MED NHL I SIKTE. Victor Olofsson känner sig redo för en flytt till Nordamerika efter sin målsuccé i SHL.
SHL

Skyttekungen känner sig redo för NHL: ”Får jag chansen kommer jag att ta den”

ANNONS

2014 valdes han i sjunde och sista rundan av NHL-draften. Snart fyra år senare känner SHL:s skyttekung Victor Olofsson sig mogen att ta steget till Nordamerika och Buffalo Sabres.
– Det är kul att de visar intresse, det ger lite extra motivation, säger Frölundaforwarden till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har runnit mycket vatten genom Göta älv sedan Frölundas Victor Olofsson valdes som 181:a spelare i den sjunde och sista rundan av NHL-draften 2014. Då var han inte mer än ett långskott för Buffalo Sabres. I dag är han i allra högsta grad en spelare NHL-klubben följer med stort intresse.

Efter 1–0-segern mot Djurgården på Hovet står Olofsson och pratar med Sabres utvecklingscoach, tidigare NHL-spelaren Adam Mair, och svenske scouten Jan-Axel Alavaara. De har all anledning att vara nöjda. Med sina 22 mål är forwarden från Örnsköldsvik bäst i hela SHL den här säsongen.

Sabres har fram till sommaren på sig att skriva kontrakt med 22-åringen. Och man behöver inte vara speciellt begåvad för att inse att de kommer att göra allt i sin makt för att få Victor Olofssons namn på ett NHL-kontrakt.
– Det är kul att de visar intresse, det ger lite extra motivation i sådana här matcher, konstaterar Frölundas sniper när hockeysverige.se träffar honom på Hovet.
– Att bli draftad från början var bara en bonus, inget jag hade räknat med. Jag har bara varit i Buffalo på somrarna och haft utvecklingscamper, men det har gett mycket och varit en extra sporre att veta att om man gör det bra finns kanske chansen att få åka över i framtiden. Det är riktigt kul och ger motivation.

”JAG BÖRJAR KÄNNA MIG REDO”

Feedbacken från Mair, Alavaara och de övriga ledarna i Buffalos organisation har varit positiv. Ända sedan han deltog på första campen med Sabres sommaren 2014 har klubben imponerats av Olofssons skott och förmåga att avlossa det snabbt. Det är en talang han har utvecklat ytterligare sedan dess.
– Det är ju tajtare därborta och kanske ännu svårare att komma till skott. De vill att jag ska skjuta så mycket som möjligt, i alla lägen på allt jag kan. Sedan vill de att jag ska komma in mer på insidan, mot mål, och vara där framme och få till styrningar och hugga på returer. Det är något jag jobbar på också, säger Victor Olofsson.

Känner du dig redo att sticka över till Nordamerika?
– Jo, det tycker jag. Jag är inne på mitt fjärde år i SHL och börjar känna mig rätt trygg i spelet här och tycker att jag växer in för varje säsong som går. Jag börjar känna mig redo. Får jag chansen kommer jag att absolut att ta den.
– NHL är någonting jag drömmer om och alltid har gjort. Det är målet, att få åka över dit och spela där.

HYLLAR KEDJEKAMRATERNA LASCH OCH LUNDQVIST

Det är en dröm som med stor sannolikhet realiseras till hösten. Victor Olofssons utveckling har pekat spikrakt uppåt de senaste säsongerna. Efter att ha etablerat sig som SHL-spelare i Modo kom han till Frölunda inför fjolårssäsongen. Då blev det nio mål och 27 poäng på 51 matcher. I år har produktionen exploderat. 22 mål och 34 poäng på 39 matcher imponerar.
– Det är olika faktorer som gjort att det har lossnat. För det första tar jag lite mer puckar till mål. Jag vet inte om jag skjuter mer, men det känns som jag gör det och framför allt gör jag det från lite olika vinklar, så det är en faktor, säger Olofsson och passar även på att framhäva sin omgivning.
– Jag har riktigt bra kedjekamrater. Både i fem mot fem och i powerplay har jag spelat med bra spelare hela säsongen. De gör det lätt för mig och jag är väl kanske den av oss som ska avsluta. Ryan Lasch, som kanske är ligans bästa framspelare, serverar mig bra och även Joel Lundqvist får fram puckarna, så jag trivs bra där jag är.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL