UTTAGEN TILL OS. Simon Bertilsson ingick i Tre Kronors trupp till OS som presenterades under gårdagen.
SHL

OS-uttagningen – ett chockbesked för Brynäsbacken: ”Jag uppskattar hockeyn jäkligt mycket nu”

ANNONS

För många hockeyspelare är det en dröm att få spela OS. 
Och efter NHL:s beslut att stoppa sina spelare från årets turnering – så öppnades chansen för många som förmodligen aldrig räknat med att bli uttagen. 
Brynäs Simon Bertilsson är en av dessa. 
– Klart att jag först blev lite chockad när jag fick samtalet, berättar SHL-backen för hockeysverige.se. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Igår presenterade Rikard Grönborg OS-truppen till Pyeongchang i Sydkorea. En av namnen som en del av den samlade presskåren reagerade på var den 26-åriga Brynäsbacken Simon Bertilsson. Efter att ha haft några väldigt tuffa säsonger med skador får nu den tidigare stortalangen äntligen chansen i ett stort seniormästerskap. Sedan tidigare har han som bekant ett J20-VM och ett J18 VM på sin C:V.

Simon Bertilsson kom till Brynäs redan 2007 från sin moderklubb Bofors, men målet då var inte att ta en plats direkt i klubbens elitserielag för den då 17-åriga backen.
– Målet just då var att ta en plats i J18-laget. Det var en ganska stor omställning att komma från Bofors till en storklubb som Brynäs, berättar OS-backen för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag sökte hit själv, men Brynäs ville samtidigt ha hit mig efter det att jag hade spelat i U16-landslaget.

”ALDRIG HAFT EN TANKE PÅ ATT JAG SKA GE UPP”

Trots att det har varit flera tuffa skador under Simon Bertilssons väg efter det att han kommit till Brynäs har han aldrig haft tankar på att ge upp karriären.
– Nej, det har jag inte haft. Klart att jag har haft en del skador och långa breaket som gjort att jag varit borta. Då har det varit tungt, men jag har aldrig haft någon tanke på att jag ska ge upp. Hockey är det roligaste som finns.

Var målet redan som grabb att ta dig hela vägen till elitserien/SHL och landslaget?
– Ja, så var det väl. Jag ville komma så högt upp som möjligt. Sedan förstod jag lite mer att jag kunde komma med i SHL och så vidare när jag kom hit till Brynäs. Tidigare var målet mer att komma med i Bofors A-lag. När jag flyttade hit hade jag som mål att komma med i A-laget här, säger Bertilsson som hade en kille från Järfälla utanför Stockholm som förebild när han växte upp.
– När jag var yngre hade jag Niklas Kronwall som förebild. Jag gillade hur han spelade och fortfarande spelar. Han är en tvåvägsback som vill spela fysiskt och offra sig för laget. Det gillar jag.

 Simon Bertilssons spel i Brynäs den här säsongen har gjort att han nu får göra sitt livs första OS med Tre Kronor. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

HADE CHANSEN ATT SLÅ SIG IN I NHL

Simon Bertilsson slog igenom redan som junior i Brynäs. Redan på sommaren 2009 får han ett kvitto på sin talang då han draftas utav Philadelphia, men något NHL-spel har det ännu inte blivit för 26-åringen.
– Jag var över till campen en gång första året. Sedan var jag inte över något mer. Det var mitt eget val, att jag inte ville. Jag vet inte riktigt varför det blev så, men jag var antagligen inte riktigt mogen när jag blev draftad. Det kan jag ångra lite i efterhand.

Hade du chansen att senare åka över till Philadelphia?
– Nej, det var mer till camperna som jag vart överbjuden till men inte åkte på.

Är du idag besviken på dig själv att du inte tog chansen att sticka över då?
– Nej, det är jag väl inte heller. Det var snarare så att det var bäst för mig just då. Jag har heller inte fått någon riktig chans att åka över dit och spela.

Du är inte så lastgammal ännu, har du gett upp tanken på att spela i NHL?
– Jag börjar bli gammal, skrattar Bertilsson och fortsätter:
– Svårt att svara, men det är klart att kommer chansen någon gång så är det klart att jag vill ta den. Jag är inte så jätte-ung heller så jag vet att det inte är en så jättestor chans att de möjligheten kommer.

”KLART ATT JAG FÖRST BLEV LITE CHOCKAD”

Du har haft problem med en del skador senaste säsongerna, vad betydde det då känslomässigt att få samtalet från förbundskaptenen Rikard Grönborg där han berättade att du var uttagen till OS?
– Klart att jag först blev lite chockad när jag fick samtalet. Det kommer bli det största jag har varit med om. Jag har varit skadad och borta mycket, men samtidigt har jag växt lite mentalt. Ur något dåligt har det kommit något bra.
– Jag uppskattar hockeyn jäkligt mycket nu när jag spelar då jag vet hur det är att sitta vid sidan av en hel säsong.

Varför tror du Rikard Grönborg vill ha med dig i OS-truppen?
– Det har jag svårt att svara på men när jag är med är jag beredd att ge 110 procent i varje match samtidigt som jag är en defensiv back i det här laget, precis som i alla lag jag spelat i. Jag ska försöka spela stabilt, boxplay och sådant.

Ett OS är ingen ”vanlig” VM-turnering men Simon Bertilsson är förberedd på att det kommer vara något speciellt att få komma med till ett olympiskt spel.
– Jag tror inte riktigt jag kan förstå hur det kommer att vara innan jag kommit dit. Det är kommer nog vara jäkligt stort med OS-byn, alla olika sporter och idrottare. Det kommer att bli mäktigt.

Om du tittar på laget ni åker ned med, vad kan vi förvänta oss av er sportsligt?
– Målet är såklart att vinna. Alla turneringar man ställer upp i vill man vinna. Jag tycker absolut vi har ett lag som ska vara med och slåss om medaljerna. Vi har ett lag där alla lagdelar är riktigt bra.
– Sedan är det en kort turnering och det är laget som hittar sin topp under turneringen som kommer att vinna. Förhoppningsvis är det vi som hittar den.

Är det dags för Tre Kronor att ta sitt tredje OS-guld nu?
– Ja, det är dags nu!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL