Mikael Wikstrand.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Han har länge räknats som en av Sveriges mest lovande backar. Vid 24 års ålder tycks Färjestads Mikael Wikstrand vara på väg att ta steget mot det definitiva genombrottet – och kanske kan det utmynna i en OS-tröja.
– Jag har tagit för mig lite mer och fått en större roll i år, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mikael Wikstrand går mot sin kanske bästa säsong i karriären. På 26 matcher i Färjestadströjan den här säsongen har han svarat för tre mål och totalt elva poäng. Många ser också Wikstrand som den mest givne svenska OS-backen i SHL.
– Vi har fått in ett bra ledarteam som tror på mig. Jag får spela mycket samtidigt som jag känner mig fräsch och pigg. Det är en del i att det gått bra den här säsongen. Sedan har jag tagit för mig lite mer och fått en större roll i år så det känns bra, säger Mikael Wikstrand till hockeysverige.se då vi träffar honom för en intervju inne på Hovet efter Tre Kronors träning.

Wikstrand har den här säsongen sett tryggare ut i sitt spel, vilket han själv också håller med om.
– Ja, jag har haft en strulig tid sedan jag kom till Färjestad. Dessutom åkte jag på en skada så jag fick ta en spruta för en del av kroppen och kunde inte träna ordentligt. Nu har jag varit hel och fin hela säsongen och det underlättar väldigt mycket

Du är väldigt stark mentalt, är det här något du jobbat extra med?
– Nej, det har jag absolut inte. Det är mer att jag är född sådan. Jag tar det lugnt och händer det något så brusar jag inte upp mig. Det spelar inte så mig så stor roll om jag spelar inför 5 000 eller 10 000 åskådare, jag känner ingen skillnad.
– Jag har bara fokus på mitt och vet vad jag ska göra. Det andra kan jag inte påverka ändå så det gäller bara att hålla mig lugn.

”PERFEKT ATT FÅ IN EN KILLE SOM PENNERBORN”

En som har betytt mycket för Färjestad är den nya huvudtränaren, Johan Pennerborn.
– Han har betytt jättemycket för både mig och Färjestad. ”Penna” kom in redan förra säsongen som ass-coach men tog inte för sig lika mycket förra säsongen. Den här säsongen har han verkligen varit drivande i alla saker.
– Det är mycket som är nytt, men jag tycker att han har ett bra ledarskap där han får oss alla att utvecklas och framför allt vilja utvecklas hela tiden. För Färjestad är det perfekt att få in en kille som Pennerborn.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Det har varit många förändringar inom Färjestads organisation senaste tiden. Det har inte bara varit tränarbyte. Klubben bytte även sportchef då Håkan Loob lämnade jobbet och ersattes av Peter Jakobsson.
– Det är ingenting man märker av direkt. Det är lite nya ansikten som har dykt upp och lite ny energi kanske. Dessutom var det kanske vad vi behövde, en liten nystart.
– Håkan har varit den kanske största inom svensk ishockey både som spelare och på ledarsidan. Klart att det var tungt att tappa honom. Samtidigt fick vi in Peter med ny energi, som vill utvecklas och lära sig nya saker så jag tycker att dom vi har ersatt har vi ersatt med väldigt bra personer. Det känns inte som vi har fått ett tapp utan vi har fyllt ut dom luckorna bra.

Hur blickar du tillbaka på din säsong så här långt?
– Den har varit bra. Jag fick chansen i Karjala Cup, men missade tyvärr den efter jag skadat mig av en tackling. Sedan har det rullat på och jag har haft en bra och fin form hela säsongen.

”DEN MATCH JAG VARIT MEST NERVÖS FÖR NÅGONSIN”

Den här säsongen fick dessutom Mikael Wikstrand komma hem till Mora och möta sina gamla kompisar. En match som Färjestad vann med 5–2 och där Wikstrand gjorde ett mål.
– Det var nervöst, säger Färjestadsbacken med ett leende och fortsätter:
– Det är nog den match jag varit mest jag varit mest nervös för någonsin. Jag känner mycket folk där uppe och det är även några kvar i laget som jag känner. Efter första perioden lugnade det nervositeten ner sig och det lossnade lite, men det var lite jobbigare än jag trodde at et skulle vara.

Fick du höra något från läktarna?
– Jag hade väl någon polare som gormade lite, men det var ganska lugnt.

Nu får du dra på dig landslagströjan igen, vad betyder landslagsspel för dig?
– Det är jättekul och ett bevis eller kvitto på att jag har gjort något bra i klubblaget. Sedan är det bara att åka hit, visa upp sig och försöka vara så bra som jag kan vara. Försöka spela det spel jag gjort i klubblaget eftersom det är av den anledningen man har tagit ut mig. Det gäller att bara försöka trumma på och göra så gott jag kan.

OS, finns det i tankarna?
– När jag är uttagen hit så är det klart att det finns någonstans i bakhuvudet. Samtidigt är det tio fantastiska backar som är med här så det är väldigt svårt att peta ut någon. Jag får spela så gott jag kan och sedan hoppas att Rickard (Grönborg) gillar det jag gör.

Vilka förväntningar har du på din egen prestation i Channel One?
– Precis som i klubblaget, att jag vågar ta för mig, släppa pucken, spela mitt spel och inte bara åka runt och spela ”safe” för att överleva. Det gäller att verkligen att försöka hela tiden.
– Sedan kommer jag säkert gå bort mig och slå något felpass, men jag måste ändå våga.