EFTERTRAKTAD. Johannes Jönsson starka spel gör honom attraktiv på marknaden.
SHL

Statistiken glimrar – det gör målvakten hett eftertraktad: ”Man vill veta vad man är värd”

ANNONS

Han har SHL:s kanske tuffaste uppdrag som målvakt för bottenlaget Karlskrona. Men trots att laget slirar i tabellen håller Johannes Jönsson fanan högt. Det gör honom attraktiv bland andra SHL-klubbar när kontraktet går ut till våren.
– Man får hålla alla dörrar öppna. Det är min första SHL-säsong där jag spelar mycket och där det går bra, så man vill ju veta vad man är värd, säger Jönsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
En fluga gör ingen sommar, men två…
Johannes Jönsson var en av förra säsongens största överraskningar i SHL. Som andrekeeper bakom Johan Holmqvist i Karlskrona HK stod han inte minst för en bländande första halva av säsongen efter att ha flyttat till Blekinge från allsvenska Tingsryd. Han avslutade säsongen med en räddningsprocent på 93,8. Tredje bäst i ligan efter Oscar Alsenfelt och Linus Söderström av målvakterna som gjorde minst 20 matcher i grundserien.

Den här säsongen väntade en annan sorts utmaning för 28-åringen. Med Holmqvist ute ur bilden var han den som skulle hålla KHK:s näsa ovanför vattenytan. Nu har laget visserligen hamnat i SHL:s bottenskikt, men man får ändå påstå att Jönsson gjort sitt för att hålla båten flytande. Inför kvällens hemmamöte med Örebro har han en räddningsprocent på 92,3 efter 21 matcher.
– Jag hade inte riktigt den här bilden av den här säsongen. Jag har spelat mer än jag trodde, säger Jönsson, som numera har Henrik Lundberg som parhäst, till hockeysverige.se.
– Det har varit jättepositivt. Skitkul att få spela så mycket, känna ansvaret och få vara med och bidra. Sedan är det ett krig på ett annat sätt att hålla kroppen och huvudet fräscht, men det är jäkligt nyttigt och det har inte varit så stora problem än.

Tittar man lite djupare ser Jönssons siffror ännu bättre ut. Skalar man bort numerära över- och underlägen ur ekvationen och bara tittar på hur han har presterat med lika många spelare på isen tillhör han det absoluta toppskiktet i ligan när det kommer till räddningsprocent. Hockeystatistikern Petter Carnbro pekade ut detta i slutet av november:

”STATISTIK ÄR OCKSÅ ETT KVITTO”

Johannes Jönsson är ingen statistiknörd själv, men som alla målvakter numera är han noggrann med att följa upp sina insatser för att hela tiden hålla sig ajour med hur han presterar på isen.
– Det blir mycket video för att gå igenom var och ett av sina ageranden. Det är mycket där kvittot kommer. Jag tittar inte så mycket på siffror, utan analyserar utifrån var lägena är och hur jag agerar. Det är där analysen kring vad man gjort det bra eller inte kommer, säger han samtidigt som han inte vill avfärda statistiken heller.
– Statistik är också ett kvitto på att det går bra. Man kan ju såklart vinkla det till sin fördel, men det kan vara trevligt att kolla siffror och se vad man gjort bra och mindre bra.

Ska man dra vidare på statistikspåret kan man konstatera att Jönsson är den målvakt i SHL som får flest skott emot sig (692), gör flest räddningar (638) och har spelat flest minuter (700). Svettigt värre att göra det i en klubb som slåss för sin överlevnad i SHL. Men målvakten trivs med det.
– Jag gillar när det händer mycket. Det är kul att känna sig viktig, ler han.
– Det har gått bra och man lär sig saker hela tiden. Det är viktigt att känna den där utvecklingen. Jag tror att jag behövde ett sådant här år där jag spelar mycket matcher.

”KAN FÅ ENERGI AV ATT FOLK ÄR INTRESSERADE”

Och det där med att ”ett lag med fet plånbok bör gå hårt efter Jönsson”, som Carnbro skrev i tweeten, hur ligger det till med det? Enligt vad hockeysverige.se erfar är intresset riktigt stort bland andra SHL-klubbar för smålänningen, vars kontrakt med KHK går ut till våren.
– Det hoppas man ju att det är, skrattar han.
– Jag hör inte så mycket själv, om jag ska vara helt ärlig. Lite är det väl så att man inte vill höra för mycket om vad det är som händer heller, men sedan kan man få energi av det också, att folk är intresserade. Samtidigt har vi en sådan jäkla situation här nu att det gäller att ha fullt fokus på KHK hela tiden. Det är i första hand det jag försöker göra.

Hur ser du på framtiden?
– Man får hålla alla dörrar öppna. Det är min första SHL-säsong där jag spelar mycket och där det går bra, så man vill ju veta vad man är värd. Sedan får vi se vad som händer, svarar Johannes Jönsson som samtidigt är tydlig med att han trivs ”jättebra” i Karlskrona.
– Jag är från Kalmar från början och har nära hem. Sedan har jag kommit in bra i laget från första början med allt runt omkring i föreningen, Det har varit riktigt bra för min utveckling att komma hit och jag är oerhört tacksam för allt klubben har gjort för mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch