• Publicerat 5 december, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Carl Persson återvänder till SHL.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Han sköt imponerande 26 mål för Karlskoga i fjol och var en av HockeyAllsvenskans främsta poängplockare. Men steget till SHL och Karlskrona har varit större än Carl Persson kunnat föreställa sig.
– Man ska förtjäna en plats högre upp i systemet. Det har jag väl inte riktigt gjort nu, säger han till hockeysverige.se. 

KARLSKRONA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förra året stod Karlskrona för en inledning av sällan skådat slag. När SHL tog landslagsuppehåll i november toppade skrällgänget från Blekinge tabellen. I år har starten varit betydligt sämre. Det ligger givetvis många anledningar bakom den skrala poängskörden. Men en spelare som inte har fått fart på maskineriet är nyförvärvet Carl Persson från BIK Karlskoga.
– I laget trivs jag väldigt bra. Vi har bra stämning tycker jag. Tittar jag på mitt eget så har det väl inte riktigt gått som jag har tänkt mig. Men det har inte gått så jättebra för laget heller. Det har gått tungt på båda sidor tycker jag, säger han till hockeysverige.se med en suck.
– Samtidigt måste man bevisa att man vill spela mer och ta för sig lite. Det är bara att fortsätta köra. Det är min första säsong i SHL så jag får ta in så mycket erfarenhet som möjligt och bara fortsätta jobba vidare på smådetaljer.

Forwarden är självkritisk, och det är kanske inte så konstigt. Förra säsongen öste han in poäng med Karlskoga. Det var bara Anton Holm (28 mål ) som fyllde näten mer än Persson. Totalt gjorde han 26 mål och 44 poäng under vad som var hans första hela säsong i HockeyAllsvenskan. Ett imponerande facit, och belöningen blev ett tvåårskontrakt med Karlskrona i SHL. En rejäl utmaning och möjlighet, men för den saken inget lätt steg att ta.
– För mig som har gått från Karlskoga där vi gick på allting med en hög forecheck har det varit en ganska stor omställning att komma hit där vi ställer upp rätt mycket med styrspel. Sedan är det lite mer att när det blir misstag här i SHL så smäller det oftast. Det är väl de största skillnaderna tycker jag.

Hur märker man att det är svårare att göra poäng i SHL?
– Det är bättre försvar och bättre spelare. Försvarsspelet är lite tuffare här om man jämför med allsvenskan. Man får inte lika mycket tid här i SHL och man måste hela tiden vara alert, vara på hugget helt enkelt.


Carl Persson i Karlskoga under förra säsongen. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

”INTE RIKTIGT FÖRTJÄNAT DEN ROLLEN HÄR”

Han var minst sagt på hugget i HockeyAllsvenskan. Och 22-åring hade höga målsättningar inför första SHL-säsongen.
– Jag vill helst ha en offensiv roll, bidra med poäng och hjälpa laget framåt. Det är väl tanken att jag ska börja från start och kunna börja i topplinorna, men det är upp till mig själv att bevisa att jag ska vara där sen också, sa han till 24Kristianstad i samband med att kontraktet med KHK var påskrivet.

Med facit i hand har det blivit ett mål och fem poäng på 24 SHL-matcher. Och rollen i laget har skilt sig en hel del mot målsättningen och den han hade i Karlskoga. På pappret huserar han i en tredjekedja med Joel Kellman och Konstantin Komarek.
– Jag hade en annan roll i Karlskoga och jag har väl inte riktigt förtjänat den rollen här heller. Jag kom in ny i ligan och ny i laget, då måste man ta för sig lite mer och visa att man ska vara där också.
– Men det är långt kvar av säsongen så det är bara att fortsätta jobba på.

Hur är relationen till huvudtränaren Ove Molin, tycker du att han använder dig på rätt sätt? 
– Jag jobbar mig in i det mer och mer. Jag har fått vara med och knacka på dörren när jag väl får chansen. Han har sagt att han inte har några stängda dörrar till powerplay, till exempel. Men jag måste bevisa först att jag ska spela där.


Carl Persson. Nu i Karlskrona HK. Foto: Hockeysverige.se

”DET ÄR INTE BARA ATT HOPPA IN OCH GÖRA MASSA POÄNG”

Det var Molin som i mångt och mycket handplockade Carl Persson till Karlskrona. Är han nöjd med sitt nyförvärv?
– Jag tycker att ”Calle” växer för varje vecka som går. Det är en resa som många av de allsvenska spelarna gör. De helt enkelt växer in i SHL och det är som jag säger, det går sakta sakta sakta uppåt. Jag tycker att han tar mandat för varje vecka som går, berättar Molin.

Vet du hur han känner kring att produktionen inte vill lossna? 
– Jag både hoppas och tror att man känner om hockeyspelare att man växer. Det är inte bara att hoppa in och göra massa poäng. Vi har ett lag och vi har ett spel som bygger på kollektivet och som jag sa, ”Calle” växer för varje vecka som går.
– Det är lätt hänt att man tittar på allsvenska spelare och tror att man ska gå raka vägen upp och göra massa poäng. Det finns de som gör det, men steget är ganska mycket större än vad många tror.


Foto: Magnus Lejhall / Bildbyrån

”LITE FRUSTRERANDE ÄR DET”

Både Molin, Persson och hela Karlskrona är inne i en tung period. Laget ligger på kvalplats i SHL efter 23 poäng 24 matcher. Och ambitionerna och målsättningarna är högre än så, inte minst för Persson själv.
– Ja, det har man såklart. Lite frustrerande är det, men man får inte tänka så mycket på det, det är inte bra att det sitter i huvudet hela tiden, säger han om den skrala poängproduktionen.
– Det är bara att försöka släppa loss, till slut släpper det och då rullar det förhoppningsvis på.

Vad behöver du skruva på för att få igång produktionen?
– Jag själv tycker att skottet är bland det bästa jag kan bidra med.
– Sedan utnyttja min fart lite mer kanske. Jag tycker det har varit lite stillastående vissa gånger, det är farten jag har och den vill jag utnyttja så mycket som möjligt. Men som sagt, det är lite svårare att skapa lägen här i SHL. Jag vet inte riktigt vad det beror på, vi måste komma ihop som lag också och göra det tillsammans. Vi får ta den biten först.

Carl Persson jobbar vidare, och om motivation behövs kan han se tillbaka på de senaste två säsongerna. 22-åringen från Kristianstad har gjort en mycket fin resa.
– Det var väl två säsonger sedan jag var utlånad till division 1, så det har gått ganska snabbt. Men det är inget man tänker på så där under tiden man är här. Man vet vad man går för. Man gör det man är bra på och försöker bidra med så mycket som möjligt