Valentina Lizana Wallner.Foto: Ronnie Rönnkvist

Idag delgav den svenske förbundskaptenen Leif Boork allmänheten sin OS-trupp som ska försöka nå framgång i Sydkorea under februari månad. Valentina Lizana Wallner anser att det är en väntad trupp – men saknar några namn.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var en relativt ”skrällfri” OS-trupp som förbundskaptenen Leif Boork presenterade idag på Sjöfartshotellet i Stockholm alldeles intill det gigantiska Slussen-bygget. Valentina Lizana Wallner var en av Damkronornas bästa spelare när spelen gick i Sotji 2014. Hon vet ungefär vad dom här spelarna har att förvänta sig nere i Sydkorea.
— För tjejerna som gör sitt första OS kommer det bli en sjuk upplevelse eftersom det är så mycket mer än bara hockey, alla atleter och många stora stjärnor som man känner igen från egentligen hela världen. Det går nog inte riktigt att förklara utan du måste nog uppleva det.

Om vi tittar på truppen och målvakterna Sara Grahn, Minatsu Murase och Sara Berglind, vad tänker du om den trion?
— Det känns ganska givet att det skulle bli dom tre med tanke på vad Leif Boork har ställt upp med i senaste turneringarna. Sara Grahn är spikad etta och det kan vara skönt för henne att ha den rollen. Hon är en av världens bästa målvakter.
— ”Musse”, jätteroligt för henne. Hon var lite till och från i landslaget förra säsongen och jag kan tänka mig att hon haft en del konflikter med ”Boorken”. Hon har kommit tillbaka den här säsongen och verkligen spikat igen.
— Sara Berglind, efter det att hon kommit tillbaka efter uppehållet så har hon varit 98-procentig senaste landskamperna. Det borde nästan vara omöjligt. Jag tror att det var ganska lätt för Leif Boork att välja målvakter.

Backar: Emmy Alasalmi, Johanna Fällman, Johanna Olofsson, Annie Svedin, Emilia Ramboldt, Maja Nylén-Persson och Elin Lundberg.
— Jag tycker att backuppsättningen ser stark ut. Emmy och Elin har varit lite ut och in i truppen. Annars var det ganska spikat, men en som jag hade velat se vara med här är Jessica Adolfsson. Hon spelar en mer offensiv hockey än många här och är överhuvudtaget en jätteduktig back.

En som Lizana Wallner ser som självklar i truppen är Maja Nylén-Persson trots att hon bara är 17 år.
— Jag är faktiskt inte förvånad och jag tycker att hon är en av dom bättre backarna i laget trots att hon är väldigt ung.

Forwards: Sara Hjalmarsson, Sabina Küller, Lisa Johansson, Pernilla Winberg, Anna Borgqvist, Maria Lindh, Fanny Rask, Erica Udén Johansson, Rebecca Stenberg, Erika Grahm, Hanna Olsson, Emma Nordin och Olivia Carlsson.
— På forwardssidan var det nog ganska väntade spelare. Kul för Maria Lindh, som också varit in och ut i truppen, att få komma med. Kul också att Rebecca Stenberg kom med. Hon var inte med på VM förra året, men har spelat extremt bra den här säsongen liksom i slutspelet förra säsongen med Djurgården.
Julia Östlund kom inte med vilket givetvis är jättetråkigt för henne, men hon har varit skadad. Michelle Löwenhielm var med i förra OS och var jätteduktig där. Givetvis är det jobbigt för henne att inte komma med nu, men samtidigt har det inte gått lika bra i landslaget för henne som i klubblaget i USA den här säsongen. Jag tror inte att det var för henne själv någon jätteskräll att hon inte kom med. Jag tycker ändå det ser väldigt starkt ut framåt.

Vad kan vi förvänta oss av det här laget i OS?
— Det här laget har absolut chansen på tredjeplatsen, men det är väldigt många lag som kommer underifrån och som vi inte får glömma bort.
— Finland och Ryssland är väldigt bra och favoriter till att slåss om bronspengen. Japan, Schweiz och Sydkorea, som Sverige har i gruppen, blir verkligen inga lätta matcher. Varje match kommer verkligen gälla.