FÖRUNDRAD. Petter Rönnqvist förstår inte hur Linköping kan ha misslyckats så kraftfullt under grundserien.Foto: Bildbyrån

Fyra åttondelsfinallag ska bli två kvartsfinallag. Luleå möter Brynäs och HV71 tar sig an Linköping. C More-experten Petter Rönnqvist ger sin syn på lagen – och kliar sig i huvudet över den märkliga utvecklingen på LHC:s säsong.
– Jag blir inte riktigt klok på vad som hänt i Linköping. Det har varit så otroligt få segrar på slutet och mjäkigt spel, säger Rönnqvist till hockeysverige.se.

I kväll startar åttondelsfinalerna till SM-slutspelet. Luleå tar emot Brynäs i Coop Norrbotten Arena och HV71 välkomnar Linköping till Kinnarps Arena i en serie i bästa av tre matcher. Hockeysverige.se bad C Mores expertkommentator Petter Rönnqvist ge sin syn på de bägge matchserierna och peka ut vilka lag han tror spelar kvartsfinal mot Växjö respektive Djurgården nästa vecka.

Luleå – Brynäs

Patrick Cehlin.

Luleå:
– Luleå känns helt klart på lite uppåtgående och är stora favoriter. Laget har ett bra målvaktspar (Filip Gustavsson och Joel Lassinantti). Dessutom har Luleå haft ett bra försvarsspel hela tiden. Framåt med Patrick Cehlin, Emil Larsson, Niklas Olausson och så vidare finns det lite offensiv också. Jag har svårt att se hur Brynäs ska rå på det här laget med tanke på vad lagen presterat mot slutet.

Brynäs:
– Brynäs har en bra målvakt i David Rautio, men han känns ensam. Tittar jag på backsidan, Simon Bertilsson, Ryan Gunderson, så borde man kunna vara hur bra som helst där, men Brynäs har inte fått ut det av backarna som man trodde på förhand. Forwardsmässigt är det också en besvikelse på många spelare så här långt. Hur många spelare har dessutom Brynäs sparkat den här säsongen? Jag tror det är fem stycken. Brynäs är en jättestor besvikelse. Brynäs var i final förra säsongen och ska dom vända det här nu så måste powerplay, som laget levt på i SHL, börja fungera igen. Det var bra initialt, men har varit bedrövligt på slutet.

Hur slutar Luleå – Brynäs?
– 2-0 i matcher till Luleå.

HV71 – Linköping

Lawrence Pilut.

HV71:
– HV71 har precis som Luleå en utveckling som har lossnat. Nu åkte man på den här smällen mot Färjestad, men efter det har laget spelat jättebra även om dom åkte på en liten smäll mot Djurgården på bortaplan. Det känns ändå som HV71 är det lag som har mest potential med tanke på det spel laget besitter och vilka spelare man har. Sedan har HV71 haft en jobbig säsong med backskador och inte lyckats ersätt dom med nya spelarna som kommit in. Lawrence Pilut har spelat mycket och gjort det hur bra som helst. Dessutom har man Erik Brännström. Forwardsmässigt är det upp till dom stora stjärnorna att börja prestera för så här långt har HV71 levt på Pierre Engvall, Victor Ejdsell och David Gustafsson. Alla dom tre är stora utropstecken. Ska HV71 gå långt så måste man få igång Mattias Tedenby, David Ullström, Martin Thörnberg, Bill Sweatt etcetera.
– Målvaktssidan, nu då Linus Söderström är skadad igen. Det är inte optimalt och ett tufft avbräck. Nu ser det ut att bli Felix Sandström, som haft en jobbig säsong, som HV71 satsar på.

Linköping:
– Jag blir inte riktigt klok på vad som hänt i Linköping. Det har varit så otroligt få segrar på slutet och mjäkigt spel. Tittar man på laget så trodde jag att det här skulle vara ett toppgäng, men där kan vi snacka om att ha misslyckats.
– Linköping har gjort en liknade resa som Frölunda gjorde, att man skulle tajta till defensiven. Men tittar vi mot slutet så är inte problemet att Linköping släpper in speciellt mycket mål. Någonstans har det här kostat på offensiven och sista tio matcherna är Linköping det lag som gjorde minst mål tillsammans med Mora. Det håller inte om man ska vara ett topplag och aspirera på SM-guld. Spelare som Andrew Gordon, Derek Roy och Mathis Olimb, dom gör inga mål. Det är svårt att vinna matcher då. Dessutom har Jonas Gustavsson varit ett orosmoment.

Hur slutar HV71 – Linköping?
– Jag tror HV71 vinner i två raka. Jag har svårt att se att Linköping bara skulle kunna trycka på knappen så börjar allt stämma helt plötsligt.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.