Axel Wemmenborn.
SHL

Lånet om SHL-äventyret: ”Tycker det har gått jättebra”

ANNONS

Axel Wemmenborn är den senaste i raden som gått från Pantern i Hockeyallsvenskan till ordinarie i Malmö Redhawks. Nu hoppas 25-åringen på en fortsättning i SHL.
– Det är skitkul. Det är ju här man vill vara. Det är något jag strävat efter länge och jobbat hårt för, så det är jättekul att man har fått chansen, säger Wemmenborn till hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
När ett skadedrabbat Malmö Redhawks i slutet på oktober behövde förstärkning blickade de än en gång mot Hockeyallsvenskan och IK Pantern. Där hade Axel Wemmenborn imponerat och till hemmamatchen mot HV71 hade han flyttat sina grejer från Isstadion ut till Malmö Arena.

– Det har varit lite speciellt. Nu tycker jag att det gått bra här och man har fått vara kvar ett bra tag. Det är kul när man får flera matcher på rad och kommer in i det, är i den vardagen dagligen men framförallt i början var det speciellt, säger Wemmenborn till Hockeysverige.

Wemmenborn är inte ensam om att ha tagit stadsbussen till SHL. Fredrik Händemark och Lars Bryggman är ytterligare två som gjort det de senaste två säsongerna.
– Farten är kanske lite högre, så till vida att passningarna sitter ännu bättre och man blir straffad mycket hårdare för sina misstag. Det är kanske den största lärdomen än så länge, förklarar Wemmenborn.

SMÅ STEG HELA TIDEN

Resan till SHL har varit lång men med små steg i taget har Kristianstad-födde Wemmenborn sett till att förverkliga den.

Hockeykarriären började i hemstaden men gick i junioråldern vidare till först Malmö och sedan Rögle. Efter sitt andra J20-år i Ängelholm flyttade Wemmenborn till USA och Des Moine Buccaneers i juniorligan USHL. Där blev det en säsong innan han vände hemåt till Hockeyettan och Helsingborg.

Då kom utvecklingen igång på allvar.
– I Helsingborg hade jag många bra tränare. Peter ”Piva” Johansson, Pelle Svensson och Palle Everberg. Jag fick möjligheten till mycket istid och vi som kunde körde även extra på morgonen. Även om man inte var heltidsproffs försökte man träna så mycket som möjligt för att kunna ta nästa steg, berättar Axel.

Då var målsättningen att hamna i Hockeyallsvenskan. I Helsingborg öste han in 31 poäng på 44 matcher under sitt första år och 31 matcher och 29 poäng in på sitt andra valde han att skriva på för Pantern som då jagade en plats mot allsvenskan. Axel gjorde succé och på nio kvalseriematcher stod han för sex poäng och hjälpte Pantern att till slut säkra avancemanget till landets näst högsta serie.

Utvecklingsstegen fortsatte och hördes under fjolårssäsongen ut till Hyllie, där Redhawks har sitt säte.
– Vi började titta på honom en hel del förra året och gillade vad vi såg. Men jag har följt hans årskull lite grann innan och haft koll på honom. Sedan tycker jag att han var bra i år också, säger Malmös tränare Peter Andersson.

När SHL-chansen kom visste han inte hur länge den skulle vara. Men han har tagit chansen och trots att Malmö-truppen börjar se mer fulltalig ut efter skadeproblemen behåller Axel sin plats.
– Jag tycker att det gått jättebra. Mina lagkamrater och tränare har hjälpt mig in i det och det känns som man har kommit i det på ett bra sätt ganska snabbt, säger Axel.

Han började i fjärdekedja men har sedan jobbat sig uppåt i laguppställningen och har de senaste matcherna dessutom tagit plats mellan de amerikanska stjärnorna Andy Miele och Rhett Rakshani.
– Det är skitkul. Det är två riktigt offensivt skickliga spelare vill ha och ska ha mycket puck. Min roll har blivit att ta ett stort defensivt ansvar och ge dem lite friare roller offensivt och sätta dem i spel i rätt läge. Det var varit grymt kul att spela med dem.

”FÖRTJÄNAR ATT STANNA”

Hans spel, som inneburit tre mål och fem poäng och plus-4 på 13 matcher, har imponerat på Andersson.

Foto: Bildbyrån

– Han har tagit chansen på ett jätteroligt sätt. Man har inte så mycket tid att spela in sig på utan det ska gå ganska fort och se stabilt ut. Men det tycker vi han har gjort. Han är en bra skridskoåkare och har ganska bra spelsinne. Vi gillar hur stark och kylig han är med puck.

Hur länge SHL-äventyret kommer fortsätta för Axel Wemmenborn vet han inte. Han kommer däremot göra vad han kan för att ta ytterligare steg för att behålla sin plats.
– Förhoppningsvis kommer jag köra på med Malmö så länge man bidrar. Det var mycket skador när jag kom in och är det fortfarande men det känns som att det rullar på bra.

Och får Malmö-tränaren Andersson bestämma, ser han Wemmenborn i sin trupp framöver.
– Jag hoppas han är här för att stanna hos oss, det förtjänar han. Vi är supernöjda med honom, säger Andersson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch