KHK:s UTMANING. Mattias Karlsson och hans lagkamrater får en formstark Jonathan Dahlén på halsen i kvalet.Foto: Bildbyrån

Timrå blir Karlskronas motståndare i SHL-kvalet. För KHK:s back Mattias Karlsson innebär det inte bara en batalj med sin tidigare klubb – utan även med sin forne tränare Ulf Dahléns son Jonathan Dahlén.
– Han pratar precis som sin far också och jag måste säga att jag ser en liten Ulf i Jonathan, skrattar Mattias Karlsson i en intervju med hockeysverige.se.

Karlskrona slutade som bekant sist i SHL och tvingas kvala för att hålla sig kvar i högsta serien. I går blev det också klart vilket lag Karlskrona får möta i kvalet.

Det blev Timrå efter att medelpadingarna kört över Leksand och vunnit i tre raka matcher.
– Jag såg inte den första matchen. Vi flög till Skellefteå då så vi landade inte förrän matchen nästan var slut. Jag såg bara förlängningen, men jag har sett de två andra matcherna, säger Karlskronas Mattias Karlsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker att Timrå var bra och Leksand mindre bra. Det kändes inte som Leksand kom upp i rätt nivå. Sedan såg jag också att Leksand hade haft lite krångligt schema innan finalen, men det är sådant alla lag måste klara av.

Hur ser du på Timrås prestation och att ni får möta dom i direktkval till SHL?
– Jag tänker väl inget speciellt. Det är bra gjort av Timrå att vinna serien och sedan ta Leksand i tre matcher. Att vi sedan ska möta Timrå… Om vi ska möta de eller Leksand spelar ingen större roll. Det är långa resor oavsett och vi får flyga i vilket fall.
– Det hade varit skillnad om vi hade fått välja ett lag som låg nära Karlskrona. Då hade jag kanske sett en fördel i det, men nu tycker jag inte att det spelar någon roll alls.

”SPELAR INGEN ROLL VILKET LAG NÅN TYCKER ÄR FAVORIT”

En spelare i Timrå som Mattias Karlsson känner till lite extra väl är lagets irrationelle poängmaskin, Jonathan Dahlén.
– Det är kul att se honom. Jag minns när hans pappa (Ulf Dahlén) var tränare för mig i HV71. Då var inte Jonathan så gammal, men det har hänt mycket med den pojken kan man väl säga, skrattar Mattias Karlsson. 
– Han pratar precis som sin far också och jag måste säga att jag ser en liten Ulf i Jonathan. Det han har gjort är helt fantastiskt och han är jätteduktig. Samtidigt tycker jag inte att han satts på prov ordentligt så det är upp till oss att göra det.

Jonathan Dahlén som liten i Dallas Stars tröja.

Trots att Timrå kommer från Hockeyallsvenskan är det flera som nu ser laget som favoriter i kvalet mot Karlskrona, men sådana spekulationer lägger inte Karlskrona-backen någon energi på.
– Det spelar ingen roll vilket lag någon tycker är favorit. Om dom eller vi är favoriter är sak samma. Det handlar om att komma först till fyra segrar. Sedan är det slut.

Mattias Karlsson spelade själv i Timrå mellan åren 2009 och 2011 och har en alldeles speciell match som ett bra minne därifrån.
– Första säsongen. Vi låg taskigt till när det var runt tio matcher kvar. På något sätt började vi hitta en väg till att vinna matcher. När vi kommer fram till sista matchen har vi Luleå borta. Vi var tvungna att vinna eftersom Luleå låg åtta och vi nia. Vi slog Luleå med 1-0 och gick till kvartsfinal.
– Hade det varit normala förutsättningar hade vi inte gått till kvartsfinal eftersom vi låg för långt efter med tio matcher kvar, men vi lyckades komma in i någon andra andning.

TONAR NED TURBULENSEN I KHK

Den 25 mars spelas den första matchen mellan Karlskrona och Timrå. För Karlskrona innebär det två veckors matchuppehåll innan det drar igång igen.
– Det är ganska naturligt att det bli två veckors uppehåll i och med att det är ett så himla krångligt kvalsystem. Det tar tid att få fram det andra laget.
– Om vi leker med tanken att allsvenska finalen skulle gått till fem matcher. Då hade Timrå och Leksand spelar fram till och med lördag. I så fall hade Timrå haft en vecka på sig innan kvalet till SHL. Jag tycker att man ska få tid på sig att återhämta sig så att det blir en ”fair” final.

Du känner ingen oro över att ni kanske tappar fart?
– Så kan det vara när vi börjar den här serien, att det kan synas att vi inte spelat på ett tag. Samtidigt kan vi inte göra någonting åt det eftersom det är så här systemet är uppbyggt. Det är likadant för Mora, dom får också en längre vila.

Det har varit en turbulent säsong för Karlskrona där bland annat er vd, Charlotte Gustavsson, klev av sin post. Hur går snacket på stan och hur är stämningen i truppen idag?

– Jag vet ingenting om snacket på stan och har ingen koll alls på hur folk tycker och tänker. Det är inget jag lägger mig i heller. Det är inte heller riktigt det vi ska göra.
– Vi i laget har under hela säsongen varit på samma sida allihop och haft en bra stämning. Om det sedan blåst lite grann… Sakerna som kommit fram har inte varit några nyheter för oss. Utan det har varit saker som vi levt med dagligen och vi har klarat av att hantera grejerna som varit.
– Vi kan inte gå runt och tänka på vad alla andra tycker om hur vi spelar eller vad som händer i klubben. Om det fattas pengar eller någon som avgår så är inte det någonting vi kan påverka. Vi kan bara göra saker som vi kan påverka och det är att spela ishockey.