Anders Forsberg.
SHL

Efter ryktena – nu ger Anders Forsberg besked i tränarfrågan

ANNONS

Mora har gått poänglösa sedan Johan Rosén och Daniel Hermansson tog över efter sparkade Mattias Karlin och Mikael Johansson. 
Nu har det ryktats om att en ny tränare är på väg till klubben. Men för hockeysverige.se dementerar Anders Forsberg, sportslig rådgivare i Mora, uppgifterna. 
— Det här är konstellationen som ska göra det för oss, säger han. 

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förlusten mot Växjö under gårdagen innebar Moras sjätte raka nederlag. Samtidigt har laget gått poänglöst från samtliga möten sedan Johan Rosén och Daniel Hermansson tagit över efter den sparkade duon Mattias Karlin och Mikael Johansson.

Mora låg innan tränarbytet över det negativa kvalstrecket, men har alltså sedan dess tappat. Enligt uppgifter till Sportbladet ryktades det om att Mora såg ut att vara nära ett kontrakt med förre guldtränaren i Skellefteå, Hans Wallson. Och källor till hockeysverige.se säger att Tommy Samuelsson även finns på radarn.

Men när Anders Forsberg, rådgivare i klubben, kontaktas dementerar han alla dessa uppgifter.
— Mora har gjort sina byten och gjort sina grejer. Det här är konstellationen, samma med spelare, som ska göra det för klubben. Det är vad klubben har för ekonomiska muskler till att göra, berättar han för hockeysverige.se.

Så det är som så att Johan Rosén och Daniel Hermansson ska fortsätta resten av säsongen?
— Ja. Det är det jag har fått veta, det jag fått höra hela tiden.

Sportbladet kom ut med att Hans Wallson var på väg till er, och andra uppgifter säger Tommy Samuelsson. Men det är ingenting som ser ut att bli av?
— Nej, det tror jag inte. Jag har inte all information. Men tar man bort två tränare då har man gjort ett stort hack i ekonomin och ska man ge sig på en som Hans Wallson, som säkert har ganska bra lön. Det är för dyra pjäser.

”KLUBBEN VAR INTE NÖJD MED HUR DET BEDREVS”

Mora verkar inte heller ha några planer på att köpa några nya spelare.
— Nej, och jag har inte fått några anbud heller. Jag har ingen spelare som jag tycker har varit tillräckligt bra för att stoppa in. Sedan blir det inte jag som tar det beslutet, men jag kan ju säga, om jag har sett den, att den kan vara värd att lägga pengar på. Efter det går det vidare till Hermodsson och styrelsen.

Berätta om det här beslutet att sparka Karlin, eller du kanske inte spelade någon avgörande roll i beslutet som togs?
— Jag fick frågan i alla fall. Men det handlade om att klubben inte var nöjd med hur det bedrevs, och de visste att det var ett stort steg för en sådan här liten klubb att flytta på två tränare. Men de hade kommit till ett beslut att det skulle bytas tränare. Det var någonting som hade tänkt igenom både en och två gånger.

Men klubben låg ändå över det negativa kvalstrecket. Vad var det klubben inte var nöjda med?
— Som jag har förstått det var det om det dagliga arbetet, om hur processen fortskred. Det var det som de inte var nöjda med.

Anders Forsberg har själv erfarenheter om att bli sparkad. Han fick lämna sin post i både Skellefteå och Modo. Och han förstår om Karlin och Johansson känner sig besvikna.
— Jag tror aldrig att man blir glad när man får ett sådant besked. Det är svårt att tala för både Mattias och Mikael, men ofta tycker man att det blir fel. Det är tufft att få emot sig, men samtidigt är det en sådan värld. Det betyder inte att de är dåliga utan det var bara att det kanske inte fungerade just nu.

Sedan bytet har laget inte tagit en enda poäng. Hur har det varit?
— Alla är ändå med på vad som händer och har varit här och hur processen ser ut. Det har liksom inte varit en stor sak här inne. Det är mer att man känner att grejer blir lite bättre hela tiden. Och det visste klubben också när man tog beslutet, man visste att man låg i en tuff period och att man måste jobba väldigt hårt så man kommer över det här krönet. Har man otur fortsätter det ett tag till.

 Jason Akeson kom till Mora under Mattias Karlins ledning. Foto: Bildbyrån

AKESON OM KAOSET: ”DET LIGGER INTE I VÅRA HÄNDER”

Trots Moras försämrade resultat om man ser till det sportsliga verkar ledningen vara nöjd med Rosén och Hermansson. Forsberg fanns på plats under matchen mot Växjö på hemmaplan igår och iakttog hur tränarna styrde kommunikationen med sina spelare och de verkar lita på dem till fortsättningen.
— Ja, de har gjort det jättebra. Jag har ju fått se dem några gånger nu och det var därför jag kom till matchen igår. Det var för att observera hur de arbetar och vad de säger till spelarna och hur det fungerar. De gör det jättebra, och gruppen känner att det händer saker och det sker en förändring åt rätt riktning.

En spelare som nyligen anslutit till truppen är Jason Akeson. Han spelade under Karlin/Johansson-ledningen. Men han kan bara instämma i vad Forsberg säger om Rosén och Hermansson.
— Ja, de har varit riktigt bra. De har en positiv syn på allt. De håller sig planen. När vissa av oss är upprörda eller nere efter matcherna brukar de bidra med positiv energi. Med det gör de ett riktigt bra jobb, säger forwarden till hockeysverige.se.

Var det rätt beslut att kicka de föregående tränarna, tycker du?
— Jag vet inte. Det ligger inte i mina händer. Vi är bara här för att spela hockey och vad de än gör för att försöka göra klubben bättre, får de syssla med. Vi gör bara vad våra tränare säger att vi ska göra.

Hur är det för er som spelare när det snackas mycket om rykten att det ska komma in nya tränare och dylikt?
— Det är tufft. Det kommer många nya ansikten in hela tiden. Men det är så den här branschen fungerar och det händer spelare hela tiden där de blir trejdade eller sparkade också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch