Håkan Loob.Foto: Ronnie Rönnkvist

De svenska fansen är likgiltiga och turneringen får skit. Men Håkan Loob ser ändå en ljus framtid för Champions Hockey League – om svenskarna ger upplägget den respekt han tycker den förtjänar.
– Upplägget som är i dag där det finns ett antal svenska lag som får chansen att möta lag på den stora internationella scenen och visa hur bra svensk hockey faktiskt är, det är lite synd att man inte tar till sig det, säger Loob till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den första maj i år klev Håkan Loob ut ur dörren på Färjestads kansli. Han var färdig med den klubb han hade jobbat i mer eller mindre sedan han kom till Karlstad från Karlskrona som junior 1979. 

Loob är en av svensk hockeys bästa spelare genom alla tider, men även en av de starkaste hockeyledarna vi har haft i landet. Han har aldrig duckat för att säga sin åsikt eller dela med sig av sina tankar även om dom många gånger har varit ämne för heta diskussioner.

När gotlänningen från Slite nu lämnat Färjestad startar ett nytt kapitel i livet. Nästa månad åker han med Eurosports mediateam till Sydkorea för att agera expert under OS.
– Att sluta på Färjestad var lite tveeggat så till vida att jag inte har något ansvar och inte behöver bry mig 24/7, alltså dygnet runt, säger Håkan Loob med ett lätt leende då vi står vid ett av ståborden på Vasateatern i Stockholm då Eurosports OS-team presenteras. Bredvid oss står både Anja Pärsson och Anders Södergren och blir fotograferade.
Loob fortsätter:
– På så vis är jag lite off från hockeyn, men samtidigt följer jag allt som och ser väldigt mycket matcher av olika anledningar. Dels då för att jag har en stor del av mitt hjärta i Färjestad, säger han och slår lätt med handen mot sitt hjärta.
– …men också för att jag är väldigt intresserad av SHL. Dessutom kan jag numera följa NHL på ett annorlunda sätt. Sammanlagt ser jag nästan mer matcher nu än jag någonsin gjort. På det sätter är jag inte off.

”DET FINNS LÄNDER SOM TAR SIG TILL DET HÄR”

Håkan Loob är och har hela tiden varit en förespråkare för ett bättre internationellt utbyte mellan olika ligor och hade ett finger med i spelet kring skapandet av Champions Hockey Leauge. Tanken var att det skulle bli en dörröppnare för internationella matcher. Problemet är att upplägget inte alls har fallit den svenska publiken i smaken.
– Jag tycker faktiskt att det är lite synd. Upplägget som är i dag där det finns ett antal svenska lag som får chansen att möta lag på den stora internationella scenen och visa hur bra svensk hockey faktiskt är, det är lite synd att man inte tar till sig det.
– Sedan kan jag ärligt säga att internationella ligorna måste vara starka och det måste finnas ett klimat hemma där man har sitt favoritlag. Men det utesluter inte att man kan möta väldigt bra lag som spelar i andra ligor.
– Det CHL som finns i dag, tycker jag, kittlar väldigt mycket. Det är många länder som tar till sig det här och det kommer ganska mycket folk på vissa matcher där ute. Om det nu är en knöl vi ska komma över så hoppas jag att vi gör det snabbt för man har inte så lång tid på sig. Jag tror att det bara är något år till innan man måste få dom här svaren, framför allt för Sveriges skull, som gör att man vill ha det här till slut.

Hur ska vi komma över den här så kallade knölen?
– Genom ett enträget jobb, man håller en positiv anda och att man verkligen kan förklara att det är en otroligt bra kvalité. Det är bara att exempelvis titta på den tjeckiska ligan och lagen där två stycken nu är framme i semifinal. Det visar att dom har många bra spelare hos sig vilket gör att det blir en utmaning för svenska lagen varje gång dom möter ett tjeckiskt lag.
– Jag vet att spelarna verkligen gillar att få resa till Tjeckien, Finland eller till Schweiz för att spela dom här matcherna.
– Sedan tycker jag att den internationella erfarenheten för varje spelare är en viktig bit. I stället för att bara vi åker med ett landslag som är 20-25 stycken som får internationell erfarenhet, så kan fem svenska lag åka ut där det är 25 spelare i varje lag som får den erfarenheten. Det ena får inte utesluta det andra. Jag tycker att CHL är en produkt som borde kunna sätta sig och komma över den här knölen.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

TVIST MED ISHOCKEYFÖRBUNDET OM LANDSLAGSSPELARE

Det finns tvister mellan CHL och Svenska Ishockeyförbundet då det gäller att få loss spelare till respektive uppdrag. Grunden till konflikten är att CHL och landslaget spelar samma veckor. Det här ser den tidigare vd:n och sportchefen i Färjestad som ett problem.
– Den schematiska bilden är egentligen den stora frågan. Jag tycker att landslaget alltid ska ha ett utrymme, men då tycker jag också att man ska vara beredd att kompromissa och prata ihop sig. Det finns ingenting som inte löser sig om man verkligen samverkar. Det finns heller ingen anledning att sitta på varsin kant och tycka att det vi håller på med är det enda som gäller.
– Alla parter måste sätta sig vid samma bord för att diskutera igenom det här ordentligt, vad är det som gör att hockeyn växer? Inte bara landslagen och internationella ligorna utan hockeyn i stort. Då måste alla ta ett mycket större grepp och då är schemana en av dom viktigaste grejerna. Hur många matcher behöver vi spela i SHL? Hur mycket utrymme ger det för landslaget och hur mycket kan vi få in CHL i det här så vi får ett flöde som passar alla för det är ingen mening att spela matcher på dagar som ingen vill spela och inte folket vill komma.

Om vi blickar in i framtiden, måste det till ett närmare samarbete med KHL, NHL och kanske AHL då det gäller det internationella samarbetet?
– CHL borde ha som mål att få in KHL på ett eller annat sätt. Om det är ett eller två lag som kommer in lite senare i turneringen eller fler som är med redan från början…
– Om man ska bedöma CHL som en turnering där alla dom bästa europeiska lagen är med då måste man ha med KHL på ett eller annat sätt. Det är samma sak där, att man måste diskutera sig fram vad det är som då gäller och gynnar alla parter i det.

Kan du på sikt även se ett slutspel mellan exempelvis CHL och NHL?
– Ja, absolut. Den som vinner hela CHL borde förtjäna och vara värd att få spela en riktig stormatch mot ett NHL-lag. Vare sig det är i Europa eller Nordamerika så tycker jag att dit borde vi komma till att man får mäta sig lite grann samtidigt som NHL får lov att bevisa att dom är lite bättre än vad vi är i en sådan matchserie.
– Samma sak där, att det gäller att hitta rätt ingångar och hitta svaret på frågan ”varför ska vi göra det”?