Oscar Alsenfelt efter storspelet i Scandinavium: ”Man kan ju inte vara för glad”

Skåningarna drog längsta strået i första kvartsfinalen mot Frölunda när de gästade Scandinavium på måndagen. Och de har en viss målvakt att tacka för vinsten. Oscar Alsenfelt räddade 37 skott för Malmö och ledde sitt lag till ledning i kvartsfinalserien.
– Det är klart man njuter lite när man står här nu, säger keepern efter 2-1-vinsten i Scandinavium.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Precis som Skånelaget räknat med kom Frölunda ut med en enorm fart och press i den första perioden. Efter bara några minuter tvingades Oscar Alsenfelt visa formen – som var på topp. Första perioden var Frölundas, med skottsiffrorna 12-5, men lagen lämnade isen med två nollor på tavlan.
– Man har ju spelat här rätt många gånger, och vi vet att de kommer ut rätt hårt i början. Man kan ju inte förvänta sig att de inte ska skapa ett enda läge. Det är ett oerhört skickligt hockeylag, säger Oscar Alsenfelt som motade 37 skott i mötet med göteborgarna.
– Vi snackade före matchen om att vi skulle hålla ihop det vad som än hände och försöka jobba oss in i matchen ju desto längre den gick. Oavsett vem som tog ledningen. Så vi var beredda på det, och när man då håller ner det till 0-0 så är man ju optimistisk.

Hur förbereder du dig mentalt på en sån anstormning som ni väntade er i början av matchen?
– Man får försöka visualisera matchen framför sig, bestämma vad man själv ska göra och fokusera på de grejer som man själv kan påverka. Försöka visualisera var lägena kan komma och försöka spela matchen redan innan den har börjat. I alla fall försöka jobba på så sätt att när skotten kommer så har man nästan redan tagit dem en gång tidigare. Så försöker jag tänka. Och ibland går det sådär och ibland går det bra.

”HANDLAR OM ATT INTE BLI PASSIV”

Den 30-årige målvakten säger att de kände hur Frölunda började tappa tålamodet, och de visste att hemmalaget inte skulle klara av att hålla det tempot de gjorde i första, över sextio minuter. I mitten på andra gjorde gästerna två snabba mål, och tog ledningen trots att skottstatistik och matchbild sade något annat. Frölunda reducerade strax därefter, men nådde aldrig en kvittering.
– Man kan ju inte vara för glad. Nu är vi i slutspel så generellt tycker jag man får vara neutral, både när det går bra och när det går dåligt, säger Malmökeepern ödmjukt.
– Men det är klart att man njuter lite när man står här nu.

Får man ett mentalt övertag som målvakt när man stänger igen så som du gjorde?
– Nja, jag tänker inte riktigt så. Jag tänker mer på min egen prestation och vad jag har gjort bra. Och det blir alltid enklare när man fylls med självförtroende ju längre matchen går och kan spela på intuition. Det handlar om att inte bli passiv i målet och rädd för att släppa in mål, utan att man vågar göra grejer.

Kan man nollställa efter en sån här match?
– Ja, det tycker jag ändå. Visst det är kul att spela slutspel och sådär men jag tycker nästan att alla femtiotvå omgångar har varit skitviktiga och alla matcher har behövts vinnas. Man har vant sig vid att spela och neutralisera sig lite efteråt. Så det blir nog inga problem.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL