NKT Arena Karlskrona.Foto: Bildbyrån

Karlskronas elitlicens är i fara. Anledningen? Sviktande publiksiffror.
– Att vi kommer att gå back kan nästan vem som helst räkna ut. Vi måste helst fylla arenan varje gång för att klara det här, säger klubbdirektör Charlotte Gustavsson till BLT.

Karlskrona hade inför säsongen budgeterat på 4000 åskådare per match. En siffra som sedan reviderades till 3700. Nu, efter 19 hemmamatcher, ligger snittet på 3506.

Det räcker inte.
– Man kan se den siffran ur lite olika perspektiv. Det är en bra siffra i Karlskrona om man jämför med tidigare, men det är ändå en siffra som behöver komma upp, säger klubbdirektören Charlotte Gustavsson till BLT.

”BLIR SNABBT EN MILJON KRONOR”

De sviktande publiksiffrorna har såklart påverkat ekonomin negativt. I vilken grad går det ännu inte att slå fast, men det tycks ännu inte säkert att man ens klarar av elitlicensen. Och enligt nuvarande beräkningar kommer man förlora 780 000 bara i förlorade intäkter.
– Det blir snabbt en miljon kronor som det ser ut nu. Att vi kommer att gå back kan nästan vem som helst räkna ut. Vi måste helst fylla arenan varje gång för att klara det här.
–  Vi har sju hemmamatcher på oss för att rädda situationen, säger klubbdirektören Charlotte Gustavsson.

Det nya TV-avtalet kan bli det som räddar KHK. Förutsatt att man klarar av att hålla sig kvar i SHL. Någon som känns långt ifrån säkert i nuläget. Man ligger på kvalplats, med fyra poäng upp till säker mark och bara en poäng före Rögle som just nu är jumbo.
– Det finns olika scenarier för att klara elitlicensen. Klarar vi den så gäller det att överleva fram till den 1 maj, då börjar det nya SHL-avtalet att gälla och då kan vi sätta en budget som gör att vi inte sätts under samma tryck. Och Gud förbjude att vi spelar i en annan serie än i SHL den 1 maj, säger Gustavsson.

Karlskrona gör sin tredje SHL-säsong. Första säsongen kom man klart sist men klarade sig kvar via ett kval mot AIK. Förra säsongen var man snubblande nära att faktiskt ta sig till slutspel.