad av media. Det kändes inte som någon jättestor skada för mig själv.

Motgångarna har varit många, men nu i efterhand har Ekarv tagit lärdom.
– Självklart. Det har varit väldigt tuffa perioder ibland. Framför allt där med hjärnskakningen så var det väldigt jobbigt. För då börjar man tänka och ser inte fyra, fem månader eller åtta månader. Utan då är det om kan man spela, eller kan man inte fortsätta? Man vet många som har problem med det länge. Så det är klart att det har varit tufft. Men som sagt, det har säkert gjort mig lite starkare och nu får man bara försöka vara här och nu och nu hela tiden och njuta av det.