Ylva Martinsen, Sofia Lundin, Maja Nylén Persson, Anna Amholt och Linnea Johansson.
U18-VM-Dam 2018

Här är den svenska JVM-truppen: ”Har drivet, jobbar stenhårt hemma och vill verkligen det här”

ANNONS

Den svenska JVM-truppen på damsidan är uttagen. Förbundskaptenen Ylva Martinsen ser ett hungrigt och viljestarkt lag.
– Jag tänker att det är ett självklart mål att vi ska tävla om medaljerna, säger hon till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

I dag presenterade förbundskaptenen Ylva Martinsen truppen till Junior-VM som inleds den 6:e januari i ryska Dmitrov mot USA. Hockeysverige.se bad förbundskaptenen berätta hur hon ser på den trupp hon tagit ut.

Målvakter:
Miranda Dahlgren, Anna Amholt
– Anna har rutin från att ha spelat ett Junior-VM tidigare. Sett över den här säsongen har hon haft en spikrak utvecklingskurva uppåt, så det känns bra.
– Miranda har vi haft koll på under åren då hon varit med på utvecklingscamperna. Hon har hela tiden tagit steg, förbättrat sin fysik och är generellt en mycket intressant målvakt. Vi har ett bra målvaktspar där båda två kommer att bli viktiga för oss i JVM.

Maja Nylén-Persson

Backar:
Selina Aho, Maja Beverin, Vendela Olsson, Nathalie Lidman, Mina Waxin, Malou Berggren och Maja Nylén Persson.
– Det känns såklart jättebra att Maja kommer med och hon blir ett viktigt tillskott på backsidan, men egentligen för hela gruppen. Hon kommer in med erfarenhet från att ha spelat Junior-VM tidigare, men också från Damkronorna. En förebild och ledare.
– Sedan har vi sett en positiv utveckling på backsidan. Många gjorde sina första landskamper i november då vi var i Ryssland. Fram till finnkamperna, som vi spelade nyligen, har det hänt massor och det känns bra. Jag känner att vi har en bra backuppsättning.
– När vi åkte till Ryssland tidigare såg vi att ingen hade gjort någon landskamp tidigare. Alla var debutanter. Att se hur dom tjejerna växt fram till nu känns skönt. Det är många som spelar mycket i sina SDHL-lag och då blir det också en stigande utvecklingskurva.

Forwards:
Josefin Bouveng, Linnea Johansson, Lina Ljungblom, Jenny Antonsson, Ronja Mogren, Lova Blom, Sofie Lundin, Ethel Wilhelmsson, Jennifer Carlsson, Estelle Forsberg, Fanny Brolin, Agnes Wilhelmsson och Thea Johansson.

– Det är ett gäng av spelarna som har spelat JVM tidigare. Sofie Lundin gör sitt tredje och spelar mycket i Djurgården. Josefin Bouveng spelade också i förra JVM och får mycket speltid i Djurgården. Båda dom har gått framåt mycket, men Sofie är en spelare som jag följt under många år och som definitivt kommer vara en ledande spelare på forwardssidan.
– Jenny Antonsson har haft en jättefin utveckling och var med förra året. Hon tillhör HV71:s organisation och tar ett stort defensivt ansvar och är duktigt i Penatly killing.
– Dessutom har vi spännande 02:or i Linnea Johansson, som är väldigt tekniskt skicklig, och även Thea Johansson från Troja-Ljungby som har en bra speed och teknik.

Ni har även med en spelare född 2003.
– Precis. Lova Blom från Nyköping där hon spelar med killar. Hon var med i Ryssland och har visat gång på gång att hon är tillräckligt bra för att vara med och tillför laget jättemycket. Hon jobbar hårt, är duktig skridskoåkare, men är även duktig i spelet. Hon visade i finnkampen nu i helgen att hon är värd den här JVM-platsen. Det ska bli spännande att se vad hon kan göra i ett JVM.

Hur har du upplevt den här gruppen spelare så här långt under säsongen?
– Det är samma som jag känt under mina tidigare säsonger med juniorlandslaget, att från det att jag sett vissa av dom redan i maj på ”russin” och fram till JVM så har det generellt varit en jättefin utvecklingskurva på tjejerna.
– Dom här tjejerna har drivet, jobbar stenhårt hemma i vardagen och vill verkligen det här. Generellt är också dom här tjejerna i en väldigt bra miljö hemma. Många går på hockeygym och tillhör SDHL-lag. Där får dom träna på en jättehög tävlingsnivå varje dag så det ska verkligen bli jättekul att se vad det här laget kan prestera i JVM.

Vilka förväntningar har du på den här gruppen i Junior-VM?
– Självklart ska vi vara där och tävla om en medalj. Allt annat är ett misslyckande.

Med tanke på förra turneringen där mer än halva laget insjuknade under turneringens gång, med den erfarenheten vågar du ändå spänna bågen så pass högt?
– Jag tänker att det är ett självklart mål att vi ska tävla om medaljerna. Det är där vi vill vara, topp fyra i världen på juniorsidan. Självklart med, precis som du säger, en erfarenhet och vetskap om att saker och ting kan hända som vi har jättesvårt att påverka som ledare eller spelare.
– Arbetet vi ska göra är att verkligen skapa förutsättningarna för dom här spelarna att göra en riktigt bra prestation. Sedan får vi helt enkelt se hur långt det leder med tanke på hur konkurrensen ändå är i världshockeyn.

Hur ser vägen fram till Junior-VM starten ut för laget?
– Vi samlas den 2:a januari på Arlanda och flyger över till Ryssland. Sedan har vi en ”pre-camp” där vi möter Tjeckien i en träningsmatch. Sedan börjar Junior-VM den 6:e och då är det direkt mot USA. Därefter möter vi Kanada och efter det Ryssland så det blir åka av direkt så det ska bli kul.

Du tycks vara så cool jämt, har du ändå lite fjärilar i magen inför turneringen?
– Inte just nu, men jag brukar ha det inför varje match. Jag hade det även nu mot Finland och jag tycker att det ska kännas lite grann. Det är trots allt landskamper, vi representerar landet och vi har kronorna på oss då vi går ut och ska tävla. Då ska det vara lite extra och så är det också, avslutar Ylva Martinsen med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch