Nils Andersson.
SHL

Stjärnbackens ovissa framtid: ”Har avlönade agenter som gör sitt jobb”

ANNONS

År efter år är Nils Andersson en av de starkast poänggörande backarna inom svensk hockey. Nu sitter han på ett utgående kontrakt – och framtiden är osäker.
– Jag försöker hålla fokuset kort, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är torsdagskväll i Gavlerinken och Nils Andersson är av förklarliga skäl på gott humör. Hans Malmö har precis tagit sig ett kliv närmare kvartsfinal efter att laget besegrat en direkt konkurrent i tabellen, Brynäs, med 4-1.

En minst sagt viktig seger efter två rejäla missräkningar i dubbelmötet med Mora. Ett dubbelmöte som slutade med ett gjort mål och bara en inspelad poäng.
– Vi studsar tillbaka efter back-to-back-matcherna mot Mora. På något sätt får in de där skitmålen idag. Men tyvärr så tvingas Oscar rädda oss i den andra perioden idag. Vi släpper till alldeles för mycket då.
– Med en mänsklig målvakt så ger vi dem chansen att komma in i matchen där. Det är såklart jättebra att vi har superbra målvakter i laget, men vi kan inte räkna med att alltid ha det. Det går att komma undan med det några matcher men i längden håller det inte. Vi vill vara ett lag som går långt i mästerskapet. Då måste vi bli bättre.

TUNG SÄSONGSSTART

FOTO: Bildbyrån

Även om det bara blivit ett mål på de tio senaste matcherna ligger Nils Andersson
med i den absoluta toppen i backarnas poängliga. Han är just nu fyra med 25 poäng på 32 matcher. Det har varit en säsong som varit ganska mycket upp och ned för stjärnan.
– Jag fick mycket kritik där i början. Jag gjorde samma sak som jag gjorde förut men jag fick inte alls ut det jag ville. Det som hjälpte mig där och då var att jag trodde på mig själv och det jag gjorde. Jag fortsatta med mina goda, dagliga vanor för jag visste att om jag ser till att göra rätt saker från match till match så kommer jag bygga upp ett självförtroende. Och när jag har det självförtroendet vet jag att jag är en spelare som gör skillnad i de avgörande lägena. Det är ingenting som förändras bara sådär.

26-åringen menar att det var där och då allting ställdes på sin spets.
– Om du kan gömma de där tio dåliga matcherna mitt i en säsong är det ingen som märker. Men kommer de i början sätts ens karaktär på prov. Då gäller det att stå starkt och inte tappa tron. Det är då det är tufft att vara elitidrottare.
– När det går tufft måste man liksom hitta sin karaktär och vem man villl vara. Det går inte att sluta jobba och i stället gå runt och tycka synd om sig själv.

”BLIR BARA ETT ENERGILÄCKAGE”

Nils Andersson gick in i säsongen med vetskapen att den kanske är en av hans viktigare i karriären. Kontraktet med Malmö är utgående och 26-åringen bör vara intressant för diverse utländska toppklubbar.
– Det är också en sådan grej som det hade varit lätt att stressa upp sig över eftersom jag inte fick starten jag önskade på säsongen. Så jag bestämde mig för att om jag ska fokusera på det nu så kommer mina tankar sväva iväg och så blir det bara ett energiläckage. Och det hjälpte ju, eftersom jag vände trenden.

Och nu när det går bra…?
– Det är samma sak nu när det går bra. Jag vill inte sväva iväg nu heller. Jag försöker hålla fokuset kort. Jag har avlönade agenter på min lönelista som gör sitt jobb, ler Andersson och fortsätter:
– Och sen när det är dags att ta ett beslut får jag göra det.

”INTE TAGIT NÅGOT BESLUT”

Svenska toppbackar är väldigt högt värderade både i Nordamerika och i övriga Europa. Men det är ingenting Malmöstjärnan fokuserar speciellt mycket på. Han tycks inte vara sugen på att ta klivet utanför Sveriges gränser för den ekonomiska vinningens skull, i alla fall.
– Jag har genom hela min karriär tänkt att jag hela tiden ska ta nästa steg. Jag har försökt att aldrig vara nöjd, men aldrig försökt ta för stora steg heller. Jag har alltid tänkt att jag ska lägga grunden innan jag kliver över och tar nästa steg – vad nu det är. Det får vi se.

Hur ser du på att stanna i Malmö ett år till?
– Jag har inte tagit något beslut där, säger han med ett leende.

Nils Andersson.

Malmö har, precis som sin toppback, haft en säsong som varit upp och ned, mycket beroende på skador och andra frånvaroorsaker. Det har dessutom lånats in en hel del spelare från Pantern och de senaste matcherna har till och med backarna Carl-Johan Lerby och Matias Lassen spelat forward.
– Oavsett vem du är eller vad du heter kommer du ha perioder där du bara gör vad som krävs av dig och inte så mycket mer. Men ska man bryta en trend eller ta nästa steg måste du göra det lilla extra. Ett lag behöver ha några sådana, och vi har haft alldeles för få som gjort det den senaste tiden.
– När det inte riktigt går som man vill har man ett val att göra. Och då måste man stå upp mot blåsten. Du måste blåsa upp dig själv och ta ett stort ansvar. Nu har vi gjort några dåliga matcher och då handlar det om att antingen gräva ned sig – eller lyfta fram det som ändå gjorts bra. Nu handlar det för oss om att hitta något positivt att bygga på.

Förra säsongen räckte det till semifinal för Malmö. Den här säsongen ska Nils Andersson och hans lagkamrater försöka ta ännu ett steg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch