• Publicerat 24 november, 2017
  • Skrivet av Niclas Viberg
  • 0 Kommentarer
Aleksandr Ovetjkin.Foto: Patrick Smith/Getty Images

I samband med att NHL fyller 100 år tittar vi närmare på några av CCM:s största profiler. I dag har turen kommit till en spelare som verkligen har satt sin prägel på NHL det senaste årtiondet, Washington Capitals skarprättare och lagkapten Aleksandr Ovetjkin.

Aleksandr Ovetjkin är tillbaka hos CCM och storskytten ska givetvis inkluderas när vi blickar mot deras största profiler. Ryssen har ofta pekats ut när Washingtons uteblivna framgångar ska förklaras, men inte kan väl en av tidernas främsta målskyttar utgöra något problem?

Under en målsnål era har Ovetjkin lyckats göra knappt 600 mål på nästan 1 000 matcher. Han har stadigt klättrat i tidernas skytteliga och är bara några få mål bort från en topp-20-placering. Tittar vi mot målsnittet så har Ovetjkin i dag tidernas fjärde bästa notering, om vi filtrerar bort spelare med mindre än 500 matcher.

Han lär inte rå på suveräna Mike Bossy och Mario Lemieux, men han ligger före storheter som Wayne GretzkyBrett Hull, Phil Esposito och Maurice Richard när vi jämför målsnitt. Vid 32 års ålder lär Ovetjkin fortfarande ha minst en handfull producerande säsonger kvar i sig – och vem vet hur högt han har klättrat i tidernas skytteliga när han tackar för sig?

SUCCÉDEBUTEN

2004 skrevs det historia när två ryssar valdes med de två första valen i draften. Washington lade beslag på Aleksandr Ovetjkin med förstavalet medan Pittsburgh plockade på sig Jevgenij Malkin.

Eftersom man tyckte det var lämpligt att stänga ner ligan en hel säsong fick Ovetjkin däremot vänta på debuten till efter lockouten 04/05. Han spenderade därför ytterligare en säsong i Dynamo Moskva där han gjorde 13 mål och 13 assist på 37 matcher och vann titeln. Ovetjkin visade framfötterna under JVM samma säsong och blev utsedd till mästerskapets bästa forward när Ryssland fick med sig silvermedaljen hem.

Flytten över Atlanten blev ett faktum i augusti 2005. Då sajnade Ovetjkin sitt första kontrakt med Washington och två månader senare gjorde han sin NHL-debut – och vilken debut det blev. Ovetjkin blev tvåmålsskytt i premiären och succén höll i sig hela säsongen. När grundserien var avklarad hade han gjort 106 poäng – tidernas tredje bästa notering av en rookie.

Han var en av fem spelare som passerade 50-målsgränsen och även hans 52 fullträffar var tidernas tredje bästa notering av en rookie. Han slängde iväg 425 skott på mål under debutsäsongen, vilket var tidernas fjärde högsta notering. Sedan dess har Ovetjkin överträffat det vid två tillfällen och säsongen 08/09 blev han den enda spelaren som överhuvudtaget har hotat Phil Espositos rekord på 550 skott från säsongen 70/71.

Ovetjkin blev utsedd till ligans bästa rookie efter säsongen och knep alltså titeln tätt framför Sidney Crosby – och just de två kom att bli ligans stora affischnamn under de efterföljande tio åren.

TIDERNAS DYRASTE KONTRAKT

Efter rookiesäsongens braksuccé fortsatte Aleksandr Ovetjkin att producera i rasande takt. Säsongen 07/08 kom att bli karriärens bästa med 112 poäng och 65 mål. Hans 65 mål är den högsta målskörden i ligan sedan Mario Lemieux smällde in 69 mål säsongen 95/96.

I januari 2008 satte Ovetjkin sin signatur på en kontraktsförlängning med Washington. Kontraktet sträcker sig över 13 år – det slutar alltså först efter säsongen 20/21 – och är med sina 124 miljoner dollar tidernas dyraste NHL-kontrakt.

Säsongen 07/08 blev även Ovetjkins första säsong med slutspelshockey. Tre år i rad hade Washington missat slutspel, men i takt med att lagbygget blev starkare – bland annat hade spelare som Mike Green och Nicklas Bäckström anslutit – började Capitals klättra i tabellen.

Ovetjkins första slutspelsframträdande blev kortvarigt. Redan i den första omgången blev Philadelphia för svåra, men Ovetjkin hann med nio poäng (4+5) på sju matcher. Den säsongen kom annars att bli ett viktigt avstamp för Washington. Man lämnade NHL:s källare och tog sig till slutspel. Under de efterföljande åren var man sedan ett givet topplag.

NYA MILSTOLPAR

Aleksandr Ovetjkin producerade som bäst under sina fem första säsonger i ligan. Han tog sig över 100 poäng och 50 mål vid fyra tillfällen, och stod för nya bedrifter mest hela tiden. 07/08 blev han exempelvis ligans första vänsterforward att vinna poängligan sedan Bobby Hull på 60-talet. När han gjorde sitt 200:e mål blev han tidernas fjärde spelare att nå den milstolpen under sina fyra första säsonger. Något år senare blev han den femte spelaren att nå 500 poäng på fem säsonger.

Poängskörden sjönk något efter hans första fem år. Hans 32 mål från säsongen 10/11 blev hans sämsta notering i karriären och 65 poäng från 11/12 blev karriärens lägsta, lockoutsäsongen 12/13 exkluderat. Den perioden sammanföll dock med allmänt kaos på kontoret. Bruce Boudreau fick lämna som head coach och vare sig Dale Hunter eller Adam Oates visade sig vara så värst kompetenta coacher.

Ovetjkin slirade alltså till lite, men det dröjde inte allt för länge innan han återigen kom in på rätt spår. Säsongen 12/13 gav 32 mål på 48 matcher och därefter följde tre raka 50-målssäsonger. För knappt två år sedan gjorde Ovetjkin sitt 500:e mål och blev därmed den femte snabbaste spelaren att nå den milstolpen. Hittills har han mäktat med sju 50-målsssäonger, vilket enbart Mike Bossy och Wayne Gretzky har överträffat.

Under de senaste åren – med Barry Trotz vid rodret – blev Washington än en gång en juggernaut och tog exempelvis hem Presidents Trophy två år i rad. Men trots ett starkt lagbygge med högst kompetenta spelare i alla lagdelar och tillspetsat med en av tidernas främsta målskyttar har Washington, under Ovetjkin-eran, aldrig lyckats ta sig förbi andrarundan i slutspelet.

EN AV TIDERNAS BÄSTA

Några större slutspelsframgångar har det alltså inte blivit för Aleksandr Ovetjkin eller Washington, men till skillnad från vad många verkar ha intrycket av har Ovetjkin inte producerat dåligt i slutspelet. Han ligger strax under point per game med 90 poäng (46+44) på 97 matcher – en notering som bara elva spelare överträffar sedan han klev in i ligan. Målsnittet på 0,47 är det bästa bland spelarna med minst 50 slutspelsmatcher.

Som Capitals face of the franchise får han däremot oundvikligen symbolisera organisationens tillkortakommanden, men det är knappast Ovetjkin som har varit problemet. Tittar vi bara på Ovetjkins enskilda karriär är det odiskutabelt en av tidernas bästa, framför allt om vi viktar över mot målskyttet.

Genom åren har det blivit en mängd utmärkelser. Calder Trophy har följts upp med Rocket Richard Trophy vid sex tillfällen och en Art Ross Trophy. Tre gånger om har han tagit hem såväl Hart Trophy som Ted Lindsay Award och han är Washingtons mål- och poängbästa spelare genom tiderna.

Ovetjkin är redan nu en av tidernas främsta målskyttar och sedan han kom in i ligan är det ingen annan spelare som ens är i närheten av hans målproduktion. Håller han bara uppe produktionen under de kommande åren – inledningen på den här säsongen ger onekligen vibbar av det – kommer han dessutom klättra många positioner i tidernas skytteliga.