Albin Eriksson
Skellefteå AIK

Han ska bli bandyortens nya hockeystjärna: ”Farsan ville att jag skulle börja spela hockey”

ANNONS

Han är från Bollnäs, ett av Sveriges starkaste bandynästen. Men för Skellefteås stjärnskott Albin Eriksson har det aldrig varit aktuellt med något annat än ishockey.
–  Jag har inte ens testat på bandy, säger U18-landslagsmannen till hockeysverige.se.

Det är inte ofta vi hittar hockeyspelare på elitnivå som har Bollnäs som moderklubb. Hälsingeorten förknippas annars starkt med bandyn. Inte minst var bandy och sångprofilen Gösta ”Snodda” Nordgren från Bollnäs. Idag står han staty på Brotorget i stan.

Nu tycks det som att Bollnäs även fått fram en kille inom hockeyn som kan gå hur långt som helst om han själv vill. Det handlar om 17-åriga forwarden Albin Eriksson som numera tillhör Skellefteå där han den här säsongen fått chansen att debutera i klubbens A-lag.
– Bollnäs är ett bandyfäste för dom flesta, men farsan ville att jag skulle börja spela hockey. Sedan dess har det bara varit hockey. Jag har inte ens testat på bandy, berättar Albin Eriksson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det finns nästan ingen hockey i Bollnäs idag. Inget A-lag. Jag tror dom äldsta som spelar där är 14 år.

När Albin Eriksson själv var 14 år fick han debutera i det A-lag som fanns då. Laget spelade i Division 3 och den storväxta (193 cm/93 kg) forwarden svarade för 12 mål och totalt 18 poäng på 20 matcher.
– Det var sista säsongen A-laget hade verksamhet. Efter det lade man ner. Jag tyckte det bara var kul att få spela i A-laget och det var som en minidröm på den tiden att få spela i Bollnäs A-lag.

Var det ett tufft steg att kliva upp och spela mot seniorer?
– Jag tyckte mest det var roligt och känslan jag hade var att det inte var så svårt. Jag var rätt lång redan då, men jag vägde lite mindre.

Den senaste stora stjärnan inom hockeyn från Bollnäs är Anders Eriksson. Han kom att spela 572 NHL-matcher och fick vara med att vinna Stanley Cup med Detroit 1998.
– Han är en legend i hockeykretsarna hemma i Bollnäs, skrattar Albin Eriksson innan han fortsätter:
– Anders Eriksson har haft en fantastisk karriär. Han brukar vara hemma i Bollnäs någon vecka då och då, men det är ingen som vet att han är där då och jag har aldrig träffat honom.

Tomi Kallio får en kram av Thomas Skogs.

Vem hade du själv som förebild då du växte upp?
– Tomi Kallio. På den tiden gillade jag Frölunda och då blev det Kallio eftersom han spelade där. Jag gillade honom.

Inför säsongen 2015/16 lämnar Albin Eriksson Bollnäs efter att bland annat representerat Hälsingland i TV-pucken två år i rad.
– Skellefteå hade ringt upp farsan och ville att jag skulle komma upp och provträna. Dom hade vunnit två år i rad och varit i final fyra år i rad, så det var jäkligt stort för en grabb från Bollnäs. Det satte igång lite tankar, men jag försökte mest koppla bort det.
– Jag åkte upp, provtränade, försökte slappna av och spela mitt spel. Dom var nöjda med vad jag hade presterat under provträningsdagarna så då fick jag skriva på och flytta upp.

Första två säsongerna i Skellefteå spelade Albin Eriksson i J18 och J20. Givetvis var det ett stort steg att ta både hockeymässigt och socialt.
– Det var kul och spännande att flytta upp hit själv som 15-åring. Samtidigt kändes det bra både på och utanför planen. Lite tufft var det första säsongen, men jag visste redan innan att jag skulle få räkna med lite motgångar.
– Jag hade bra kompisar utanför planen som stöttade mig, även föräldrarna hemifrån för den delen. Jag måste säga att det var två bra förstasäsonger och en riktigt bra tredje.

Även om han trivdes väldigt bra redan från början så var verksamheten i Skellefteå en väldigt stor kontrast jämfört med den hockey han växt upp med hemma i Bollnäs.
– Jag så var det. Jag tror ingen här har haft sämre förutsättningar än vad jag hade innan jag kom upp till Skellefteå som är en elitorganisation. Det blev en stor skillnad i och med att jag aldrig spelat på en så hög juniornivå som när jag kom hit och spelade. Det var också en liten omställning.


Den här säsongen har varit väldigt framgångsrik för 17-åringen. Bland annat har han fått spela 14 SHL-matcher med Skellefteå. Debuten skedde mot Örebro borta.
– Debuten var häftig som fan. Det var ett bra tryck i deras arena eftersom Örebro har ganska högljudda fans. Det var en riktig upplevelse faktiskt.
– Klart att jag var nervös, men jag försökte mest njuta av stunden eftersom jag aldrig mer kommer att få göra en debut i SHL. För att vara en debut fick jag faktiskt spela rätt mycket och i den matchen spelade jag mest med Sebastian Olsson och Andreas Wingerli.

Hur har du annars upplevt A-lagssäsongen för din egen del?
– Det känns bra varje gång jag spelar eller tränar med A-laget. Jag får mycket tips och utvecklas hela tiden. Jag märker att jag har mycket att jobba på när jag är uppe och kör, men också mycket som jag är bra på. Det är lite både och där.

Har du kört med A-laget den här veckan?
– Nej, faktiskt inte. OS-linan (Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm) är tillbaka så jag har inte varit uppe och tränat den här veckan.

Albin Eriksson har mestadels spelat i Skellefteås J20-lag den här säsongen. Där har han svarat för 17 mål och 33 poäng på 33 matcher, men även dragit på sig 80 utvisningsminuter. Lägg därtill att han på fem matcher i U18-landslaget dragit på sig 27 minuter. När vi läser upp siffrorna skrattar han lite först.
– Det blev lite fel en gång mot Brynäs i början av säsongen. Jag tror att det vart ett litet missförstånd mellan domarna. Jag försökte slå in pucken i zonen och då var det en spelare som åkte över mitt ben och fick lite ont. Då åkte jag för knätackling och fick en femma för det. Sedan sa jag något till domaren som inte var bra och då fick jag ett till matchstraff på det.

Ser du dig själv som en fysisk spelare?
– Nej, inte direkt. Med tanke på min storlek skulle jag kunna vara mer fysisk än vad jag är, vilket jag får höra och vill bli bättre på. Att kunna använda min kropp till min fördel är något jag jobbar på.

Albin Eriksson räds i alla fall inte fysiskt spel. Här i duell med Örebros tuffing Alexander Hellström.

Det stundar ett U18-VM den här säsongen och du har varit med i U18-landslaget under säsongen, hur går tankarna kring att komma med dit?
– Tankarna är att fokusera på det jag håller på med i Skellefteå och spela så bra som möjligt för att stärka aktierna. Sedan funderar jag inte på så mycket annat kring det.

Vad skulle det betyda för dig att komma med?
– Det skulle vara väldigt kul att få avsluta säsongen med U18-VM. Det är mitt mål och en dröm, men vi får se i framtiden vad som händer.

Vilken nivå håller den här generationen och hur långt kan det räcka i U18-VM?
– Det ser väldigt bra ut och det har varit mycket snack om att den här generationen är jäkligt stark. Det är bra konkurrens i 00-kullen och många bra spelare så jag tror att det kan räcka riktigt långt.

Och med det menar du hela vägen till guld?
– Ja, absolut. Sverige ska alltid vara med och slåss om guldet, säger Albin Eriksson som i sommar kan bli draftad av någon NHL-klubb.
– Det är också en dröm att bli draftad. Jag är den typen som tar det dag för dag och försöker göra dagen till en bra dag. Sedan tar jag morgondagen därefter. Visst finns draften lite grann i bakhuvudet när jag tänker på framtiden, men jag försöker tänka mer i nuet för då mår jag bäst.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL