ETT LYCKAT BYTE? Victor Ejdsell trejdades från Nashville till Chicago – ett byte som kan ta honom närmare NHL.
SHL

Beskedet tog HV-stjärnan närmare NHL: ”Ger mig en mycket bättre chans”

ANNONS

Efter förra säsongens succé i Hockeyallsvenskan ställdes Victor Ejdsell inför ett val. Att skriva NHL-kontrakt med Nashville Predators eller Chicago Blackhawks. Han valde Nashville och ställde in sig på en framtid i klubben – tills han trejdades till Chicago förra måndagen.
– Ser man på trejden utifrån mina möjligheter ger det mig en mycket bättre chans att spela i NHL, säger HV71-centern till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Det går snabbt, haha.
Victor Ejdsell garvar medan han torkar svetten ur pannan där han står i gästernas omklädningsrum på Hovet. Det var förra måndagen som HV71-rookien fick uppleva lite av vad man kan kalla ödets ironi. Detta då hans NHL-rättigheter bytte ägare innan ligans årliga trade deadline inföll.

22-åringen från Hagfors draftades aldrig av någon NHL-klubb, men när han vann Hockeyallsvenskans poängliga efter succén i Bik Karlskoga förra säsongen blev han ändå attraktiv i ligan. Så pass att han åkte på en turné i Nordamerika där han träffade olika NHL-klubbar. Det var efter det han beslutade sig för att skriva på för Nashville Predators, bara för att lånas ut till HV71 och få SHL-rutin den här säsongen.

Ironin ligger i att det var Nashville och Chicago Blackhawks han valde mellan när han skulle skriva NHL-kontrakt. När han blev trejdad förra veckan var det just Chicago som plockade upp honom som en del av affären som gjorde forwarden Ryan Hartman till en Nashvillespelare.
– Vi hade egentligen förberett oss lite grann för det här, agenten och jag, berättar Victor Ejdsell för hockeysverige.se.
– Vi vet att Nashville går för det. Gör man det och har en bra chans så vill man ta till vara på den. Vi visste att det var jag eller en spelare i AHL som fanns med på kartan. Vi hade pratat om att det fanns en möjlighet och nu blev det så. Jag fick ett sms där på kvällskvisten att jag hade blivit trejdad.

”JAG ÅKTE TILL CHICAGO AV EN ANLEDNING”

Att det just blev Chicago gjorde Ejdsell full i skratt. Han besökte klubben förra våren och fick ett positivt intryck, men magkänslan sa ändå Nashville. Kanske mest på grund av inramningen och atmosfären i Bridgestone Arena när han besökte klubben.
– Just då tyckte jag att Nashville var rätt för mig, men man kanske blev fäst av känslan där och då. När jag kom till Nashville och hälsade på var det slutspelsmatch och jag fick hela den upplevelsen. När jag kom till Chicago hade de precis åkt ut. Det var lite olika världar. Men samtidigt åkte jag till Chicago av en anledning och det var för att jag var intresserad. Jag är ganska nöjd med hur det har blivit.

Ur ett hockeymässigt perspektiv är Chicago antagligen ett bättre alternativ för Victor Ejdsell just för stunden. Blackhawks kommer att missa Stanley Cup-slutspel för första gången på tio år och befinner sig i lite av en reboot efter de framgångsrika åren när man vann tre Stanley Cup-titlar inom loppet av sex säsonger.
– Ser man på trejden utifrån mina möjligheter ger det mig en mycket bättre chans att spela i NHL. Och jag var ju ändå intresserad av Chicago, så det känns bra, konstaterar värmlänningen med Viking från Hagfors som moderklubb.

NHL-chansen kan kanske komma redan den här säsongen för Ejdsell. Allt beroende på hur det går för de regerande mästarna HV71 i det stundande slutspelet. Klart är att han flyttar till Nordamerika nästa säsong.
– Ja, jag ska testa vingarna där och se hur det går. Sedan får vi se efter den här säsongen hur det blir, om jag hinner över. Men vi har ju i första hand ett slutspel att fokusera på. Vi får se var det bär hän efter det.


Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

”DET HAR GÅTT BÄTTRE ÄN JAG TROTT”

Omställningen från succén i Hockeyallsvenskan i fjol till SHL-spel med HV71 har varit ganska smärtfri. Victor Ejdsell är lagets bästa målskytt med 19 fullträffar inför den avslutande grundseriematchen mot Färjestad i eftermiddag.
– Jag skulle nog säga att det har gått bättre än jag trott. Jag skapar mycket mer och tar för mig mer än jag hade förväntat mig. Det är en helt klart godkänd första säsong i SHL från min sida, säger han om sin egen insats.

HV-tränaren Johan Lindbom håller med. Han ser en spelare som undan för undan har växt in i SHL-kostymen och blivit en viktig kugge i lagets anfallsspel.
– Han har en säsong som blivit bättre och bättre hela tiden. Det är ett snäpp upp från var han kommer ifrån och det är en lite annan roll än han hade i Bofors, där han var en lite friare spelare. Men han har tagit för sig på ett väldigt bra sätt, säger Lindbom.
– Vi ser hur skillad han är när han får chanserna, han hittar lägena han får och han har även växt i kroppen på ett bra sätt, fått upp intensiteten i skridskoåkningen och täcker pucken på ett föredömligt sätt.

Victor Ejdsell hade 21 matchers erfarenhet av SHL-spel med Färjestad redan innan han kom till HV71. Utmaningen att komma in i spelet i toppligan låg i att bli en mer ansvarsfull spelare i båda ändarna av isen och samtidigt klara av att hävda sig mot det mer disciplinerade försvarsspelet som råder i SHL.
– Man får många, många fler chanser i allsvenskan än i SHL. Det blir naturligt att man får anpassa sin spelstil lite efter det. Jag har ändå hittat något som fungerar för mig och försöker jobba utifrån det varje dag. Framför allt att vara lite mer spetsig i offensiven. SHL är en bra liga där alla är skickliga defensivt så det gäller verkligen att ta till vara på avsluten man får.

Inför sista matchen behöver du bara göra ett mål till för att nå 20. Hur stort skulle det vara att nå en sådan notering som rookie?
– Det är klart att det vore en häftig grej, men jag lägger egentligen inget fokus på hur många poäng jag har. Det gäller att hitta ett spel som gynnar laget. Börjar man i den änden så brukar det andra lösa sig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL