Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Det fanns extra energi i måljublet hos hemmapubliken när Frölunda satte sitt första mål mot Karlskrona ikväll. Anledningen stavas Max Friberg. Efter 24 matcher utan mål bröt han torkan och noterades för två mål på torsdagkvällen.
– Det var förlösande, säger Max Friberg till hockeysverige.se efter 4-1-vinsten i Scandinavium.

(GÖTEBORG.)

Det skulle dröja ända till den 25:e SHL-matchen för den energiske forwarden att näta. I ett långt anfall av Frölunda där Joel Lundqvist spred energi runt kassen fick till slut backbjässen Mike Weber till ett skott från ovanför ena tekningscirkeln som sedan styrdes in av Max Friberg framför kassen. Och på frågan hur känslan efter första målet för säsongen placerar sig på en ”götteskala” svarar Max tydligt.
– Den är i topp. Det spelar ingen roll vilken skala det är.

I en intervju med Hockeysverige för ett par veckor sedan berättade Skövdesonen att detta var den längsta torka han haft i sitt liv. Men i kvällens möte mot Karlskrona blev det två fullträffar för Friberg och nu är han äntligen med i målprotokollet. Den förre Frölundaspelaren Anton Axelsson, som pratar i Scandinavium-studion under pauserna, avslöjade att han innan matchen gissat på ett hattrick från den hårdjobbande forwarden.
– Jaså? Det hade han inte sagt till mig, säger Max efter vinsten.

Kände du att dina kollegor på isen ville hjälpa dig till ett tredje mål?
– Nej, vi försökte väl att spela som vanligt. Men det är klart att i bakhuvudet tror jag alla visste om det och hade det blivit en 2-mot-1 eller 2-mot-0 så hade de säkert letat efter mig men det blev inget riktigt läge.

”VET VAD VI SKA GÖRA”

Efter att 25-åringen gett Frölunda ledningen med sina två mål hade Frölunda ett stort övertag i spelet och bet sig fast i Karlskronas zon i minuter åt gången. Det Frölunda som vi lärt oss att känna igen efter de gångna säsongerna verkade vara tillbaka.
– Så kändes det egentligen hela matchen, med några byten som undantag så gör vi det bra. Vi gör det vi kommit fram till innan, vi spelar försvarsspel först och tar det där ifrån. Vi visste att gör vi på det viset så kommer chanserna komma oavsett.
– Framför allt så fick vi bra tryck och det gav utdelning också. Vi vet vad vi ska göra för att det ska bli rätt. Vi ska göra det oftare bara.

Frölunda hade en vinstsvit på fyra matcher för ett par veckor sedan, och då verkade det som att Göteborgslaget kommit tillbaka ordentligt efter den långa svackan innan dess. Men sedan kom två förluster mot SHL:s Skånelag och återigen började det pratas i termer av svacka och kris.
– Vi är inte alls nöjda med matcherna mot Rögle och Malmö och jag tycker det här var ett steg i rätt riktning. Men bara den här matchen gör ingenting stabilt utan vi ska se till att bygga vidare på detta på lördag i Mora och se till att det blir ännu bättre.

Vad skulle det betyda att vinna på lördag och gå in i uppehållet med två vinster?
– Det skulle bli lite lättare för hjärnan och då kan vi se till att vara ännu mer metodiska under träningsveckan där efter. Så det är klart vi ska gå för det.

Matchen mot Karlskrona slutade 4-1 med Max Friberg (2), Ryan Lasch, Victor Olofsson och Carl Persson. Skotten landade på 44-18.

Erbjudandet från SHL:s nya huvudsponsor: Få 200 kr i riskfritt spel när du spelar för 500 kr på hockey - varje vecka!