Jonathan Tholander.Foto: Ronnie Rönnkvist

I fjol var Jonathan Tholander hela Hockeyettans målfarligaste spelare med 30 mål på 39 matcher för Östersund. Det gav honom ett allsvenskt kontrakt med Vita Hästen. Men innan det lossnade för 25-åringen var han faktiskt på väg att ge upp.
– Jag var inte sugen på hockey längre, berättar han för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Långt ifrån alla spelare har en spikrak väg in i SHL eller Hockeyallsvenskan. En som tagit en ”omväg” in i Hockeyallsvenskan, lite likt Leksands målvakt Tex Williamsson, är Vita Hästens forward Jonathan Tholander.

Säsongen 2011/12 gjorde han som jättetalang debut i elitserien för HV71. Efter det har han hållit till i Hockeyettan fram till det att han värvades av Vita Hästen inför den här säsongen.
– Uppväxten som hockeyspelare i HV71 var jättebra. Det är svårt att slå den föreningen när det gäller utveckling, förutsättningar och allt det där. Det var kanon, berättar 25-åringen som var med och vann TV-pucken med Småland säsongen 2008/09.
– Det var jättekul och i den åldern är TV-pucken det största du kan vinna. Så här i efterhand är det givetvis jätteskoj att fått vara med om att vinna den turneringen. Samtidigt var det rätt stort med allt runt omkring eftersom det var första gången jag var med på TV och allt det där.

Säsongen 2011/12 kom alltså chansen för den då 19-åriga forwarden att debutera med HV71 i elitserien.
– Det var såklart en dröm eftersom jag växte upp där. Mina första matcher jag gick och titta på var i Rosenlundshallen.
– Jag minns att jag den säsongen fick lira några matcher med både (Johan) Davidsson och (Jukka) Voutilainen, vilket var två av mina idoler då jag växte upp, men i debuten spelade jag med några andra i fjärdefemman.

Hur var det att som junior att som junior kliva in bredvid två så legendariska och skickliga spelare?
– Ska jag vara helt ärlig så var jag nog nervös hela tiden. Jag gjorde två matcher med dom två. Första matchen gick dessutom rätt bra. Vi spelade mot Modo borta, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var lite nervös även om dom försökte få mig att slappna av.

”GLAD ATT JAG KRIGADE PÅ”

Efter debutsäsongen i elitserien 2011/12, där han spelade 21 matcher, fick han inte vara kvar i den förening han spelat för sedan pojkåren.
– Vi var fem stycken i min årskull som slogs om platserna i A-laget och tyvärr fick inte jag fortsätta. Jag gick då i stället på try-out i Tingsryd den säsongen, men fick inte stanna där heller så det blev ettan efter det.
– Det var en stor besvikelse och man tycker ju alltid själv att man borde haft en plats. Jag var från orten och tyckte ändå att jag hade gjort det bra och skulle lätt kunnat axla en fjärdelina första säsongen.


Foto: Bildbyrån/Erik Mårtensson

2012 blev Nittorp i Hockeyettan ny klubb.
– Nu gick det ganska bra första säsongen i ettan, men jag fick inget speciellt erbjudande från Hockeyallsvenskan. Sedan kom den riktiga downperioden kan man väl säga.
– Jag hade åkt på smällen i HV71, jag fick inte vara kvar med Tingsryd i Hockeyallsvenskan, jag gjorde ändå ett bra år men fick ändå inte ta klivet upp i Hockeyallsvenskan trots att jag var förstaårssenior och hade gjort det jättebra. Det var rätt tufft faktiskt.

Det var också nära att Tholander tänkte lägga ner hockeykarriären.
– Inte just den säsongen, men säsongen efter var jag nära på att lägga av faktiskt. Då var jag inte sugen på hockey längre. Jag spelade i Dalen den säsongen (2014/15), men nu så här efteråt är jag glad att jag krigade på och inte lade av.

Har du kunnat leva på hockeyn eller har du jobbat vid sidan av?
– Senaste säsongerna har jag jobbat ungefär 50/50, jobb/hockey, vilket gjort att det löst sig ganska bra. Nu när jag inte har något att göra på eftermiddagarna kan jag faktiskt bli lite rastlös. Vissa dagar är det faktiskt så att jag gärna skulle ha ett jobba vid sidan av.
– Jag ska inte säga att jag saknar att jobba utan mer att ha något att göra, men jag ska inte klaga.

Hur ser dagarna ut i Norrköping efter träningarna för dig?
– Vi brukar luncha, men sedan brukar det mest vara lugnt. Det händer inte så mycket även om Norrköping är en bra stad.

”TYVÄRR HAR DET BLIVIT LITE HACKIGT”

Förra säsongen spelade Jonathan Tholander i Östersund i Hockeyettan. Där svarade han för 30 mål och totalt 44 poäng på 39 matcher. En säsong som äntligen gav honom ett kontrakt i Hockeyallsvenskan.
– Jag kom in i en zon som höll i sig hela säsongen egentligen, säger forwarden med ett leende och fortsätter:
– Jag gillar att vara framför mål, att hålla till där, stångas med motståndarna och jobba in puckarna. Tyvärr har det än så länge blivit lite hackigt den här säsongen. Bland annat har jag haft två skador. En i magen och en i axeln, men det är inget jag skyller på även om det sätter lite käppar i hjulet såklart. Det gäller för mig att bara kriga på och göra rätt saker där ute så får vi hoppas att det släpper.

Varför blev det just Vita Hästen?
– Det kändes som att dom villa satsa rätt ungt. Dom har sina rutinerade killar såklart, men det kändes att jag skulle få mycket speltid och förtroende, vilket jag tycker att jag fått. Vi är inte så stor trupp så alla måste bidra och ingen får sticka utanför ramen. Speltid får jag, men jag måste ta vara på den lite mer kanske.

30 mål måste ha inneburit att det fanns fler intressenter i Hockeyallsvenskan?
– Ja, det är klart att jag snackade med lite fler, men till slut var valet ganska enkelt eftersom den var Hästen som hörde av sig mest.

Du har skrivit kontrakt säsongen ut, hur går tankarna inför framtiden?
– Just nu är det bara här och nu. Jag tycker att jag har mycket mer att ge. Defensivt har det funkat bra med att spela enkelt och allt det är, men jag har mycket mer att ge framåt. Hur det blir framöver får vi ta sedan.