INSPIRATÖR. Glenn Gustafssons mål är att bli bättre än storebror Erik.Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

Storebror Erik Gustafsson håller som bäst på att etablera sig i NHL med Chicago Blackhawks. Själv slåss Glenn Gustafsson för att hjälpa Örebro att säkra nytt SHL-kontrakt. Men på sikt har han högre ställda mål än så.
– Min sporre är att komma längre än honom, säger Gustafsson till hockeysverige.se om ”tävlingen” mot sin äldre bror.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Om man ska kategorisera honom så är han en power-forward. Fysisk stark och bra tacklare. Sedan är han som person väldigt ambitiös och vill mycket. Han vill hela tiden bli bättre, vilket jag tycker är hans största och bästa egenskap. Han är ofta den som är kvar sist på träningen och tränar extra och då extra hårt på detaljer. Det tror jag kommer ta honom långt.”
Så lyder Örebrotränaren Niklas Erikssons beskrivning av Glenn Gustafsson

Forwarden gjorde succé tillsammans med djurgårdarna Axel Jonsson Fjällby och Marcus Davidsson i Junior-VM i Buffalo. Precis som kedjekamraterna där är Gustafsson från stockholmsområdet, men till skillnad från dem – och även storebror Erik Gustafsson – blev det inte spel i Djurgården när han lämnade Haninge Anchors inför säsongen 2014/15.
– Jag sökte aldrig till deras hockeygymnasium eftersom dom rekryterar spelarna dom vill ha från Stockholmsområdet. Jag var aldrig med i TV-pucken och det kanske hindrade lite, men det har ju gått bra ändå, säger Örebroforwarden med ett stort leende när hockeysverige.se slår sig ned med honom i ett av avbytarbåsen i Behrn Arena.

Forwarden Tyson Spink glider fram till sargkanten och påstår med glimten i ögat att ”He always lie”. Gustafsson flinar och fortsätter:
– Jag sökte till hockeygymnasiet och då fick jag kontakt här, men jag var faktiskt och provtränade i Västerås först. Sedan fick jag även komma hit och träna en träning och efter det gick allt ganska snabbt. Allt blev klart runt jul U16-säsongen.

”HAN HAR HAFT LITE MER TALANG”

Storebror Erik återfinns numera i Chicago Blackhawks i NHL. Han har fungerat som en stor förebild för Glenn, som inspireras av hans framgångar.
– Det är roligt. Han fick dessutom skriva på nytt kontrakt häromdagen, vilket är kul för honom. Jag vet hur mycket han jobbar för det och har kämpat ganska hårt förra säsongen och säsongen innan det där borta. Det är kul att han fått utdelning.

Har ni båda triggat varandra till framgång genom åren?
– Vi har faktiskt ganska mycket kontrakt under säsongen. Min sporre är att komma längre än honom.

Vem var det största talangen av er tre bröder, Joakim, Erik och du?
– Erik har alltid haft den tekniska ”skillen” och den spelande. Jag har kanske haft ”powern” medan han haft lite mer talang.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

FICK KOMMA TILL TORONTO PÅ CAMP

Erik Gustafsson draftades av Edmonton Oilers 2012 innan han via spel i Djurgården och Frölunda hamnade i Chicago. Glenn har inte varit aktuell för samma resa eftersom han inte blivit draftad, även om han var över på en NHL-camp i somras.
– Det är såklart en dröm, och har alltid varit, att få spela där borta. Att få spela där är det jag jobbar för, det långsiktiga målet. Jag vet att jobbar på här så har jag en chans att komma dit i alla fall.

Var det mycket kontakter från olika ligor i Nordamerika innan Junior-VM?
– Egentligen har jag inte haft så mycket kontakter. Jag var på en ”development camp” i Toronto i somras. Det var 30 stycken som kom in där som inbjudna.
– Det var såklart roligt att känna på det och se hur dom har det där borta. En bra lärdom. Hela hockeygrejen där borta, speciellt i Toronto, är en stor grej. Det känns som hockeyn är så mycket större där borta, men det är bra tryck här i Behrn Arena också.

Började klubbar höra av sig efter ditt fina Junior-VM?
– Jag har inte hört någonting. Jag vet inte heller om min agent har fått någonting. Vi får väl se om det händer något.

Att Junior-VM var något av ett genombrott för Glenn Gustafsson råder det inga tvivel om. Formationen med Gustafsson, Jonsson Fjällby och Davidsson visade upp en imponerande energi och respektlöshet i spelet.
– Vi hade bra fart och mycket energi, men det blev även lite spel ändå. Jag spelade ju med Jonsson Fjällby och ”Mackan”. Det är två bra hockeyspelare och det var en ära att få spela med dom båda. Dom var enkla att spela med och det var på energin som vi byggde vårt spel.
– Båda två är sköna personer. Fjällby spelar fartfyllt medan ”Mackan” är den smarta centern som kompletterade oss bra. Det var kul att få spela med dom.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”UTVECKLAS HÄR VARJE DAG”

Coachen Niklas Eriksson ser också att 19-åringen, med Västerhaninge som moderklubb, har växt som person efter Junior-VM.
– Jag ser ingen större skillnad på Glenn som hockeyspelare eftersom jag följer honom varje dag. Däremot tycker jag att han växt som person, tar mer ansvar och sådana saker. Alltså mer saker på det mentala planet.
– I spelet brukar vi prata om att hitta ett lugn och det tycker jag att han gjort till och från väldigt bra efter Junior-VM. Tidigare tycker jag att han haft lite för hög anspänning, men det tycker jag har blivit bättre. Om det beror på Junior-VM eller är en process hos honom vet jag inte, men jag tror det är viktigt för alla unga spelare att hitta just ett lugn.

Glenn Gustafsson har ett år kvar med Örebro och tycks känna sig trygg med det.
– Jag jobbar på här nu och det känns bra. Jag känner inte att jag behöver stressa till någonting utan jag tar det i min takt och jag känner att jag utvecklas här varje dag.

Ni har en viktig match mot Mora framför er nu, känner du av nerver inför det mötet med tanke på att en vinst där gör så att ni undviker kvalspel?
– Klart att det är lite nervigt eftersom vi spelar om en ganska stor grej. Jag tycker ändå att vi hanterar det på ett väldigt bra sätt och inte stressar upp oss varken mot Färjestad borta eller mot Karlskrona hemma.
– Det känns som vi har kommit ihop ännu mer som en grupp, vilket jag tror är viktigt i en sådan här situation eftersom det ändå är vi som ska göra det.

Varför spelar Örebro i SHL även nästa säsong?
– För att vi är ett SHL-lag, svarar han blixtsnabbt.
– Vi har visat att vi är ett lag som är jobbiga att möta när vi spelar vårt spel. Vi åker mycket skridskor och spelar en rolig och fartfylld hockey.
– Det hårda jobbet och att vi kommit ihop som en grupp tror jag kommer bli avgörande. Dessutom har vi världens bästa supportrar.