SHL

Färjestadnykomlingen om stabila inledningen – ”Jag var mer redo nu”

ANNONS

Knappt en månad har gått sedan han fick samtalet om SHL-spel. Och efter bara sju matcher med Färjestad har Johan Ivarsson etablerat sig som en stabil kugge i det värmländska försvaret. Nu hoppas han kunna hålla sig kvar i högsta ligan en lång tid framöver.
– Det här är ett bra skyltfönster för mig, säger Johan Ivarsson till hockeysverige.se.

GÖTEBORG. (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var på nyårsafton, efter årets sista träning med IK Pantern, som samtalet från agenten kom. 22-årige Johan Ivarsson fick än en gång möjligheten att spela i SHL.
– Min agent sade att Färjestad ville ha mig, och om jag ville spela där så var kontraktet redan klart. Och det ville jag såklart, minns Johan som spelat i allsvenska Pantern under första delen av säsongen.

Den reslige backen, med sina 188 centimeter och 88 kilo, blev plockad av värmlandslaget mest med tanke på hans defensiva kvaliteter. De hade tappat Anton Grundel på grund av hjärnskakning och de offensiva elementen i backbesättningen fanns representerade i Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen. Höör-födde Ivarsson skulle således bli ett stabilt försvarsverktyg för Färjestad. Och det är i defensiven han tycker att han gör mest nytta.
– Det är ju en lagsport och man måste finna sin roll i laget. Och jag har jobbat upp min defensiv under tiden i Pantern, spelat både i boxplay och fem-mot-fem i tuffa situationer, säger Johan.
– Så där känner jag att jag tagit steg och utvecklats.

Det blev totalt 7 (1+6) poäng för Johan Ivarsson på 26 spelade matcher i IK Pantern denna säsong, innan flyttlasset gick till Karlstad. (Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg)

Johan Ivarsson har ett långt förflutet i Malmö där han tillbringat juniortiden. Han var med och tog upp a-laget till SHL våren 2015 och har sedan dess varvat spel i högsta ligan med utlåningar till hockeyallsvenskan och IK Pantern. Detta är tredje säsongen i rad han gör en flytt mellan de båda ligorna.

Var det en stor omställning att komma tillbaka till SHL igen? 
– Både och, jag känner att jag mognat både som person och hockeyspelare så jag känner att jag var mer redo nu. Jag vill spela på denna nivå så när jag fick den här chansen var det inget att tveka på.

”JAG GRISAR I HÖRNEN”

Tillsammans med OS-aktuelle Mikael Wikstrand har Johan Ivarsson bildat backpar och hittat ett bra samarbete på isen. Skåningen har imponerat på såväl åskådare som sportchef när det kommer till att bidra med ett lugnt och tryggt spel. Johan berättar att det såklart hjälper att spela med bra spelare och att han sällan sätts i svåra situationer tack vare sina skickliga lagkamrater. Och backpartnerna Johan Ivarsson och Mikael Wikstrand kompletterar varandra bra.
– Mikael spelar ju så många minuter per match, så det kanske blir mer att jag grisar i hörnen och så får han ta pucken sen.

Johan Ivarsson har kontrakt säsongen ut, därefter hoppas han kunna hålla sig kvar i SHL och på den nivå han vill vara.
– Jag vill ju spela i SHL. Sedan när det blir så fullt ut och jag får ett nytt kontrakt är inget jag fokuserar på. Jag tar varje träning och match som de kommer och så får det visa sig i framtiden, säger backen.

Ser du spelet med Färjestad som en chans att etablera dig i SHL på riktigt?
– Ja, så är det ju. Det är alltid bra att spela i bra lag, i vinnande lag. Så det är klart att även om jag inte skulle få kontrakt i Färjestad så är det ett bra skyltfönster för mig.

Färjestads sportchef Peter Jakobsson är mycket nöjd med det han sett av nyförvärvet de första sju matcherna.
– Han har gjort ett strålande jobb, det är en fantastisk back som vi fått in. Han har klivit in och spelat stor hockey i SHL, säger Jakobsson.

Hur ser du på Johans möjligheter att hålla sig kvar i Färjestad?
– Johan är otroligt noggrann, seriös och en bra kille. Och fortsätter han att leverera och spela hockey så här så finns det ju såklart förhoppningar för honom. Det är bara att fortsätta leverera.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch