160224 Ellen Wilhelmsson poserar fšr ett portrŠtt innan en trŠning med ishockeylaget Gšteborg HC den 24 februari 2016 i Gšteborg. Foto: Mathias Bergeld/ BILDBYRN / Cop 200 …
Nyheter

Krossat allt i ettan – nu väntar kval: ”Hoppas att vi snabbt får upp tempot”

ANNONS

Hon vaktar målet för ettans överlägsnaste lag. Nu väntar ett viktigt kval för Ellen Wilhelmsson och hennes lagkamrater i Färjestad. Ett lyckat sådant och målvakten tror att resurserna från klubben kommer bli helt andra i SDHL.
— Då kommer det också bli en större press på föreningen att göra allt ännu bättre och hypa oss mer, berättar hon för hockeysverige.se.

141-6 i målskillnad på 16 matcher (alltså plus 135). 16 vinster noll oavgjorda och noll förluster. Det är facit för Färjestads framfart i Damettan Västra. I lördags besegrades Vansbro med 18-0. Där landade skottstatistiken på osannolika 70-8. Det är väl bara att hylla Vansbros 17-åriga målvakt Sandra Gustafsson, som till vardags spelar i Leksand, att raset inte blev större. Givetvis är sådana här siffror inte något som svensk damhockey utvecklas av. Ska statusen och respekten för bredden inom området höjas så måste även det hända något med vår näst högsta serie.

VASSARE SERIE FÖRRA SÄSONGEN

I Färjestads mål den här säsongen hittar vi som förstamålvakt rutinerade Ellen Wilhelmsson, 22, som har Riksserien-rutin från spel med Brynäs. När hockeysverige.se ber henne sammanfatta Färjestads säsong så skrattar hon först till lite.
– Man kan väl lugnt säga att vi har ångat på. Det har varit en ganska enkel serie för oss…

Hur ser du på den nivå som Damettan Västra håller?
– När jag spelade med Göteborg i Division 1 södra förra säsongen så var den vassare än vad den västra ha varit den här säsongen. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av den västra då jag kom hit, men det har inte varit allt för roligt att vara målvakt i vissa matcher då jag har fått tre skott eller liknande på mig. Att vinna med 18-0 gynnar varken oss eller motståndarna.

När vi ser sådana här resultat i serien så sjunker också statusen på Damettan, hur ska vi komma runt det här problemet?
– Det är en väldigt bra fråga. Vi är för bra här västra serien samtidigt som glappet upp till SDHL är så pass stort. Nu har vi inte mätt oss mot SDHL-lagen ännu och det kan vara så att vi inte är lika bra som bottenlagen där men är för bra för vår serie.
– Jag tror att det som skulle vara perfekt är att vi hade en allsvenska. Där hade vi kunnat få med Karlskrona och Troja från södra serien. I östra finns det också några lag som är bra, Hammarby exempelvis, och sedan några lag från norra. Det här är mer en önskedröm för i slutändan handlar det här även om ekonomi eftersom det blir väldigt långa resor i en sådan serie.
– På något vis skulle jag vilja ha andra matcher än vad vi har idag. Jag hade hellre åkt ner till Karlskrona, Troja eller upp till Björklöven för att spela lite jämnare och roligare matcher.

STORT GLAPP

Ellen Wilhelmsson ser också ett problem i att spela en serie där man är man mer eller mindre utklassar alla lag för att sedan ge sig in i ett tufft kval mot lag från SDHL.
– Glappet blir nu så stort för lagen som ska upp i kvalet. Vi har inte tempot i kroppen från vår serie.

Som komplement till att i november åka till Västerås eller Sandviken för att vinna med tvåsiffrigt så har Färjestad valt att satsa på träningsmatcher med bra motstånd.
– Vår tränare, Henrik Rehnberg, har pö om pö lagt in träningsmatcher under säsongen. Vi har haft träningsmatcher mot Grums eller Hammarös U16, Nors veteranlag och lite sådant. Det här är jättebra och den bästa träningen vi kan få, att spela mot killar.

Har du tappat i kapacitet som målvakt efter att ha haft en säsong där du långa stunder har stått overksam i kassen?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har jobbat väldigt mycket med att ha en hög intensitet i varje träning. Om vi möter vissa lag som vi vet är sämre än oss så har sätter vi upp vissa mål som vi ska nå upp mot.
– Sedan tränar jag en del med U16-killarna i Färjestad under säsongen. Där får jag hur bra träning som helst eftersom det där är 16-åriga killar som tävlar hela tiden. Det går fort och är hårda skott. En träning där är som en match för mig så det har gett mig väldigt mycket att få vara med där under säsongen.

Du kom till Färjestad inför årets säsong från Göteborg, hur ser du på din nya klubbs satsning på damhockeyn?
– Jag vet att det finns ett driv ovanför oss och klubben vill såklart att vi ska gå upp i SDHL. I stort sett vill alla lag ha ett lag i högsta ligan…

Foto: Ronnie Rönnkvist

Ni har inget eget omklädningsrum ännu och en skrubb där ni får slänga in er utrustning.
– Absolut. Vi har inget omklädningsrum och ett förråd där vi har våra grejer. Jag tror att får vi tummen ur och går upp den här säsongen så kommer vi få alla möjligheter, men det känns lite begränsat då vi ligger i Division 1 fortfarande.
– Kommer vi upp så kommer vi kunna erbjuda spelare andra förutsättningar samtidigt som Karlstad är en väldigt attraktiv stad med ett bra universitet. Går vi upp kommer också snacket gå i Karlstad att stan har ett lag i högsta serien. Då kommer det också bli en större press på föreningen att göra allt ännu bättre och hypa oss mer.
– Vill man ha in några av Sveriges bästa spelare så måste vi kunna erbjuda dom något. Det räcker inte bara med en plats i omklädningsrummet.

MÖTER TROJA

Färjestad inleder sitt kval mot SDHL genom att nästa torsdag genom att möta Troja i en matchserie bäst av tre. Därefter väntar för det vinnande laget en matchserie mot ett av lagen från SDHL. Det vill säga Göteborg eller SDE Hockey.
– Det blev klart igår kväll när Troja besegrade Karlskrona. (Hammarby och Skellefteå möts om den andra kvalplatsen till SDHL). Sedan får, som det ser ut idag, SDE välja vilket lag dom vill möta i kvalet och Göteborg får ta det lag som blir kvar.

Färjestad har ett väldigt starkt lag på pappret men många tjejer som har rutin från högsta serien, men hur står ni er mot lagen i SDHL?
– Vi har jättemånga bra spelare. Exempelvis är Delaney (Middlebrook) och Jenna (Smith) superbra. Det jag har märkt tidigare säsonger då jag kvalat med HV71 och Göteborg är att när man kommer från Division 1-serien och är väldigt överlägsna, då saknar man tempot i kroppen.
– Det är också anledningen till att vi kör mycket träningsmatcher, för att åka mycket skridskor och få upp tempot eftersom SDHL-lagen har haft full fart under hela serien. Dom har inte stått och lallat på skridskorna som vi skulle kunna ha gjort i vissa matcher.
– Jag märkte även förra säsongen att det tog några matcher i kvalet för oss (Göteborg) att vänja oss vid tempot som SDHL-lagen hade. Skickligheten och rutin har vi samtidigt som det är en fantastisk grupp av tjejer sedan får vi hoppas att vi snabbt får upp tempot eftersom det avgörs i en matchserie med bara tre matcher. Vi ska först rå på Troja och sedan SDE eller Göteborg.

Du jobbar på en skola 100 procent, men hur går tankarna inför nästa säsong med hockeyn?
– Jag tar en säsong i taget, vilket jag har gjort under dom senaste tre åren. Förhoppningsvis spelar jag i SDHL med Färjestad nästa säsong, avslutar en för dagen förkyld Ellen Wilhelmsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games