• Publicerat 29 november, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Austin Farley. Foto: Hockeysverige.se

Han värvades till Modo som tilltänkt poängkung. Men Austin Farley hittade inte rätt – och tvingades lämna klubben. Klubbytet till Björklöven blev det stora lyftet för amerikanen.
– Han har varit så bra som vi hade hoppats på att han skulle vara, säger lagets tränare Joakim Fagervall till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är våren 2016 och Modo har åkt ur SHL. En hård smäll för föreningen som inför nästa säsong givetvis satsade på att ta steget tillbaka till Sveriges högsta liga. Austin Farley värvades som en tilltänkt nyckelspelare och poängspruta. Dåvarande tränaren Andreas Johansson hyllade honom redan innan han hade landat i Örnsköldsvik och förväntningarna var stora på amerikanen. Men samarbetet blev inte vad någon hoppades på. Efter 19 matcher hade amerikanen bara producerat två mål och totalt fyra poäng. Det gjorde att Modo, som befann sig i sportslig kris, valde att bryta kontraktet med forwarden.

Konkurrenten Björklöven var inte sena att ta möjligheten och ge honom en ny chans.
– Han fanns med i tankarna innan han blev klar för Modo och jag vet att det finns potential till något mycket bättre än vi sett hittills. Ett miljöombyte kan vara precis vad han behöver för att lyfta, sa klubbens dåvarande sportchef Daniel Johansson i november 2016 till Björklövens hemsida.

Johansson visste inte då hur rätt han hade. Huvudpersonen är själv inne på precis samma spår. Även om det inte finns någon enkel förklaring till varför det gick så dåligt i Modo och nu har gått så bra i Björklöven.
– Jag tror inte det finns något specifikt att peka på. Det som hände i Modo valde jag att lämna bakom mig. Jag jobbade på att fortsätta vara positiv och lita på min skicklighet.
– Inget var fel (i Modo) och jag har inga hard feelings mot organisationen i allmänhet. Man ser hela tiden att spelare, när de får en förändringar i en annan miljö, så går det bättre. Jag är väldigt tacksam att Björklöven plockade hit mig förra säsongen och jag är väldigt glad över att spela här.

HYLLAR KEDJEKOMPISARNA

I Umeå har han levt upp till förväntningarna på en hög poängproduktion. Inte minst den här säsongen. Efter 13 matcher stod Farley på nio mål och 16 poäng och ledde poängligan i Hockeyallsvenskan. En mindre skada gav lite grus i maskineriet och han missade en handfull matcher. Men den 17 november var han tillbaka i spel – mot sitt gamla lag Modo. 24-åringen gjorde mål direkt i bortasegern mot rivalen. I skrivande stund har han 18 poäng på 17 matcher.
– Jag tycker det är mycket på grund av mina kedjekamrater (Axel) Ottosson och (David) Lindquist. De ska ha beröm, säger forwarden ödmjukt.
– Vi har spelat ihop under egentligen hela säsongen. De är speciella spelare och jag tror att vi har en bra mix med fart, kreativitet och skicklighet. Ottoson är väldigt snabb och kan hitta mig enkelt, Lindqvist hittar otroliga passningar, så jag tror att vi passar tillsammans.


Ett av många måljubel i Björklöven. Foto: Johan Löf / Bildbyrån

”HAN PASSAR IN I VÅR GRUPP PÅ ETT VÄLDIGT BRA SÄTT”

Lagets huvudtränare Joakim Fagervall är nöjd med det Farley har bidragit med, och det är mer än i poängkolumnen.
– Han har varit så bra som vi hade hoppats på att han skulle vara. Austin är en otroligt bra spelare och en stark karaktär. Han bidrar väldigt mycket till vår grupp, inte bara på banan utan även utanför.

Har ni skruvat på något speciellt för att få ut mer av hans potential?
– Nja, någonstans så tyckte jag att han var bra redan när han kom i fjol. Det mesta har han skött själv i det. Jag tror det är mycket att han passar in i vår gupp på ett väldigt bra sätt. Det behöver inte vara mer komplicerat än så, säger Fagervall, som tror att omställningen till Sverige kan ha påverkat i en början.
– Det kanske det har. Han har dock spelat collegehockey på stor rink, så jag tror inte det är isen. Men det är klart att komma till ett nytt land, det gör att det tar ett tag innan man har anpassat sig. Det är en ung kille, men det tycker jag inte har varit något problem alls. I alla fall inte sedan han kom till oss. Han gjorde väl bort den tiden i början och sedan när han var klar då kom han till oss.


Austin Farley nätar mot sin gamla klubb Modo. Foto: Johan Löf / Bildbyrån

”TOG MIG ETT TAG ATT KOMMA UNDERFUND MED EN ANNAN GAMEPLAN”

Exakt. Modo var amerikanen Farleys första klubb i Sverige, med allt vad det innebär. Att det är en omställning att flytta från Chicago till Örnsköldsvik förstår nog alla. Så hur mycket påverkades han till en början av det?
– Det är uppenbarligen en liten omställning med den större isen och spelarna här är väldigt skickliga. Det tog mig kanske ett tag att komma underfund med en annan gameplan. Här är det lite mer ”trap” och mycket mer systemtänk.
– Här måste du måste förstå att du inte kan falla ur ramen bara för att du tror att du ska få pucken. Du måste spela systemet och den stora isen kan vara en stor fördel för mig. Men jag behövde veta när jag skulle använda min fart, och inte.

Att nordamerikaner hamnar i den svenska hockeyn är verkligen inget undantag. Men Farley är ovanligt ung. Han var bara 22 år när han kritade på för Modo.

Hur hamnade du egentligen i Sverige? 
– Det är inte helt vanligt. Spelare brukar åka över senare till Europa men den här ligan har högt anseende och det är en väldigt bra liga. Min agent sa att jag kunde gå hit och utvecklas, och sättet vi tränar på här är tufft.
– Som jag sa, spelarna här är superskickliga. För mig tror jag det var ett bra beslut. Jag är en mindre kille så jag tror att med den större isen skulle min fart och kreativitet vara en fördel för mig.

Men det finns som sagt fler nordamerikaner i svensk hockey och Hockeyallsvenskan. I Björklöven har han sällskap av kanadensaren Alex Hutchings och den gamla vännen och landsmannen, Cody Murphy.
– Vi bodde faktiskt bara 20 minuter från varandra där hemma (i Chicago). Vi tränar tillsammans på somrarna och han är definitivt en av mina närmsta vänner. Vi träffar varandra varje dag i USA och när vi kommer hit så är det samma sak. Det är häftigt att vi är här tillsammans, jag är väldigt glad att ha honom här. Om du någon gång blir uttråkad eller så och behöver lite mer engelska i ditt liv så umgås vi och det är kul.


Farley i en talangmatch med USA Hockey 2012. Foto: Bruce Bennett / Getty Images

”SOM LITET BARN DRÖMMER DU SÅKLART OM NHL”

Hur ser du på framtiden, vill du stanna i Sverige?
– Jag vet inte, svarar han och ler stort.
– Jag fokuserar på vad som händer här och nu och framtiden är inte under min kontroll. Jag försöker att bidra varje match och komma in med energi och utnyttja mina styrkor. Jag kunde inte vara på ett bättre ställe än här i Björklöven, så jag tar det dag för dag.

Austin Farley siktar mot SHL och drömmer om NHL.
– Ja, jag har sett några matcher och den ligan (SHL) är otrolig att titta på. Alla spelare är så skickliga och kreativa.
– Som ett litet barn drömmer du såklart om att spela i NHL. Så det finns i bakhuvudet, men det viktigaste är att komma till jobbet varje dag och om du presterar kommer du dit på ett eller annat sätt.

Och om ingen SHL-klubb lägger vantarna på honom efter årets säsong, lär han kunna fortsätta i Björklöven, som ser en framtid för honom.
– Ja absolut. Det är en bra hockeyspelare så det är en självklart. Han har dessutom kontrakt på två år, konstaterar huvudcoach Fagervall.