Olivia Carlsson.
SDHL 1

Olivia Carlsson: ”Hade varit kul att verkligen kunna lägga 100 procent på hockeyn”

ANNONS

Hon har tagit Modo till SDHL:s toppen och går mot en av sina bättre säsonger i karriären. För hockeysverige.se berättar Olivia Carlsson om skrällvinsten mot Luleå senast, OS-erfarenheten och vad hennes nästa mål är. 
– Det hade varit en dröm att kunna leva på hockeyn, säger hon. 

I torsdags fick vi uppleva en riktig stjärnsmäll i SDHL. Modo besegrade storfavoriten Luleå på hemmaplan med hela 5-0. Nu gällde visserligen inte matchen mer än placeringar i sluttabellen, men det visar också på att vi kanske även den här säsongen får se en del överraskningar i slutspelet. I alla fall är det nog inget motståndarlag som jublar över att få möta just Modo i en matchserie gällande bäst av tre.

Den som inledde målskyttet för Modo mot Luleå var OS-forwarden Olivia Carlsson, vilket var hennes sjätte mål för säsongen.
– Det var fantastiskt kul att vi kunde gå in och göra en så bra match efter ett så pass långt uppehåll. Vi gör verkligen en av våra bästa matcher för säsongen där vi har ett bra försvarsspel och ett grymt målvaktsspel (Sarah Berglind) samtidigt som vi skapar och sätter chanserna vi får, säger 23-åringen som ser lagmoralen som en av nycklarna till vinsten.
– Alla i laget gav verkligen sitt max för dagen. Vi jobbade som ett lag och hade jättekul tillsammans. Det tror jag var nyckeln.

”EN STOMME SOM ÄR AMBITIÖS”

Givetvis triggar det också att möta Luleås stjärnlag där dessutom Jennifer Wakefield debuterade.
– Det är alltid extra kul att möta Luleå eftersom dom kanske är våra största rivaler. Luleå har gjort det väldigt bra den här säsongen och det är absolut extra kul att vinna mot ett topplag.

På upptaktsträffen i september var det inte många som tippade Modo som ett av topplagen, men laget har växt under säsongen och ligger nu trea i SDHL.
– Vi har verkligen kommit ihop bra som grupp. Alla jobbar mot samma mål och vill bli bättre hela tiden. Samtidigt har vi väldigt kul tillsammans och ger varandra energi på träningar, matcher och även utanför hockeyn. Vi har haft väldigt roligt den här säsongen, vilket jag tror är viktigt om det ska gå bra.
– Vi har ändå kvar stommen från tidigare säsonger, en stomme som alltid jobbat hårt och varit ambitiösa. Sedan har vi fått in lite spets i laget som vi inte riktigt haft tidigare, tjejer som är spelskickliga och kan producera poäng. Dom har även varit duktiga på att göra andra spelare i laget bra.
– Jag tror att det är en bra kombination med nya spetsen samtidigt som vi som är kvar från tidigare är spelare som jobbar väldigt hårt.

En som visat sig vara en poängmaskin av stora mått är nyförvärvet från Toronto, kanadensiskan Michela Cava. Så här långt har hon svarat för 22 mål och totalt 47 poäng på 31 matcher, men inför säsongen hade inte Olivia Carlsson speciellt bra koll på henne.
– Jag visste faktiskt inte så jättemycket (skratt). Maria Lindh kände henne lite och det var ungefär så mycket som jag visste.

Vad vet du om henne nu?
– Att det verkligen är en grym hockeyspelare. Hon kan verkligen göra det här lilla extra och avgöra en match.

 Olivia Carlsson är nöjd med sin säsong hittills. Foto: Ronnie Rönnkvist

FORTFARANDE BESVIKEN EFTER OS-FIASKOT

Modo har den här säsongen inte mindre än fem kanadensiskor i laget. Förutom nämnda Cava handlar det om Ivana Bilic, Sidney Morin, Jenelle Kohanchuk och Kaitlyn Tougas.
– Jag tycker verkligen att dom tjejerna kommit in bra även vid sidan av. Dom är väldigt öppna, sociala och härliga samtidigt som dom bidrar med mycket energi och erfarenhet. Det har fungerat jättebra.

Olivia Carlsson har själv gjort en mycket fin säsong i Modo. Med sina sex mål och totalt 18 poäng på 31 matcher har det så här långt blivit hennes poängmässigt näst bästa säsong. Hon har bara fem poäng upp till rekordsäsongen 2014/15 då hon svarade för åtta mål och totalt 23 poäng.
– Jag tycker att jag har haft en bra säsong hittills. Det känns som jag utvecklats mer i spelet och så vidare. Så här långt är jag nöjd.

Du var med OS-laget i Sydkorea nyligen, hur skulle du sammanfatta den turneringen där ni slutar näst sist?
– Det är svårt att svara på… Det känns fortfarande ganska tungt efter kvartsfinalförlusten (mot Finland). Vi går ändå in och gör vårt allra bästa, men det räckte inte till i den här turneringen. Det är tråkigt, men vi får helt enkelt jobba vidare.

Ni inleder turneringen spelmässigt okej mot Japan. Korea avfärdade ni lätt, men vad händer med laget efter matchen mot Schweiz i gruppspelet som ni förlorade?
– Jag önskar jag det visste, men Finland är ett bättre lag och var också bättre än oss kvartsfinalen. Jag tycker ändå att vi har spelat sämre matcher mot Finland tidigare under säsongen.
– Nu fick Finland en bra start som dom kunde jobba vidare på. Vi försökte ändå jobba oss in i matchen och vi ger aldrig upp, men det var svårt att gå i kapp. När vi väl försökte gå fram fick dom kontringar som dom gör ytterligare mål. Det var tungt…

”EN DRÖM ATT KUNNA LEVA PÅ HOCKEYN”

Nu är OS-satsningen förbi och Olivia Carlsson har återgått till jobbet inom posten på 75 procent.
– Jag har inte tänkt så jättelångt framåt, men jag kommer fortsätta jobba som vanligt fram till sommaren. Sedan kanske jag börjar plugga till hösten, vi får se. I hockeylivet har jag en säsong kvar med Modo och jag tänker satsa vidare.

Erika Grahm har kunnat spela hockey på heltid, har det talats i klubben om att ni är fler som kan få den chansen till nästa säsong?
– Vi har inte pratar så jättemycket om det och jag vet inte vad som är planerat inför nästa säsong.
– Det hade varit en dröm att kunna leva på hockeyn, men jag har inte tänkt på det eftersom det inte riktigt har känts som det var möjligt. Inte tidigare i alla fall. Självklart hade det varit kul att verkligen kunna lägga 100 procent på hockeyn.
– Jag är ju så van med att vi har det så här så det känns inte så jättekonstigt när jag är mitt inne i det, men det hade varit kul att ha lite mer energi att lägga på hockeyn. Lägga in lite extra träningar och vara 100 procent pigg på matcher och träningar och så vidare, avslutar Olivia Carlsson som har rötterna i klassiska hockeyfästet Forshaga precis som tidigare storspelare som Nisse Nilsson och Ulf Sterner (dock Deje som moderklubb).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL