SKA HAN LEDA LIF TILL SHL IGEN? Johan Porsberger har chansen att uppfylla drömmen om SHL-spel igen.
Nyheter

LIF-forwarden om dalandet mellan serierna: ”Det har varit en jävla omställning”

ANNONS

Johan Porsberger kom till Leksand när det såg mörkt ut för honom i karriären. Nu har han upplevt både upp- och nedgång mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Något som har varit påfrestande men samtidigt nyttigt.
— Det är så olika i spelsättet mellan ligorna. Det är lite mer tuta och köra här i allsvenskan och det gäller att jobba stenhårt, berättar han för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Leksand har gått som en jojo mellan SHL och Hockeyallsvenskan de senaste säsongerna. Efter degraderingen 2015 har man hunnit avancera en gång till SHL, för att sedan åka ur på nytt. Säsongen 2015/16 i Hockeyallsvenskan var något speciell. Leksand låg sist i hela tabellen i november månad fram tills att Per-Erik ”Perra” Johnson tog över och gav laget en explosionsartad skjuts upp till toppen.

Den här säsongen har varit väldigt lik den säsongens resa. För sedan Leif Carlsson kom in efter Markus Åkerblom har dalalaget vuxit sig stark som grupp och rest sig från botten till att man nu erhåller en andraplats i den allsvenska tabellen. Och en spelare som varit med ända sedan hösten 2015 är forwarden Johan Porsberger. Han håller med om att liknelserna är jämförbara.
— Ja, precis. Det är väl nästan identiskt lika. Jag vet inte, det brukar fungera i Leksand som så att när det går tungt, då får någon ryka, och sedan kommer det någon ny in, säger 24-åringen som kom till Leksand från en knackig säsongshalva i Asplöven det året.

Hur har det varit för dig personligen?
— När jag kom hit så var den dåvarande tränaren bara här i tre matcher, och sedan kom Perra in. Då var det ingen större skillnad för mig. I år var Markus här i några matcher, och det påverkar inte så mycket egentligen. Jag ska fortfarande göra det jag ska göra. ”Leffe” använder mig på samma sätt som alla andra tränare har gjort, berättar han för hockeysverige.se.

”DET BLIR SOM ETT HAMSTERHJUL DÄR MAN BARA JAGAR, JAGAR OCH JAGAR”

När Leksand fastställde sin trupp inför den här säsongen tippades laget som en av kandidaterna till att gå till den Hockeyallsvenska finalen som är nu i mars. Men för Markus Åkerbloms mannar tog det tvärstopp i maskineriet och laget tog bara nio poäng på åtta matcher under hans ledning. Porsberger pekar på att man spelade SHL-hockey, vilket absolut inte fungerar i allsvenskan.
— Det handlade om dålig effektivitet. Vi fick inte spelet att fungera som han ville att det skulle vara. Jag tycker att det spelet som vi spelade var lite för likt SHL. Ska man vara bäst i allsvenskan, så ska man vara bäst på att spela allsvensk hockey. Vi jagade lite för mycket, och det tog lite för mycket kraft. Har du jagat någon i 35 sekunder är det sedan svårt att göra någonting. Då finns det inte så mycket kraft kvar.

Vad Leif ändrat i spelet sedan han kom in?
— Han och ”Jensa” (Jens Nielsen) kom in och ändrade lite i hur vi skulle spela. Det är onödigt att jaga om man inte ser ryggen på någon, för jag menar spelare i dagens hockey är nog bra. Det blir som ett hamsterhjul där man bara jagar, jagar och jagar.

Johan Porsberger gjorde 13 mål för Leksand i SHL förra säsongen. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”PUCKARNA MÅSTE STUDSA RÄTT IBLAND”

För Porsberger personligen har den här säsongen inte blivit som han kanske hade hoppats på, sett utifrån vad han presterade i SHL i fjol (13 mål). Målskörden har ännu inte överträffat noteringen från SHL-säsongen. Men han är fast inställd på att han har mer att bevisa.
— Nu har det gått lite tyngre den senaste tiden. Vi har en så kallad ”skridskogrupp”, som (Mattias) Ritola har varit i ett par matcher. När vi kör den finns det inte så mycket ”power”. Men anledningen till att vi gör det här är för att vi ska komma senare när det väl börjar gälla någonting. Så jag har mer att visa än att vad som har kommit fram. Det har varit lite frustrerande. Det har blivit mycket utvisningar, och då blir det inte så mycket spel för mig i boxplay och då blir det hackigt. Det är väl ingenting att skylla på, men det har inte varit så effektivt de senaste matcherna.
— Jag är ju en målskytt, men jag har nog passat bort mycket lägen där jag egentligen borde ha skjutit. Det kan bli bättre.

Vad innebär den här ”skridskogruppen”?
— Det innebär att vi kör sju pass där vi har ett pass efter varje träning. Vi körde ett pass innan matchen senast. Det här är för att träna ner sig, och sedan att man kommer tillbaka om, låt säga, tre veckor. Att benen då känns bra, säger han och ger exempel:
— Ritola, (Jesper) Ollas och (William) Wikman har kört den. ”Ritto” missade hela försäsongen och det gick ju tungt för honom i början, men nu har han börjat komma mer och mer.

För om man jämför med fjolårssäsongen i SHL där du gjorde 13 mål, och nu i Hockeyallsvenskan där du gjort 12, även om det är lite kvar på säsongen. Hur kommer det sig att du är effektivare i SHL?
— Oj, bra fråga. Alltså jag tror att pucken måste studsa rätt ibland också. Jag har väl haft sju ribbskott och flera i stolpen den här säsongen. Det är frustrerande när det inte studsar rätt. Det gjorde det kanske mer i SHL förra året. Det är mycket tillfälligheter som spelar in.

TUFF OMSTÄLLNING

Som tidigare är nämnt har 24-årige Porsberger varit med Leksand i såväl SHL som Hockeyallsvenskan, och forwarden har pendlat mellan ligorna tre gånger på tre säsonger. Och bytet till den här hösten/vintern har varit den hittills tuffaste.
— I år har det varit en jävla omställning. Det är så olika i spelsättet mellan ligorna. Det är lite mer tuta och köra här i allsvenskan och det gäller att jobba stenhårt. Det täcks skott och folk är överallt. Det är mer struktur i SHL, man måste ha ett bra spelsinne. Skulle jag få välja, så skulle SHL passa mig bättre. Men jag valde att stanna kvar och det är ingenting jag ångrar. Jag vill göra den här resan igen, för den som vi gjorde innan är det bästa som har hänt i hela min hockeykarriär. Och att de tog hit mig när det såg mörkt ut för mig också. Jag älskar Leksand och jag vill bara att det ska gå bra för dem. Kan jag hjälpa till, stannar jag gärna kvar.

Hade du mycket anbud från SHL-klubbar?
— Nja, eller alltså. Det var inte så att jag satt och lyssnade särskilt mycket heller. Men jag pratade med några klubbar och det var intressant. Jag menar, man vill ju spela så högt som möjligt också. Jag kände väl däremot inte att jag var riktigt mogen för att spela i SHL. Jag halkade in på ett bananskal förra säsongen och gjorde det bra. Det var inget snack om den saken. Men en spelare som jag ska vara etablerad. Jag kanske inte ska fara till Linköping och spela i en fjärdekedja och ha sex-sju minuters istid. Det var det som valet föll på.

Vill du hellre spela med Leksand i SHL?
— Ja, det är det målet är. Jag vill spela i SHL med Leksand. Jag trivs jättebra här och allt fungerar bra.

VILL SPELA DERBYN MOT MORA I SHL

Nu är dalaklubben också nära att hamna i det där kvalet igen. Porsberger menar att det kommer kännas mycket bättre i år i ett eventuellt kval uppåt, jämfört med matchserien mot Modo som ju slutade med en sagoliknande avslutning.
— Vi har större chans nu än vad vi hade mot Modo. Vi var utspelade i sex av sju matcher, men lyckades på något jävla sätt vinna. Det känns bättre nu än vad det kändes då.

Men om vi ser till historiken har Leksand ändå haft det svårt när de kommit in som favoriter till ett kval. Men det är inget ni känner av?
— Nej. När vi möter det där SHL-laget, ifall vi möter dem, har vi ingenting att förlora. Jag har stått på andra sidan, och det var inte det roligaste att möta Mora i ett kval nedåt. Det är en helt annan känsla när man har allting att vinna.

Och nu kan det bli Mora igen?
— Precis. Det skulle vara roligt. Men samtidigt vill man ändå ha kvar Mora i SHL, för tänk derbyna om vi går upp och de blir kvar.
— Karlskrona skulle inte vara fel att slå ut heller.

Vad kan vi förvänta oss av dig fortsättningsvis på säsongen?
— När vi har kört klart den här ”skridskogruppen” kommer man få lite mer power, och jag är ju lite gubben i lådan och bra i powerplay. Jag har ett bra skott och jag jobbar hårt. Det ska nog bli bra, avslutar Porsberger.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch