• Publicerat 1 december, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Stefan Andersson.Foto: Hockeysverige.se

Han offrade polisyrket för kärleken till hockeyn. Björklövens Stefan Andersson är en trotjänare i klubben. För hockeysverige.se berättar backen om livet med dubbla karriärer. Han ger även sin syn på tacklingsdebatten som uppstått. Är det rimligt att det som sker på isen avgörs i domstol? 
– Det har kommit en del rena överfall och jag vet inte, på något sätt är det kanske bra i förlängningen att man prövar det och så får man veta hur man ska ställa sig till det. Men grunden är väl ändå att det ska skötas inom idrotten. 

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han har varit med ett bra tag. Stefan Andersson, 34 år, gör sin sjätte säsong i Björklöven. Och efter två tyngre säsonger rent sportsligt börjar saker och ting nu ljusna i klubben.
– Det känns som att det är friska vindar. Vi hade en väldigt lång försäsong och känner oss bra förberedda. Systemet som tränarna har satt känns bra. Vi känns som ett stabilare lag än på många säsonger tycker jag. Jag tycker vi ska kunna vara med och kriga om en bra placering i tabellen, säger han till hockeysverige.se.

”Löven” ligger i skrivande stund på en sjunde plats i HockeyAllsvenskan. Så sent som i onsdags tog man en meriterande 4–1-seger mot AIK hemma. Nya huvudtränaren Joakim Fagervall börjar sakta men säkert få ordning på torpet. Att vindarna blåser rätt igen för Björklöven märks också på intresset. Föreningen är på väg mot bästa publiksnittet i historien.
– Det är bara att se på exempelvis bortamatchen mot Modo, den är fantastisk. Det är 1500-2000 som reser ned dit och stöttar oss, och här hemma har vi alltid mycket folk. Det är ett otroligt intresse här i stan och det är grymt skoj att så många stöttar oss. Det är bara att fortsätta att spela bra hockey och vinna.

Varför är intresset så högt just den här säsongen?
– Det är väl egentligen att vi har spelat ganska bra hockey tycker jag. Fartfyllt och fått en satsning i klubben som är bra. Det tillsammans med att det är ett jäkla intresse i stan. Den kombinationen gör att det kommer folk.
– Det är många som är engagerade och intresserade. Det är en ära att få spela för Björklöven här i Umeå, för det är verkligen laget i staden.


Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån

”JAG HAR FÅTT SÄGA UPP MIG FÖR ATT FÅ SPELA VIDARE”

Stefan Andersson är inte bara hockeyspelare. Han är även utbildad polis. Men efter elva år i yttre tjänst ställdes han inför ett tufft beslut.
– Jag är polis i grunden. Men nu har jag fått säga upp mig för att få spela vidare. Jag fick inget mer tjänstledigt, så då tog jag beslutet att ta ett brejk från det helt. Tidigare har jag varit tjänstledig under vintern och jobbat vår och sommar. Men det har inneburit att jag nu har kunnat köra på desto hårdare med fysen och sådant. Det har bara varit positiv rent hockeymässigt.

Hur kändes det att behöva säga upp sig?
– Det var ett beslut jag tog tillsammans med familjen. Jag tycker att hockeyn är under en begränsad tid i ens liv. Polisyrket finns kvar, så jag kommer kunna söka mig tillbaka om det är det jag vill göra senare. Jag ser det som att ta chansen att spela hockey så länge det är roligt.

Kan du ha nytta av polisyrket även på isen?
– Nja, det vet jag inte riktigt. Det är ju ett yrke som gör att du utvecklas som människa tror jag. Det är väl något man har nytta av oavsett vad man gör, så det skulle väl vara det. Jag är väl ingen polis på isen direkt, säger han bränner av ett leende.


Stefan Andersson (höger) firar ett mål med sina lagkamrater. Foto: Erik Mårtensson / Bildbyrån

”ÖNSKAR ATT DET KUNDE LÖSA SIG INOM IDROTTEN”

Från polisyrket till polisanmälningar. Vi har på senare år fått se situationer inom ishockeyn som lett till allmänt åtal fällande dom. Jakob Lilja dömdes i både Tingsrätt och Hovrätt för misshandel, men har överklagat till Högsta Domstolen. Men det senaste fallet på näthinnan är förmodligen Thomas Larkins överfall/tackling på Brynäs-spelaren Daniel Paille. En tackling som även den är polisanmäld. Så vad tycker en utbildad polis om att incidenter på under hockeymatcher prövas civilrättsligt?
– Min grundtes är väl att man önskar att det kunde lösa sig inom idrotten och det regelverk som finns. Sedan har det kommit en del rena överfall och jag vet inte, på något sätt är det kanske bra i förlängningen att man prövar det och så får man veta hur man ska ställa sig till det. Men grunden är väl ändå att det ska skötas inom idrotten tycker jag.
– Det har kommit numera sista tiden att det har blivit aktuellt. Innan har jag inte hört så mycket om det. Det blir väl lite att det ska testas civilt också rättsligt. Vi får se vad det blir av allt som kommer nu. Nu var det väl en till här…

Tänker du på Thomas Larkin? 
– Ja, exakt.

Lyssnar man av debatten finns det ofta två sidor. Majoriteten av experter verkar dock luta åt att det som händer på isen ska stanna på isen.
– Ja, det är väl lite känslan. Sedan får man väl ändå kanske se i förlängningen att det kan vara bra att testa det och se var gränsen ska gå för vad man får göra. Det kan jag se som positivt, annars är jag nog inne på som de flesta säger att det ska stanna och kunna lösas inom hockeyn, eller vad det nu är för sport.


Thomas Larkin är polisanmäld efter brutala tacklingen på Brynäs Daniel Paille. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån 

”JAG SER DET GANSKA KORTSIKTIGT JUST NU”

Han är ingen polis på isen. Men i framtiden öppnar Johansson för att återgå till polisyrket.
– Ja, jag kan mycket väl tänka mig det. Samtidigt att nu när man har sagt upp sig så får man kolla runt när det blir aktuellt. Jag ser det som att det kommer vara en extremt rolig utmaning att hitta något som man tycker är roligt. Jag ser det ganska kortsiktigt just nu. Jag ser den här säsongen med hockey och att spela så bra det bara går så att laget vinner matcher. Det är det det går ut på, sedan löser sig allt sådant där senare tror jag.

Tror du att vi behöver några poliser på isen i framtiden? 
– Nej det tror jag inte, haha. Men det finns nog bra chanser att få jobb inom polisen om man skulle vilja det.