Jacob Olofsson är uttagen till Juniorkronornas bruttotrupp inför JVM. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

För någon vecka sedan fick han det oväntade beskedet att han skulle få en chans till en plats i Juniorkronorna till JVM. Jacob Olofsson, 17, satt då på bussen med sitt lag Timrå.
– Just då fick man hålla känslorna inombords, berättar talangen för hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förra säsongen spelade Timrås supertalang Jacob Olofsson mestadels i klubbens J20-lag. Han fick några chanser i a-laget på allsvensk nivå, men hade svårt att ta en plats.

Men det här året har 17-åringen plötsligt fått raketfart i sådan ung ålder och jobbat till sig en stadig plats i Timrås upplaga i Hockeyallsvenskan 2017/18. För hockeysverige.se berättar den lovande talangen hur det har varit.
– Jag tycker det har varit riktigt bra. Jag har tagit en ordinarie plats i Timrå och det har varit en bra start där. Jag är riktigt nöjd med vad jag lyckats prestera, det var kanske lite mer än vad jag trodde.

Hur är Hockeyallsvenskan som skola för er yngre hockeyspelare?
– Nu kan jag inte tala för alla, men för mig så känns det som en bra skola. Man får mer speltid än i SHL, för där är det tuffare. Jag känner att det har varit bra att ta nästa steg här från J20 i fjol.

KRITADE NYTT KONTRAKT MED TIMRÅ

Jacob Olofsson har sett sin poängskörd stiga till tiopoängsstrecket. Efter 24 matcher har forwarden gjort fem mål och fem assists och nyligen stod det klart att han förlänger kontraktet med Timrå över hela nästa säsong. Detta trots flera anbud från många SHL-klubbar.
– Det var väl just att jag känner att allsvenskan är rätt ställe för mig. Sedan spelade det in att jag har mina föräldrar där. Det underlättar vardagen helt enkelt. Det kändes bra att välja att stanna i Timrå. Det är en bra klubb.

Prestationen som Olofsson mäktat med har uppenbarligen varit ett kvitto nog för att Montén ska sätta honom på den officiella svenska bruttotruppen till JVM. Förvåningen var påtaglig från talangens sida.
– Ja, det måste jag säga. Det var ingenting som man hade på känn eller kunnat trott. Det är jättekul att vara här och det gäller att försöka ta chansen för att stanna.


Foto: Bildbyrån/Pär Olert

FICK DÖLJA KÄNSLORNA NÄR BESKEDET KOM

När forwarden blev uppringd av förbundskaptenen var han med Timrå. På grund av all uppståndelse som kan ske i fall det läcks, så tvingades han hålla minen.
– Just då fick man hålla det mest inombords för att jag var med laget. Det var inte så mycket man fick visa, men det var fantastiskt kul att få samtalet.

Du fick dölja känslorna lite?
– Ja, så var det. De ringde precis efter vi hade ätit och det gällde att försöka vara lite diskret.

Hur ser du på chanserna att ta en fast plats i Juniorkronorna?
– Jag känner väl att jag har chansen att ta en. Det ligger i mina händer, det gäller att gå ut och tävla varje dag och göra sitt bästa.

”SKA FÖRSÖKA GÖRA MITT BÄSTA FÖR ATT FÅ DEN ROLLEN JAG VILL HA”

Sedan om han nu får sig en plats i den fastställda truppen återstår att se. Men talangen är väl förberedd på de olika scenariorna och känner ingen press.
– Nej, det känner jag nog inte. Kommer jag inte med, så gör jag inte det. Jag har några år kvar om jag inte får följa med. Man får inte dra ner sig för det, utan bara fortsätta jobba på hemma.

Han vet också om att det står en NHL-draft och väntar. Olofsson spås kunna gå högt redan i nästa års draft.

Om du kommer med i JVM-truppen. Hur går dina tankar inför draften?
– Inga speciella tankar. Det gäller bara att fortsätta hålla fokus försöka tänka på nästa match.

Vad kommer du att bidra med i ett JVM-lag?
– Jag måste försöka spela den hockey som jag ska. Det innebär hårt jobb varje dag och det gäller att få in det spelet jag vill spela, med offensivt bland annat, säger han, men vet inte vad för typ av roll det blir.
– Jag har ingen aning om vad för roll jag skulle kunna få. Jag ska försöka göra mitt bästa så att jag får den rollen jag vill ha.