Samuel Fagemo.
Södertälje SK

Nästa generation Fagemo gör väsen av sig: ”Ser ingen nackdel i namnet”

ANNONS

Pappa Linus var SHL-spelare under många år. Den här säsongen har sonen och stora talangen Samuel Fagemo debuterat i SHL som 17-åring och dessutom fått erfarenhet av att spela allsvensk hockey med Södertälje SK.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Fagemo, känns det namnet igen inom hockeykretsar? Linus Fagemo från Trollhättan hade sin storhetstid i slutet av 1990-talet och under 2000-talet. Då representerade han bland annat Frölunda, Timrå och Luleå. Totalt kom han att spela 455 matcher i elitserien.

Nu börjar nästa generation Fagemo låta höra om sig. Det handlar om hans son Samuel Fagemo som inledde sin hockeykarriär i Kungsbacka, men numera tillhör Frölunda.
– Jag är född i Mölndal, men jag har Kungsbacka som moderklubb. Eftersom pappa har spelat lite över allt så är jag uppväxt i Sundsvall, Luleå, Tyskland och även lite i Kungsbacka, berättar Samuel Fagemo när hockeysverige.se träffar honom på ett hotell intill E4:an i Södertälje kvällen innan hans tredje och sista match med SSK dit han varit utlånad sedan strax före jul.
– Vi flyttade från Mölndal till Sundsvall då jag var två år, men jag minns inte mycket av det där. Det jag minns mest av är Luleåtiden och framåt.

Hade du pappa som tränare någon gång?
– Han spelade till 2012 eller något liknande. Jag har alltid varit på hans träningar och sett hur han har haft det. Han har alltid varit min förebild och är så nu också. Jag har tagit lärdom och fått bra tips av honom.
– Jag har haft honom som tränare också. När jag spelade i Hanhals elit U16 var han tränare någon säsong där.

Hur funkade det?
– Han var inte min pappa på träningarna och var väldigt tuff mot mig, ställde höga krav och var inte den som ville gulla med mig. Det är så det ska vara, tycker jag, när man har sin pappa som tränare.

Förklarade han för dig varför han var tuffare mot dig än mot dom andra i laget?
– Ja, det gjorde han i bilen hem efter träningarna.


Linus Fagemo. Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren

SPELADE FÖR ARIZONA COYOTES POJKLAG

Linus Fagemo har spelat i flera olika länder, bland annat Tyskland, Danmark och USA. Det här innebar att även Samuel Fagemo kom att spela hockey utomlands.
– Jag började spela hockey när jag var två år och sedan har jag spelat under hela mitt liv. I USA spelade jag i Arizona Jr Coyotes barnlag. Det var jättecoolt och spännande. Vi var på en massa cuper och var bland annat i Los Angeles och mötte Los Angeles Kings och San José Sharks.

Blev du respekterad som svensk av dom amerikanska killarna?
– Ja, och dessutom var det en till svensk där, Uffe Samuelssons son Adam. Det var skönt att ha en till svensk på plats som jag kunde snacka lite mer med och sedan kunde jag lära mig språket successivt. Sedan spelade jag två år i Danmark också när pappa spelade där. Jag spelade i några åldersklasser högre så det var fortfarande en bra nivå för min hockey.
– Det har varit lärorikt att få känna på hockeykulturer lite över allt. Jag har lärt mig och fått mycket erfarenheter kring sporten och sådana bitar.

Fagemo är ett hockeynamn, men det är inget som den 17-åriga forwarden har sett som någon belastning.
– Jag ser ingen nackdel i namnet. Jag ser det bara som en fördel och som något roligt.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

TOGS UT I ALL-STAR TEAM I STORTURNERING

Pappa Fagemo vann J20-SM-guld redan 1995 medan Samuel vann J18-SM-guld 2016.
– Jag var faktiskt inte med i den matchen då vi vann. Jag hade fått en sen skada den säsongen under mitt U16-år, men jag tillhörde J18-truppen och var med där nästan hela hösten innan jag fick den här olyckliga skadan efter TV-pucken.
– Sedan jobbade jag på med rehab hela vintern och kom tillbaka i mars. Då spelade jag en J18-slutspelsmatch, men sedan fick jag spela U16-slutspelet i stället. Vi kom till semifinal, men förlorade bronsmatchen vilket var lite tråkigt. Jag fick ändå en guldmedalj med J18-laget som jag har hemma i rummet, säger Fagemo med ett stort leende.

Förra säsongen blev väldigt framgångsrik för Samuel Fagemo med seger i den stora landslagsturneringen World Hockey A Challenge för U17-landslag i Kanada. Där kom han med i turneringens All-Star Team. Senare blev han utsedd till J18:s bästa forward.
– Det var nog mitt driv varje dag som gjorde att jag tog det här steget förra säsongen. Sedan att jag älskar sporten, att ha kul varje dag, inte ha så mycket fokus på all media utan ha fokus på sig själv och laget, att vi ska vinna och ha så kul som möjligt tillsammans.

Det här måste ha gett en boost för självförtroendet?
– Ja, exakt. Det är viktigt med självförtroende och självklart får man det då det går så pass bra.

FICK SLÅ STRAFF I SHL-DEBUTEN

Den här säsongen har Fagemo mestadels tillhört J20-laget. Där har han svarat för åtta mål och totalt 13 poäng på 20 matcher. Han har även fått chansen i en SHL-match.
– Säsongen började med Hlinka-cupen i Tjeckien. Vi slutade med en bronsmedalj där och det var en sur förlust där i semin. Vi hade ett bra lag, spelade väldigt bra och jag tycker ändå det är godkänt med bronset. Det var mycket bra spelare i den turneringen.

Din egen insats?
– Jag tycker den var bra. Vi, jag och mina kedjekompisar (Carl Jakobsson och Jacob Olofsson), skapade många målchanser.
– Nu bygger jag på varje dag med mycket träningar och matcher. Det går sådär för vårt J20-lag, men jag tycker att vi spelat ganska bra mot slutet.
– Dessutom har jag fått gjort SHL-debut (mot Djurgården 14 november, förlust 3-4, reds. anm.) och det var en barndomsdröm. Det var jättecoolt, speciellt eftersom vi spelade i Scandinavium, en stor arena med mycket folk. Jag fick spela fyra, fem byten. Matchen gick till straffar och jag fick lägga en straff, berättar Fagemo som dock inte fick kröna debuten med att bli målskytt.

Hur var känslan då du åkte fram mot målet?
– Jag var inte beredd på det, men det var kul att få chansen. Allt gick så fort så jag tänkte inte så mycket så jag hann inte bli nervös. I alla fall var det jättecoolt.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

KAN BLI DRAFTAD I SOMMAR

Innan jul fick så Fagemo beskedet att han skulle lånas ut till Södertälje under tre matcher.
– Det var bara positivt. Jag vill känna på seniornivå och det är ett perfekt läge att göra det här eftersom Hockeyallsvenskan är en bra liga. Det är många bra lag och spelare med i den.
– Första matchen var mot AIK så det var en sjukt häftig inramning. Det var samma tryck på den matchen som det var mot Djurgården i Scandinavium.

Vad tar du med dig för erfarenheter från den här resan i Södertälje?
– Att det är väldigt bra spelare här. Det gäller att vara på topp och bidra till laget i varje match. Ha ett fokus hela tiden. Det går inte att slappna av.

I sommar är du aktuell för NHL-draften, hur tänker du inför den?
– Det är inte mycket tänkande kring det just nu, men jättekul att det finns en möjlighet att draftas. Det vore en sjukt häftig upplevelse om jag blev det, men det är något jag har långt där borta och det är långt till juni.

Är du sugen på att sticka över och spela juniorhockey i USA eller Kanada?
– Nej. Det kanske har varit lite skriverier om det efter alla drafter förra sommaren, men jag har fokus på Södertälje nu och Frölunda då jag kommer tillbaka dit, avslutar Samuel Fagemo som är inkvarterad på samma hotell som SSK:s andra lån, Emil Kruse, från Rögle.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL