TROR PÅ POLAREN. Jonathan Dahlén ser Elias Pettersson som en spelare som kan avgöra JVM-semifinalen mot USA.
Växjö Lakers HC

Tror kompisen avgör JVM-semifinalrysaren: ”Han är väldigt taggad”

ANNONS

I fjol spelade de JVM tillsammans. Då blev det en fjärdeplats i Montréal. Nu tror Jonathan Dahlén att kompisen Elias Pettersson kliver fram och bli en av de svenska hjältarna i kvällens semifinal mot USA i Buffalo.
– Elias kommer avgöra i powerplay, säger Dahlén till hockeysverige.se.

Fyra mål och sex poäng har Elias Pettersson fått ihop på de inledande fem JVM-matcherna. Stundtals har 19-åringen visat prov på sitt bländande spelsinne, skott och sin fina skridskoåkning. Inför kvällens semifinal mot USA är det också många som sätter sitt hopp till att hans kedja med Alexander Nylander och Lias Andersson ska få det att lossna, även om Sverige i nuläget tycks ha sitt jämnaste JVM-lag på många år.

En som känner Elias Pettersson bättre än dom flesta är hans radarpartner från tiden i Timrå, Jonathan Dahlén.
– Första gången vi spelade ihop var då jag spelade i J20 och han var i J18. Nu vet jag inte om vi snackade någonting då, men jag kom ner dit och vi hade derby mot Sundsvall. Vi plockade ner allt vi hade från J20 för att helt enkelt slå Sundsvall eftersom det var derby. Det var jag, (Jesper) Wiberg, (Marcus) Sirén, (Anton) Kalte och (Marcus) Hardegård, berättar Dahlén för hockeysverige.se på väg till Oskarshamn för match och fortsätter:
– Det var back-to-back, 6 och 7 december (2014). Vi började hemma och då tror jag vi vann med 6–1, men då spelade jag inte med Elias. När vi dagen efter mötte Sundsvall borta spelade jag och Elias ihop första gången. Jag kommer ihåg att vi gjorde ett mål två mot noll. Jag passade honom, han passade tillbaka så jag hade öppet mål. Första matchen vi spelade ihop gjorde vi alltså mål.

”DET FINNS NÅGON KEMI MELLAN OSS”

Samma säsong spelade Elias Pettersson och Jonathan Dahlén även ihop i J20.
– Det dröjde ett tag innan vi spelade ihop igen. Han uppkallad till J20 en match där han vart uppsatt som 13:e forward. Vi fick en skada så han fick komma in och spela med mig och Kalte. Elias hade pucken, gick runt mål och passade till mig så jag gjorde mål.
– Vi diskuterar fortfarande om jag var på den pucken eller inte. Han tycker inte att jag var på den men jag tycker att jag var det. Oavsett blev det mitt mål och han hade ett pass i sitt första byte i J20. Sedan spelade vi ihop i slutet av den säsongen både i J20 och J18. Bland annat tog vi brons ihop i J18.

Det sägs att det finns en speciell kemi mellan er två, hur skulle du beskriva den?
– Vi tänker väl på samma sätt och då blir det ganska lätt att spela. Jag tycker att vi spelade riktigt bra ihop förra säsongen, men han spelar med bra spelare den här säsongen som också tänker likadant och som han har samma kemi med. Samma sak är det för mig.
– Även under JVM förra året skapade vi mycket chanser och spelade bra ihop så självklart att det finns någon kemi mellan oss där.

Elias Pettersson är till synes lite småklurig med glimten i ögat och Dahlén har bara positivt att säga om sin kompis vid sidan av isen.
– Elias är en jättesnäll kille, trevlig och ödmjuk. Jag känner honom väldigt bra eftersom vi var rumskamrater under tiden i Timrå. Vi hängde ganska mycket med varandra även utanför isen.
– Jag tycker att det är väldigt kul att det går bra för honom, han förtjänar det. Han jobbar alltid hårt och tränar framför allt mycket friåkning. Om man ser på alla finter han jobbar med så kommer dom från hans friåkning i först och främst Ånge, men även nu eftersom han fortfarande kör det.


Pettersson & Dahlén. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”HAR GJORT OTROLIGT SNYGGA MÅL”

Av det Dahlén har sett av Elias Pettersson i Junior-VM är han positiv till hans insats.
– Jag har inte sett så mycket, men jag har sett hans mål och dom har varit riktigt snygga. Matcherna har gått på lite dåliga tider. Bland annat var inte matchen mot Slovakien en speciellt bra tid för mig.
– Däremot såg jag lite mot Vitryssland och där gjorde han mål direkt när jag kollade. Han har gjort otroligt snygga mål och jag ska se matchen i kväll. Jag tror och hoppas på att han kommer göra en bra match och skjuta Sverige till final.

Vilken är hans styrka på isen som du ser det?
– Han är bra på allt. Sedan har han sina spetskompetenser i offensiven och framför allt då i powerplay. Han är otroligt skicklig, smart och har ett fantastiskt direktskott. Elias är en komplett spelare som har mycket bra spetskompetenser och det är vad man behöver för att lyckas.

Tror du han känner någon revanschlusta sedan hans ganska misslyckade JVM i fjol?
– Ja, det tror jag. Man vill alltid dänga dit framför allt USA och Kanada när man är där borta. Jag tror att han är väldigt taggad och jag skrev lite med honom igår, önskade lycka till och så vidare. Han kände sig väldigt laddad så det ska bli spännande att se matchen.

Jonathan Dahlén ser även Elias Pettersson som en potentiell OS-spelare.
– Ja, det tycker jag. När han var i SHL gjorde han mest poäng av alla. Jag tycker absolut att han ska vara med i OS eftersom han är en helt fantastisk hockeyspelare som dessutom är väldigt rolig att kolla på. Både han och (Rasmus) Dahlin, tror jag, skulle locka många fler tv-tittare till den turneringen. Båda dom kan göra väldigt bra ifrån sig där om dom får vara med.

Hur slutar kvällens semifinal mot USA?
– Jag tror att det blir 4-3 efter övertid till Sverige. Elias kommer avgöra i powerplay.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch