Olle Eriksson Ek.Foto: Bildbyrån

Under det nyligen avslutade JVM:et i Buffalo satt han på läktaren och såg sina kompisar förlora en tät och tuff finalmatch mot Kanada. Tillbaka i Sverige lånas nu målvakten Olle Eriksson Ek ut till den allsvenska jumbon Karlskoga som slåss med näbbar och klor för att undvika negativt kvalspel.. En utmaning han ser fram mot.
— Ett roligt läge att komma dit som ung målvakt som är utlånad, säger han till hockeysverige.se.

Samtidigt som Filip Gustavsson storspelade under Junior-VM satt den 18-åriga målvaktstalangen, Olle Eriksson Ek, på läktaren och följde turneringen. Han var som bekant med som tredjemålvakt bakom nämnde Gustavsson och Filip Larsson. Färjestadsmålvakten kom inte att spela några matcher, men var imponerad av vad hans kompisar presterade.
— Jag tycker att lagets insats är klart godkänd och att vi gjorde en mycket bra turnering rakt igenom. Det kändes som vi hade våra bästa matcher i slutet, vilket det har varit snack om innan att vi inte har haft, säger Olle Eriksson Ek till hockeysverige.se och fortsätter:
— Spelarna som skulle göra poäng gjorde det och allt sådant. Sedan räckte det inte riktigt hela vägen, det var små marginaler men rakt igenom så var det, som sagt var, riktigt bra.

Hur är det att sitta vid sidan och inte kunna påverka när det är så högdramatiska matcher ute på isen?
— Klart att det blir nervöst. Jag vill ju alla killarna som spelar så väl som möjligt eftersom man är dom så nära. Samtidigt blir jag lite frustrerad och vill kunna göra något.

GJORDE INGEN STÖRRE SAK AV DET

Som målvaktskollega och vän var Olle Eriksson Ek mycket imponerad över Filip Gustavssons insats i målet.
— Filips insats var grym. Han utsågs till bästa målvakten i turneringen och det var han också. Han spelade lugnt rakt igenom och jag tycker inte att han gjorde något misstag på hela turneringen. Det säger det mesta. Att ha en så stor press och inte göra ett enda misstag är starkt. Han är en grym kille som gjorde det riktigt bra.
— Hans styrka är att han är väldigt lugn, har ett bra positionsspel och boxkontroll.

I svenska media var det under turneringen mycket snack om Lias Anderssons skada, men killarna i Junior-VM laget gjorde inte någon större sak av det.
— Killarna kollade hur det var med honom och han sa ”Det är ingen fara, jag kör”. Vi hade några killar till som var skadade (Jesper Boqvist, Gustav Lindström och Fabian Zetterlund) och vi lade lika mycket uppmärksamhet på dom gubbarna, men det pratades inte lika mycket om dom. Vi litade på läkarteamet som gjorde ett grymt bra jobb så alla spelare kunde spela.

Kunde du njuta av att ni vann en silvermedalj trots allt?
— Nej, det skulle jag inte säga att jag kunde göra. Det var väldigt tufft. Speciellt att se alla killar som jag tycker om så mycket vara så ledsna, det var jobbigt.
— Samtidigt är jag väldigt glad att jag fick vara med och uppleva allt det här med den gruppen som vi hade. Det kunde lika gärna varit så att jag hade fått vara hemma så jag får ändå vara nöjd så här efteråt, säger målvaktstalangen som har haft en mycket fin säsong i Färjestads J20.
— Säsongen har varit jättebra. Jag tycker att jag har spelat, tränat och utvecklats mycket vilket är det viktigaste när man är ung och junior. Det har gått riktigt bra och vi vann serien innan jul. Dessutom lyckades jag slå mig in i JVM-truppen från J20 SuperElit. Det får jag klappa mig själv på axeln lite för och det visar att jag har gjort någonting rätt i alla fall.

VAR PÅ NHL-LAGETS CAMP

Säsongen inleddes annars med att Olle Eriksson Ek var över på Anaheims camp.
— Jag missade fyra matcher då jag var över i Anaheim under en månad. Där spelade jag rookieturneringen, men jag var även med på en NHL-försäsongsmatch, vilket var väldigt nyttigt.
— Jag var med på campen några dagar och fick träna med dom bästa. Det var väldigt kul.

Hur tror du att det här har utvecklat dig som målvakt?
— Man får lite nya idéer och tänk när man varit där över. Jag har fått se en ny miljö och dom bästa träna och leva. Att tävla mot ännu bättre spelare, klart att det är utvecklande.

Vilka intryck fick du av organisationen?
— Det är väldigt proffsigt och går inte att jämföra med hur det är här hemma. NHL är ju toppen av allt och jag förstår varför alla vill spela där.

Har du snackat med brorsan, Joel Eriksson Ek, om att ni snart kanske möts i NHL?
— Nej, det är ingenting vi har pratat om (skratt). Om vi kommer att mötas tror jag att det blir väldigt speciellt.

STRESSAR INTE

Olle Eriksson Ek har trots storspel i J20 inte fått chansen i SHL med Färjestad ännu, men själv ser han inte att det finns någon anledning att stressa fram en debut där.
— Det kommer när det kommer. Klart att jag känner att jag kommer närmare och närmare. Vem vet, om jag hade haft lite mer flyt hade jag kanske redan fått chansen. Nu är det som är och jag tycker att det viktigaste är att utvecklas när man är så här ung.
— Att spela en match i J20 och utvecklas där är för mig just nu minst lika bra. Är man tredjemålvakt i SHL så handlar det om att vara redo, men samtidigt inte förvänta sig någonting, att ”fan, nu måste chansen komma”. Vara redo men ändå fortsätta spela och träna i juniorerna och inte tänka något på att få chansen i SHL. Kommer chansen så kommer den.

Från och med imorgon kommer 18-åringen tillhöra bottenlaget BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan. Det handlar i första hand om en utlåning från Färjestad.
— Det är en jättebra möjlighet för mig att komma in lite i seniorhockeyns vardag som jag tror kan vara viktig. Jag hoppas att jag kan kriga mig till någon match. Dessutom är det ett roligt läge att komma dit som ung målvakt som är utlånad. Karlskoga har det tufft så det blir en rolig utmaning.

Du får kriga vidare i ett av Hockeyallsvenskans bottenlag, vilka förväntningar har du på det?
— Jag tycker inte att det spelar någon roll vart dom ligger i tabellen. Jag ska komma dit och göra mitt bästa och det kommer jag alltid göra oavsett vart jag kommer. Jag känner heller ingen press över att det är ett bottenlag utan jag ser bara möjligheter i det.

Hur länge blir du kvar i Karlskoga?
— Vi har sagt att vi tar det dag för dag. Händer det något hemma i Färjestad så måste jag vara beredd på att åka hem. Sedan får Färjestad och Karlskoga sköta det snacket. Jag är där dom vill ha mig.

Under dagen meddelade Färjestad att de förlängt kontraktet med sin målvakt över nästa säsong också.