Mattias Ek ser gärna John Norman i OS-truppen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Idag plockade Rikard Grönborg ut den svenska OS-truppen. Den innehöll många väntade namn, ett par skrällar, och ett par. Mattias Ek ger här sin syn på OS-truppen, och plockar fram ett namn han tror kan skrälla sig in på en av de sista forwardsplatserna.
–  Om vi pratar om att fylla ut luckor så tror jag att John Norman ligger bra till eftersom han är så allsidig.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag presenterades OS-truppen i ishockey på herrsidan på ett hotell i centrala Stockholm. En spännande trupp med några ögonbrynshöjare, vilket alltid är kul. Bland annat kom den 17-åriga jättetalangen Rasmus Dahlin med liksom Brynäs tuffe back Simon Bertilsson. Förbundskaptenen, Rikard Grönborg, lämnade även två forwardsplatser öppna. Kanske är det för att se hur rehabiliteringen går för trion Robert Nilsson, Andreas Engqvist och Lias Andersson.

Mattias Ek har följt svensk hockey på nära håll under många år. Idag är han skribent på Hockeynews. Efter att han varit i SVT:s direktsändning från presskonferensen tillsammans med Peter Jonsson bad hockeysverige.se honom att syna truppen.

Målvakter: Jhonas Enroth, Viktor Fasth och Magnus Hellberg.
– Det var dom tre som man ganska tidigt på säsongen förstod att Grönborg skulle satsa på. Jag tycker att alla tre har varit stabila och, precis som Grönborg sa här idag, att Hellbergs match mot Kanada är den kanske enskilda insatsen som sticker ut.
– Fasth och Enroth är väldigt erfarna på den här nivån så det känns som att målvaktssidan är en stark position i det här laget.

Kan du sakna någon målvakt eller kände du att den här trion var given?
– Nu spelar dom här tre målvakterna väldigt mycket i sina klubblag, vilket jag tror är avgörande. Lars Johansson har varit väldigt bra i CSKA när han fått chansen, men det är alltid lurigt när man har en målvakt som inte är etablerad internationellt och som får så pass lite speltid.
Adam Reideborn har varit bäst i SHL, men även han delar ganska mycket speltid med Jocke Eriksson i Djurgården.

Backar: Staffan Kronwall, Mikael Wikstrand, Patrik Hersley, Johan Fransson, Simon Bertilsson, Rasmus Dahlin, Erik Gustafsson och Jonas Ahnelöv.
– Den robusta fyran med Kronwall, Hersley, Ahnelöv och Erik Gustafsson, det dom har visat i turneringarna visar att där har man något att luta sig emot.
– Sedan finns det ingen motsvarighet till Rasmus Dahlin som Sverige kan välja på, inte något annat land heller. Får bara Grönborg Dahlin att förstå att han ska spela EXAKT som han gör i Frölunda med sina utflykter och offensiva hot så har Tre Kronor ett väldigt speciellt vapen i honom.

Rikard Grönborg ställde över Magnus Nygren, men plockade istället in Simon Bertilsson.
– Jag förstår den defensiva aspekten av det valet. Man lägger tyngden på den defensiva sidan och där har bevisligen Bertilsson hela tiden varit en fysisk back som man litat på. Sedan har det varit skador som ställt till det för honom.
– Den som överraskar lite mer på mig är Johan Fransson. Där hade jag kunnat tänka mig Jonas Junland som var väldigt bra i Channel One eller Daniel Rahmi som man börjar känna igen lite grann nu. Han är en back-typ som inte Tre Kronor har, alltså den här elaka och tuffa. Samtidigt är Bertilsson och flera andra i truppen är fysiskt starka så…

Joel Lundqvist – med VM-pokalen i högsta hugg.

Forwards: Joakim Lindström, Fredrik Pettersson, Pär Lindholm, Dennis Everberg, Joel Lundqvist, Alexander Bergström, Viktor Stålberg, Dick Axelsson, Oscar Möller, Carl Klingberg, Anton Lander och Linus Omark.
– Egentligen är det två kedjor som har imponerat under den här säsongens turneringar. Det är Skellefteå-kedjan med Lindström, Lindholm, Möller och det är även Joel Lundqvist kedja (med Fredrik Pettersson och Dennis Everberg).
– Den sistnämnda kedjan uppfyller dom önskemål som Grönborg har på den. Joel vinner tekningar och är fysisk. Fredrik Pettersson jagar skiten ur motståndarna och gör dessutom mål på en tekning senast där Everberg var framför ryska målet och flyttade på motståndare. Den kedjan klarar av både det offensiva och defensiva.
– Sedan har det varit ett bekymmer att hitta en bra lekkamrat med Omark. Inte minst sedan Andreas Engqvist blivit ett frågetecken. Den stora frågan är hur Tre Kronor gör där. Kan inte Engqvist spela så är det en center man ska ha. Där kanske vi kan få se Johan Ryno som varit inne i landslaget och är bra i SHL.
– Det har varit kul att se Alexander Bergströms grymma form, Han har varit bra i Tre Kronor både den här och förra säsongen. Han har alltså varit bra på en internationell nivå två säsonger nu, vilket är starkt.

Linus Omark.

Förbundskaptenerna har valt att satsa på två ”artister”, Linus Omark och Dick Axelsson, hur tänker du kring det?
– Omark är en artist, men Axelsson har man utnyttjat även på den grovjobbande sidan. Jag tycker att man går miste om en hel del av Axelssons kvalitéer när man lägger så mycket av hans fokus på defensiven. Jag vill se honom i powerplay och jag har honom som en spelare som kan avgöra matcher genom att helt plötsligt blixtra till.
– Sedan förstår jag, i och med att han har den här blicken för hur man förstör för motståndarna, att man utnyttjar hans styrkor där.
– Om vi pratar om att fylla ut luckor så tror jag att John Norman ligger bra till eftersom han är så allsidig. Han är en center i grunden och är i ett av KHL:s bästa lag. Oavsett förutsättningarna så gör han alltid ett kanonbra jobb även om han inte är en spelare som skapar rubriker. Är det någon allt i allo som skulle behövas i det här laget så är det John.

Lias Andersson.

Tre namn som kan vara aktuella för dom två sista platserna är annars Robert Nilsson, Andreas Engqvist och Lias Andersson, vad tror du statusen är där?
– Det låter inte speciellt hoppfullt när det gäller Andreas Engqvist. Jag pratade med Djurgårdens läkare, Bengt Gustavsson, i helgen och det går sakta framåt. Förmodligen inte tillräckligt snabbt för att han ska hinna spela matcher och komma i OS-form eftersom det inte är så många matcher kvar innan OS-breaket.

Tror du Lias Andersson är aktuell för en av dom två tomma platserna?
– Ja, det tror jag att han kan vara, men jag tror även Elias (Pettersson) är med i dom här funderingarna. Dom vill nog se hur han utvecklas dom sista veckorna före OS.

Hur ser du på Sveriges chanser i OS?
– Självklart är Ryssland favoriter eftersom dom har det bästa laget på pappret. Av det jag har sett av Kanada och Finland så har det inte varit speciellt mycket att komma med i dom här turneringarna som varit. Det är ändå dom spelarna som ska vara med i OS också. Då tycker jag mer att Tjeckien smyger med här.
– Sverige, vi har ett så pass bra lag att vi ska vara med och slåss om guldet.