Petter Rönnqvist imponeras av Djurgårdens första halva av SHL.
SHL

Experten imponeras – men: ”Finns fler spelare i Djurgården som man måste önska sig lite mer av om man ska bli ett riktigt hot”

ANNONS

Det var nog inte många som tippade dem som topplag i SHL inför årets säsong. Speciellt efter den förra säsongens ganska svaga tiondeplats och utslagning i åttondelsfinal mot Färjestad. C Mores expert Petter Rönnqvist är imponerad och tycker laget gått över förväntan.

Första halvan av den här säsongens SHL har varit mer än positiv för stockholmarna. Efter 24 spelade matcher ligger idag Djurgården trea på 46 poäng med två matcher mindre spelade än tvåan Färjestad som har 50 poäng.
— Inför säsongen trodde jag nog att Djurgården skulle bli ett slutspelslag, men att bli topp sex skulle bli en utmaning, säger C Mores Petter Rönnqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
— Djurgården har gått över förväntan, men det är samma sak som med vissa spelare innan säsongen, att man ser en del frågetecken, men dom har rätats ut. Tittar vi på bröderna Davidsson (Marcus och Jonathan) och Fjällby (Axel) som bildat en enhet så är det dom som mångt och mycket, när det gick tungt för förstakedjan, stod för poängen och gjorde så att Djurgården vann en del matcher.

TYCKER DE HAR ETT KOMPLETT LAG

Den tidigare Djurgårdsmålvakten är imponerad över lagets första halva av SHL.
— Jag förstår idag Thomas Johansson och Jocke Eriksson när dom ifjol stod och förklarade att man var på rätt väg. Man hade jäkligt väl underbyggd statistik, men då fick man inte utdelning. Det vi ser den här säsongen är en förlängning av det spelet Djurgården spelade in förra säsongen. Nu har det satt sig och man har börjat få utdelning.

Om du ska vara mer konkret, vad är det som gör Djurgården till ett topplag?
— Om vi ser till matchen senast mot Linköping så spelar Djurgården med ett pressande. Dom sätter press på Linköping som är ett spelskickligt lag, och dom hinner inte reagera eftersom Djurgårdsspelarna är på dom direkt från matchinledningen som en blöt filt.
— Dom är otroligt snabba och har bra uppspel från egen planhalva. Om vi sedan tittar på backarna, vi visste att Marcus Högström var bra och Jesper Pettersson kommer in och gör det riktigt bra. Dessutom kommer Linus Hultström in och är otroligt bra för Djurgården i offensiv del av planen.
— Jag tycker att det är ett jäkligt komplett lag och nu har man konkurrens också. Det syns inte minst genom att Mikael Ahlén och Henrik Eriksson, som var en fjärdekedja förut, nu är utanför laget när man har alla spelare tillgängliga.

OSKRIVNA KORT

Ett oskrivet kort, och även ifrågasatt under säsongen, var tränaren Robert Ohlsson. Den här säsongen tycks han, tillsammans med Stefan Nyman och Mikael Håkanson, få alla i laget att rätta i sig i Djurgårdens spelidé.
— ”Musse” är smart, Nyman kan backarna och hela den biten. Det passar Nyman att jobba med det och det passar Håkansson att få vara lite i skymundan.
— ”Robban” kom in som handplockad för det sättet som Thomas Johansson ville att laget skulle spela. Det var nog bra förra säsongen att ”Robban” verkligen fick gå igenom en prövning med att stå och försvara sättet som man spelar. ”Vi ska spela så här”, man fortsatte bara att trumma på. Det har gjort att ”Robban” såklart vuxit ännu mer för det var ingen lätt resa han hade förra säsongen.

Robert Ohlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ett oskrivet kort inför säsongen var NHL-förvärvet René Bourque. Han har så här långt svarat för elva mål och totalt 17 poäng på 22 matcher och har varit en av SHL:s mest sevärda spelare.
— Han har betytt jättemycket såklart. Om vi ser till förstakedjan (Bourque, Andreas Engqvist och Patrik Lundh) så har Djurgården ett lok som drar det här laget. Andreas Enqvist är briljant, solklar till OS, en ledande center och en spelare som leder det här laget på samma sätt som (Petter) Thoresen gjorde för två säsonger sedan. Det var något Djurgården saknade förra säsongen.
— René Bourque var en fullträff. Djurgården tog in honom för att man visste att han var skridskostark, något som är ett måste när man kommer till en större rink från NHL. Han har en historia bakom sig i NHL med att ha gjort en del poäng, men det fanns otroliga frågetecken kring honom när jag satt innan och skulle se på den trupp Djurgården hade. Jag tror det blev en större fullträff än vad Jocke Eriksson någonsin hade kunnat drömma om.

René Bourque. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka spelare har överraskat på dig positivt?
— Om vi tittar på backsidan, vilken jag var väldigt tveksam till, så har Jesper Pettersson och William Lagesson imponerat på mig med ett bra stabilt försvarsspel och ett bra förstapass. Tom Nilsson har varit borta en del, men kommer betyda mer och mer för Djurgården vad det lider.Sedan har även David Bernhardt tagit kliv. Han är en väldigt komplett back som kan spela offensivt också.
— Här får Nyman ta åt sig en stor cred då han har fått in backarna i det sättet som Djurgården vill spela.

VÄLFUNGERANDE MÅLVAKTSSPEL

Djurgårdens målvaktsspel är en annan del som har fungerat bra under säsongen.
— Jocke (Eriksson) hade det tungt i början samtidigt som (Adam) Reideborn stått för en remarkabel utveckling om man ser till tiden i Modo och förra säsongen i Djurgården som varit jobbigt för honom.
— Det var tveksamt om han skulle få vara kvar, men man såg redan förra säsongen att han tog kritiken på rätt sätt. Han var medveten om att han inte stod för den utveckling han själv ville. Det är viktigt för alla spelare att ha en bra självinsikt på vart man står. Får man kritik så beror det på en orsak.
— Sedan kan man tycka den är orättvis, för hård eller vad som helst, men Adam har varit ödmjuk och tog kritiken han fått, inte bara av mig utan även av andra, på rätt sätt. Han har blivit starkare, mentalt bättre och kan hålla fokuseringen bättre i matcherna. Jag tror att han helt enkelt ville för mycket tidigare. Det var 100 procent fokus hela matcherna och det orkar man inte vara som målvakt. Du måste hitta balansen i att kunna slappna av i en match och sedan vara på igen.
— Reideborn imponerar. Jocke Eriksson vet vi har haft framgångar och vi vet vad han går för. Han gjorde en jättebra oktober och var procentuellt bättre än Adam Reideborn.

Vem eller vilka vill du se mer av om Djurgården ska kunna gå långt i ett eventuellt slutspel?
— Jag vill se Linus (Hultström), som var lite dåligt tränad då han kom tillbaka, tillför ännu mer i offensiv del av banan. Sedan att förstakedjan ångar på. Jag tycker Marcus Högström och backarna redan har visat potential och då gäller det någonstans att fortsätta orka pumpa på.
— Nu försvinner Marcus Davidsson och Axel Fjällby till JVM. Vi vet att ett JVM brukar ta mycket kraft av unga spelarna. Det är väldigt kraftansträngande både mentalt och fysiskt att åka dit. Djurgården får hoppas att dom inte får någon dipp. Det är sådana grejer som är viktiga för Djurgårdens del om mas ska bli en utmanare till våren.

Har Djurgården potentialen att gå till final redan den här säsongen?
— Jag vet inte… Potential finns helt klart. Men det finns en hel del andra lag som har imponerat rätt mycket. Jag tror exempelvis inte att vi sett det bästa av Frölunda ännu. Vi har Växjö som går som tåget och ett Färjestad som bara spelar bättre och bättre.

Dessutom har vi ett HV71 som varit väldigt skadedrabbat så man ska veta att konkurrensen är minst sagt häftig den här säsongen.
— Jag tycket ändå Djurgården har potentialen. Kan man även få en del spelare att skina lite mer… Jag menar att man till exempelvis undrar vart Calle Ridderwall är. Han är kapten i laget och kan stå för plus 20 mål om han spelar som man trodde att han kunde göra när man värvade honom. Det finns fler spelare i Djurgården som man måste önska sig lite mer av om man ska bli ett riktigt hot.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL