Kent Norberg.
Timrå IK

Sportchefen känner ingen press inför finalen: ”Är glada att få lite fler hemmamatcher”

ANNONS

Han har byggt laget som dominerat Hockeyallsvenskan genom hela säsongen och till slut tog en överlägsen serieseger. Kent ”Nubben” Norberg ser målvaktssidan och talangernas utveckling som den stora nyckeln. Men nu när säsongen går in i sitt slutskede känner han ingen press.
– Vi har ingen press på oss alls. Vi är glada att få lite fler hemmamatcher och tjäna lite pengar så vi kan fortsätta bygga verksamheten, säger han till hockeysverige.se.

Ikväll drar den Hockeyallsvenska finalen igång när Timrå på hemma-s möter Leksand. Det är alltså den första matchen i en matchserie bästa av fem. Att Leksand skulle vara ett av lagen i finalen var experterna eniga om inför seriestarten, men att Timrå skulle vara det andra var den nog flera som rynkade på näsan åt. Speciellt eftersom laget inför säsongen tappade Elias Pettersson, Jonathan Dahlén, Jens Lööke, Johan Mattsson, Mattias Nilsson med flera.

– Förra säsongen blev det mycket ”hype” kring framförallt Elias och Dahlén. Vi tyckte ändå att spelarna där bakom hade tagit steg och att vi verkligen hade ett lag. Sedan fick vi in (Vilmos) Galló, (Erik) Karlsson, Tobias Liljendahl och så vidare, vilket gjorde att vi kände att vi lyckats ganska bra med rekryteringen. Vi fick spelarna vi ville ha, berättar Timrås sportchef Kent ”Nubben” Norberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Ett bakslag var att (Sebastian) Lauritzen var tvungen att sluta. Det gjorde att vi hade tappat hela förstafemman. Jag har ändå sagt hela tiden att jag trott på topp fyra, fem. Dessutom kändes det redan från första träningsmatchen att vi hade ett jäkla driv i gruppen. Så tycker jag sedan att det varit under hela säsongen.

Henrik Haukeland

Henrik Haukeland

En viktig pusselbit för Timrå var värvningen av målvakten Henrik Haukeland som hockeysverige.se redan avslöjat som klar för TPS till nästa säsong.
– Vi var tidigt ute efter honom. Där ”gamblade” vi lite grann. ”Freddan” (Andersson) och (Peter) Hirsch ville verkligen ha Haukeland. Nu kan jag inte alla turer, men det strulade ihop sig med Leksand för honom. Efter det gick allt fort och han tyckte att Timrå skulle vara ett bra alternativ.
– Det var den enda position vi väntade på bara för att ”Freddan” och Peter Hirsch verkligen ville ha honom. Med facit i hand så har det blivit väldigt bra. Det är ju två gamla målvakter som ville ha Haukeland så det vore fan om vi inte hittade rätt på målvaktssidan, skrattar Kent Norberg.

Vem ser du annars som den spelare som utvecklats mest under säsongen i Timrå?
– 00:orna (Filip) Hållander och (Jacob) Olofsson. Nu har dom gått lite upp och ner senaste tiden. Samtidigt är inte det så konstigt eftersom bägge två har spelar runt 40 matcher.
– Didrik Strömberg, backen som varit hos oss i sex säsonger, har också gjort en riktigt bra resa den här säsongen. En som också gått upp och ner samtidigt som det är hans första säsong, men gjort det bra är (Johannes) Kinnvall.

En spelare som var förlorad inför säsongen var Jonathan Dahlén. Allt talade för att han skulle spela i Vancouvers organisation den här säsongen, men sjukdomar gjorde att han återvände hem till Timrå.
– Det var en väldigt konstig situation. Jag har känt Jonathan i många år eftersom jag har känt och haft regelbunden kontakt med hans pappa Uffe (Dahlén) sedan vi var 15 år.
– Helt ärligt, jag har inte jobbat någonting för att Jonathan ska vara kvar hos oss. Jag har sagt till honom att han ska bara göra det som är bäst för honom för att bli en så bra hockeyspelare som möjligt. Sedan är det Jonathan som tagit alla beslut.
– I vanliga fall brukar jag försöka övertala spelare, men i Jonathans fall har jag inte övertalat en sekund utan snarare sagt ”tänk på dig själv”. Givetvis är vi jätteglada för att han valde att spela i Timrå den här säsongen, men jag ska inte ta åt mig någonting av den äran. Han har valt Timrå för att han trivs i Sundsvall och tycker att det här är rätt väg för honom.

Han är en bra personlighet och en skicklig hockeyspelare, vad betyder det moraliskt för laget att han finns i laget?
– Det betyder mycket. Jonathan är en jättefin kille och en spjuver. Sedan är han, precis som du säger, en väldigt duktig hockeyspelare. Han skapar ett merintresse för Timrå IK, så är det bara.

Är det någon SHL-klubb som inte har ringt för att man velat ha Dahlén?
– (Skratt) Det har inte jag en aning om. Sedan är det inget att hymla om att vi har en väldigt bra samtalston med Färjestad. Klart att skulle jag inte få ha honom här i Timrå så hade jag helst sett honom i Färjestad.

Inför årets säsong valde Kent Norberg och Timrå att satsa på ett oskrivet kort på tränarsidan, den tidigare landslagsmålvakten Fredrik Andersson. Så här i slutet av säsongen vågar sportchefen erkänna att han ”gamblade” lite där också.
– Det var ett lite vågat beslut att anställa honom. Klart att jag inte hade satsat på ”Freddan ” om jag varit i Frölunda även om jag känt honom i 35 år och vi umgåtts familjevis ha ha…
– Det jag gillar med ”Freddan” är hans breda hockeykunskap. Många av dom som åkt runt i många år är mycket av instruktörer. Idag tycker jag att det behövs ett annat ledarskap. Hockeymässigt kan alla lära sig genom att gå på olika kurser, men jag tror att det kommer bli ännu viktigare med vilken människa man är.
– ”Freddan” har varit sportchef, assisterande tränare, scout och på juniorsidan. Vi har ett ungt lag med mycket svenska spelare som är vana med ett visst sätt att träna och spela. Där kände jag ingen oro alls och jag måste säga att han verkligen har gjort ett bra jobb och överraskat även på mig åt det positiva hållet för att han har fått ihop allt på ett jäkla bra sätt.

”Nubben”.

Nu vann Timrå ganska överlägset hockeyallsvenskan före det på pappret starkare Leksand, vilka växlar ska vi dra av det?
– Att spelare och tränare i Timrå har gjort ett jäkla bra jobb. Nu är grunden lagd och den har man lagt på ett väldigt bra sätt. Nu börjar festen och då gäller det att vilja vara med och tro på det vi lagt grunden för och det kommer bli en utmaning för oss.
– Det blir lite annorlunda. Vi ska spela bäst av fem och det är inte seriespel. Varje match kommer givetvis leva sitt eget liv, men jag tror att det kommer gå till fem matcher. Sedan gäller det att vi orkar spela vårt spel. Vi skiljer oss ganska mycket från Leksand i vårt sätt att spela och det gäller för oss att fortsätta spela på vårt sätt.

Leif Carlsson.

Nu har ni seglat upp som favoriter i och med att ni vann serien så pass överlägset, hur tror du grabbarna hanterar det?
– Om vi ser på det så här, är det katastrof om Timrå går upp? Absolut inte. Det har inte vi räknat med att göra. Vi har ingen press på oss alls. Vi är glada att få lite fler hemmamatcher och tjäna lite pengar så vi kan fortsätta bygga verksamheten.
– Leksand satsar ”all in” för att gå upp. Jag såg att Leffe Carlsson tyckte att vi är favoriter, men vi har inte lagt en himla massa pengar för att gå upp, vilket Leksand har gjort. Klart att Leksand har ett helt annat tryck på sig att lyckas.

Vad blir nyckeln om Timrå ska vinna den Hockeyallsvenskafinalen?
– Målvaktsspelet och fart.

Det är så enkelt.
– Ja, så är det faktiskt. Leksand har ett spelskickligare lag, men vi har mer fart. Det har visat sig i matcherna att när vi inte har farten så får vi problem. Sedan tycker jag att vi har Hockeyallsvenskans bästa målvakt.
– Det är också så när vi kommer till sådana här matcher att målvaktsspelet, både hos oss och Leksand, kommer vara väldigt viktigt eftersom det är två jämna lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM