• Publicerat 12 januari, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
René Bourque.Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter 13 säsonger lämnade han spel i Nordamerika för Europa. René Bourque drömde om att spela OS för Kanada. På torsdagen blev drömmen verklighet för den 36-årig Djurgårds-stjärnan.
– Att spela OS kommer bli de största matcherna jag någonsin har spelat, säger Bourque till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
13 säsonger och 725 matcher i NHL hann det bli. Men inför den här säsongen valde René Bourque att lämna Nordamerika och flytta till Europa. Forwarden spelade som så sent som förra säsongen för Colorado, men valde nu istället spel med Djurgården. Och det var en specifik anledning som gjorde att 36-åringen valde att fortsätta karriären på andra sidan Atlanten. Han drömde om ett OS.

Det är en dröm som nu blir verklighet. Under torsdagen presenterades Kanadas trupp till de olympiska spelen, och djurgårdarens namn fanns med där.
– Det ska bli fantastiskt. Bara allt med den olympiska andan och att där få ta på sig den kanadensiska tröjan. Det är väldigt spännande och jag kan knappt vänta tills det är dags, säger Bourque till hockeysverige.se.

Kanadas trupp blev som sagt offentlig under torsdagen. Men Bourque fick sitt besked lite tidigare.
– Jag fick ett samtal från Sean Burke (förbundskaptenen) och hans tränarstab i onsdags. De ringde från Calgary.

Berättade de varför du är uttagen?
– De sa att det var nöjda med mig. De gick inte in på så mycket detaljer. De var tvungna att ringa alla 25 uttagna plus de 20 som tyvärr inte kom med. Så de hade fullt upp men jag vet att vi kommer ha fler möten att ta det vidare.

Hur stor är det i Kanada att få chansen att spela ett OS? 
– Det är enormt. Förutom att vinna Stanley Cup är det högst där uppe. Den finns inget större. Jag är väldigt lyckligt lottad och hedrad över att få den här möjligheten, säger han med ett stort leende.


Bourque i Djurgårds-tröjan. Foto: Stefan Lantz / Bildbyrån

”DET VAR DÄRFÖR JAG KOM HIT”

Och det var som sagt möjligheten att knipa en OS-plats som gjorde att Bourque testade på hockeylivet i Europa. NHL-spelarna tillåts som bekant inte att åka till spelen i Sydkorea 2018 letade han efter alternativ.
– Det var därför jag kom hit. Det var mitt mål att den här säsongen spela ett OS. Så jag behövde flytta någonstans där man kan bli uttagen. Jag är väldigt glad att det gick vägen.

Vad tycker du om att NHL-spelarna inte har möjligt att vara med?
– De spelarna som spelar i NHL har såklart inget med det beslutet att göra. Vi som är uttagna är bara stolta över vara näst i kön. Vi hoppas kunna åka dit, göra vårt jobb och komma tillbaka med en guldmedalj.


Bourque i Colorado-tröjan under säsongen 2016/17. Foto: Francois Laplante / Getty Images

”KOMMER ATT BLI DE STÖRSTA MATCHERNA JAG HAR SPELAT”

Rene Bourque har som sagt fina meriter från NHL. Men något OS för Kanada har han aldrig spelet. Och det är kanske inte så konstigt med nationens stenhårda konkurrens om platserna. Men VM-spel har forwarden testat på, även om vi får gå tillbaka till säsongen 2009/10.
– Ja, jag har spelat ett VM och blivit tillfrågade till fyra, fem andra. Men då har jag antingen varit skadad eller inte haft möjlighet att åka.
– Men att spela OS kommer bli de största matcherna jag någonsin har spelat. Jag har spelat slutspel och konferensfinal i NHL några gånger. Men att spela för ett OS-guld i en så pass kort turnering där alla matcher är på liv och död, det kommer bli väldigt roligt.

Ett Kanada vann OS både 2010 och 2014. Nu jagar de sitt tredje raka guld på tre försök.

Vad tror du om era chanser till att vinna det tredje raka OS-guldet? 
– Jag tror att alla lag kommer vara bra. Sverige kommer vara bra, Finland och givetvis även ryssarna. Tjeckien är lite underskattade. Ryssland har förmodligen det bästa laget på pappret men så fort det går kvartsfinal så avgörs allt i en enda match. Då måste du vara bättre än motståndaren annars är det över.


René Bourque i Kanadas tröja under VM 2010. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”DET KAN BLI ETT STORT TAPP”

Djurgårdens tränare Robert Ohlsson säger följande om att en av hans spelare är uttagen till OS.
– Ja, så det blev officiellt nu också? Jag vet att han hade fått höra att han skulle bli uttagen, men man vet aldrig. Man vågar aldrig säga något förrän det är helt klart. Det är jätteroligt.
– René har gjort en väldigt bra säsong för oss. Skapat väldigt mycket, även om han nu senaste tiden inte har producerat så mycket som han gjorde när Andreas (Engqvist) var frisk. Men han är alltid ett hot för motståndaren, tar mycket skott och är farlig.

Men SHL inte tar uppehåll under hela OS, vilket inte är lika roligt för Ohlsson eller Djurgården. Klubben får helt enkelt klara sig utan sin stjärna i några matcher.

Hur stort tapp blir det att han försvinner?
– Det kan bli ett stort tapp. Men det kan också bli så att Daniel Brodin som har varit korsbandsskadad sedan landslagssamlingen i april i fjol, går in då och börjar spela för oss. Tanken är så om planen håller. Då skulle han kunna växla in lite av det som René gör. Brodin är ändå en svensk landslagsspelar som är väldigt bra. Vi hoppas att den växlingen skulle kunna ske där och så smärtfri som möjligt.

René Bourque har på 31 matcher i Djurgården stått för 13 mål och totalt 21 poäng.
– Säsongen känns bra. Jag är nöjd med hur laget spelar. Vi har haft lite problem och vi saknar vår bästa spelare i Engqvist. Förhoppningsvis kan han komma tillbaka och hjälpa oss, men det här är en bra vändning jämfört med förra säsongen för den här klubben. Men vi är inte klara än utan hoppas avsluta bra innan slutspelet börjar, säger Bourque själv.