130516 Ishockey, VM, dag 14, kvartsfinal, Kanada – Sverige: …versiktbild/interišr šver lŠktare och rink strax efter matchen startat. © BildbyrŒn – 86474 – Foto: Niklas Larsson / BILDBYRN …
SHL

SKOGLUND: Det bästa från 2017 – och en riktig godbit från 2016

ANNONS

2018 är här och det har blivit dags att summera 2017.

Utan någon som helst förberedelse satte jag mig ner och funderade över vad 2017 egentligen bjöd på i hockeyväg. Då jag har den allra fullaste respekt för att folk är trötta en dag som denna ville jag summera 2017 i rörliga bilder, något som är enklare att konsumera dagen efter stort champagneintag.

Det finns så ofantligt mycket att redovisa som inte fick plats på den här listan då jag helt enkelt inte hittade någon video med kort varsel som kunde symbolisera exempelvis cirkussoppan i IK Pantern eller den urspårade debatten om korttidslån och stora stygga SHL. Det gick heller inte att finna videos på de påhopp en hel del SHL-spelare tvingas utstå på sociala medier, tänker bland annat på domaren som skickade ett allt annat än trevligt mejl till Almen Bibic.

Så helt på uppstuds, här har ni mina främsta minnen från 2017 i videoformat.

RASERIUTBROTT

I februari tog Petter Nilsson över som huvudtränare i Luleå efter Stefan ”Skuggan” Nilsson. En dryg månad senare åkte hans lag ut mot Malmö i åttondelsfinal. 46-åringen var mäkta förgrymmad över ett bortdömt mål i sista matchen och kunde inte hålla känslorna i styr. Allt och alla skulle mer eller mindre fara åt helvete, men främst domarna.

AFFISCHNAMN

Överstegrisen Mats Lusth tränar numera Kristianstad i Hockeyettan. Utöver det gör den forne försvarsgeneralen även reklam med stor humor.
Observera att denna är från sent 2016 och borde egentligen inte vara med här. Men vid nyår får man göra undantag och den här var alldeles för bra för att undvara. Märkligt att ingen snappat upp detta tidigare. I alla fall inte vad jag noterat.

MAGSJUKA

Matchen Djurgården mot Rögle den 4 februari fick avbrytas ett kortare tag i den första perioden. Anledningen: Rögles målvakt Anders Lindbäck hade spytt ner sin målgård.

BRANDTAL

Robert Ohlsson gillade inte vad han fick se från sina spelare i inledningen av den tredje perioden mellan HV71 och Djurgården i SHL-premiären. Han tog timeout och levererade ett brandtal av guds nåde. Det hjälpte för stunden, två minuter senare satte Andreas Engqvist dit kvitteringspucken. Djurgården förlorade dock till slut med 4-2.

SKRÄMSELHICKA

Tre Kronor plockade hem VM-guldet i våras efter att ha besegrat Kanada på straffar i finalen. Vilt firande utbröt naturligtvis på isen och vi var nog en och annan som drabbades av skrämselhicka när unge och raske William Nylander i full fart kastade sig över den 14 år äldre målvakten Henrik Lundqvist som föll handlöst i isen. Men det gick ju bra det med.

RAKETSTRUL

Skellefteås Bert Robertsson var inte imponerad av raketerna i Scandinavium som fyras av varje gång Frölunda gör mål. I oktober var nämligen någon lite för snabb på avtryckaren och skickade iväg pyrotekniken lite för tidigt. Men var verkligen pucken inne?
Bert menade på att situationen påverkade i bedömningen att målet till slut godkändes.

GULDMÅL

HV71 och Brynäs var knappast det förutspådda finalparet. Men till slut stod de där ensamma kvar när det skulle avgöras och bjöd till en riktigt, riktigt bra finalserie som Simon Önerud avgjorde i förlängningsspel av den sjunde och avgörande matchen. För framspelningen stod Martin Thörnberg och att det var dessa två som fick vara sist på pucken förra säsongen är på något vis episkt, HV71-produkter som de är.

GULDPUNG

Som nämns ovan var det Martin Thörnberg som spelade fram till Simon Önerud. Thörnberg som var tillbaka efter att ha fått skott på klockspelet tidigare i finalspelet och tvingades till operation. Mirakulöst nog kom han tillbaka, med fara för sin hälsa, och spelade matchen.

DOMARTABBE

Åtta ögon har som uppgift att granska vad som händer på isen under SHL-matcherna. Åtta ögon missade att Skellefteå var sex man på banan när de avgjorde mötet mot Rögle den 5 januari. Det fick dåvarande Rögletränaren Anders Eldebrink att gå i taket fullständigt.

RESA

Våren 2015 spelade Joel Persson i division två. Förra säsongen gjorde han succé i Hockeyettan och belönades med ett SHL-kontrakt av Växjö. 23-åringen klev in i högsta ligan och visade att han inte bara var med för att se och lära. Han har tagit för sig omedelbart och finns med i toppen av backarnas poängliga.

KONSTMÅL

Att Rasmus Dahlin är något alldeles extra, det vet vi. Redan som 16-åring tog han SHL och Hockeyvärlden med storm och högst troligt lär han väljas som nummer ett i sommarens NHL-draft. Han lär bjuda på hockeygodis i parti och minut de kommande 20 åren, men så länge njuter vi av detta från slutspelet i våras.

FULASTE

Mannheims Thomas Larkins överfall på Brynäs Daniel Paille. Så fult och så onödigt.

Det här var bara några av alla de saker som inträffade under 2017. Förmodligen har ni alla åsikter om att jag glömt saker på listan. Hör av er på Twitter (@hockeystaden) och påminn mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games