• Publicerat 13 december, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Fabian Zetterlund och Olle Eriksson Ek (höger).Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Fabian Zetterlund och Olle Eriksson Ek är inte bara lagkamrater i Färjestad. De båda Karlstad-pojkarna kan varandra utan och innan. Nu ska barndomskompisarna ut på nästa äventyr tillsammans – JVM i Buffalo.
– Vi har hållit ihop sedan vi var två år, säger Zetterlund till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det lackar mot jul. Det betyder även att JVM ligger runt hörnet. Den folkkära turneringen drar igång den 26 december och spelas den här gången i Buffalo, USA.

När förbundskapten Tomas Montén presenterade sin bruttotrupp den 6 december fanns inte mindre än tre Karlstad-killar med. Fabian Zetterlund, Olle Eriksson Ek och Oskar Steen spelar dessutom allihop i Färjestad BK.
– Det är lite speciellt faktiskt. Steen har gjort det jättebra här i SHL och Olle har stått mycket i J20 och gjort det jättebra där. Det är roligt att de också får chansen, säger Zetterlund till hockeysverige.se.

Just Zetterlund och Eriksson Ek har en betydligt djupare relation än den via ishockeyn. De två 18-åringarna är barndomskompisar och har känt varandra i princip hela livet.
– Vi växte upp tillsammans. Vi har hållit ihop sedan vi var två år. Vi har lekt och spelat en massa grejer som hockey, landbandy och och allt möjligt.

Medan Zetterlund är forward hamnade Eriksson Ek mellan stolparna som målvakt. Och det har sin förklaring från uppväxten. I alla fall om man ska tro Zetterlund.
– Han var väl lite för dålig på skridskorna så han fick ställa sig i målet, säger barndomsvännen och skrattar.

Men när han ska plocka fram Eriksson Eks bästa egenskap verkar det vara målvakten som ofta får sista ordet.
– Det är väl att han psykar mig på träningarna. Det är väl det som skär mest i kroppen när man missar ett läge och han tar pucken.


Fabian Zetterlund i landslagströjan. Foto: Linnea Rheborg / Bildbyrån

”ETT KVITTO PÅ ATT MAN HAR GJORT NÅGOT BRA”

De verkar ha en skön relation och har säkerligen sporrat varandra till framgång genom uppväxten. Och just nu kan de både polarna skörda frukterna av allt hårt jobb. Fabian Zetterlund uppfyllde en dröm redan i våras när han skrev på ett A-lagskontrakt med FBK för att sedan bli draftad av New Jersey Devils i somras. Under hösten har han tagit för sig mer och mer i SHL.
– Jag tycker att jag har tagit till vara på de chanser som jag har fått och spelat mitt spel. Så det är en belöning som man får här att åka på JVM.
– Det ska såklart bli jätteroligt. Det är något man har strävat efter och ett kvitto på att man har gjort något bra. Jag ska åka dit och göra mitt bästa.

Ja, nu är karriärens nästa milstolpe ytterst nära.
– Det är en dröm som man har haft sedan man kollade på tv när var ”görliten”, berättar han på finaste värmländska.
– Det skulle såklart vara bland det topphögsta i karriären såklart, det skulle det. Det är en stor turnering, många bra spelare och många bra lag.


Zetterlund, till vardags i FBK. Foto: Hockeysverige.se

STEEN: ”JAG RÄKNADE MED ATT VARA UTTAGEN”

Zetterlund och Eriksson Ek har som barndomskompisar odlat en extra speciell kemi utanför isen. Och på isen har Zetterlund hittat ett fint samspel med den tredje JVM-spelaren i Karlstad-trojkan. Oskar Steen har varit en av kedjekamraterna under årets säsong i FBK.
– Jag verkligen fått förtroende under senare delen av hösten, berättar Steen för hockeysverige.se.
– Jag tycker att jag har trappat upp mitt spel hela hösten här så det känns som jag är inne i ett bra flow och det är perfekt nu till JVM.
– Fantastiskt bra av klubben och lyckas få tre stycken med till JVM. Jag tycker det är jättestarkt av oss tre att ta oss till den truppen.

Steen är född 1998 och är med andra ord ett år äldre än de båda klubbkamraterna. Han var också väldigt nära att komma med i JVM-truppen redan i fjol. Men forwarden, som också kan spela center, föll på målsnöret. Efter den fina hösten hade han ändå på känn att det var goda chanser att knipa en plats till årets upplaga.
– Det är klart att jag tycker att jag har gjort det bra på de turneringarna jag har varit med på. Jag har haft en bra känsla och spelat bra på slutet, så såklart att jag räknade med att vara uttagen.

Men till skillnad från Zetterlund fick Steen inget telefonsamtal från förbundskaptenen om platsen i truppen.
– Jag kollade på presskonferensen och så dök jag upp där. Så det var kul att se det.

Hur nervöst var det att få beskedet genom TV:n?
– Ja, lite nervös var man såklart när man inte vet. Men man får väl lita på sig själv och hoppas att man kommer med.


Oskar Steen, till vardags i Färjestad BK. Foto: Hockeysverige.se

”VI GÅR MOT GULD”

Så vad är målsättningen nu när du åker till Buffalo? 
– Det är såklart att vi går mot guld, men medalj är alltid målsättningen också.
– Jag tycker vi har ett jättebra lag så vi har stora chanser att ta guld. Men det är väldigt många bra lag med också så det blir hårt om medaljerna. Det gäller att göra de bästa matcherna i slutet.

Har du erfarenhet av att möta USA och Kanada på deras ”hemmaplan” i Nordamerika?
– På U18-VM, när vi mötte USA i finalen, så slog vi faktiskt ut Kanada då i semifinalen. Lite erfarenhet har jag från det och det är såklart tuffa matcher och det gäller att vara på topp då.

Är det extra tufft att möta dem i just Nordamerika?  
– Ja, såklart. De är vana vid den lilla rinken och har väl kanske domarna lite vid sin sida känns det som.

De båda kompisarna verkar ha liknande målsättningar inför JVM 2018.
– Det är väl att försöka komma dit och ta små steg under hela turneringen och slutmålet är väl ett guld, men man måste såklart kriga om det och medalj är något man strävar mot, säger Zetterlund och avslöjar sitt bästa JVM-minne.
– Det måste väl vara (Mika) Zibanejads avgörande när han får en upp backhand i nättaket, det måste vara den man kommer ihåg mest.

Ett mål som gjorde Sverige till guldmedaljörer 2012. Nu kan det vara dags igen.