180331 DjurgŒrdens mŒlvakt Olof Lindbom efter SM guldet efter J18 finalen i ishockey mellan DjurgŒrden och Modo den 31 mars 2018 i Nykšping. Foto: KGZ Fougstedt / BILDBYRN / COP 101 …
Nyheter

Skrällen i Grönborgs landslagstrupp: ”Tycker själv att säsongen har varit lite halvknackig”

ANNONS

Man kan snacka påskhelger och så kan man snacka påskhelger. För Djurgårdens nyblivne Tre Kronor-målvakt har helgen varit något i hästväg. Igår vann han SM-guld med J18-laget och utsågs till MVP. Idag blev han landslagsuttagen och fick vara med och träna med Djurgårdens a-lag.
— Det har hänt mycket, säger Olof Lindbom och skrattar när hockeysverige.se får en pratstund med honom.

Landslagsuttagningen kom troligtvis som en blixt från klar himmel för de allra flesta. Olof Lindbom, 17 år, var dock lite mera förberedd då han redan tidigare fått beskedet att han skulle bli uttagen av Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe. Något han inte trodde på till en början.
— Först trodde jag att han skojade lite. ”Är det redan 1 april?” Det var den tanken man fick. Men sen berättade han hur det var, att han tyckte jag spelat bra nu i slutet av säsongen och tyckte det var bra om jag höll igång. Jättekul att få vara med och se och lära lite.

Vet du om du kommer få speltid?
— Jag vet faktiskt inte det. Jag ska bara kriga på varje dag och så får vi se hur långt det räcker. Jag ska vara där och se och lära och sen kanske kunna konkurrera nått annat år.

FANNS INTE I TANKARNA

Till dubbellandskampen mot Slovakien i Norrköping och Oskarshamn den 5 och 6 april kommer Ekerö-produkten bilda målvaktspar med Kunluns Magnus Hellberg. Att den här säsongen skulle sluta med landslagsuttagning var knappast något som fanns i Lindboms tankar inför.
— När han (Stefan Ladhe) ringde första gången, jag har tränat några gånger med honom på SHI (Swedish Hockey Institute) på somrarna, så tänkte jag att han kanske bara ville byta några tankar.
— Jag är jävligt tacksam och jag har jobbat väldigt hårt för det också. Så det känns riktigt bra.

Lindbom har under säsongen delat målvaktssysslan i Djurgårdens J20-lag med Daniel Rosengren. Lindbom beskriver säsongen som lite småstrulig gällande den egna prestationen.
— Jag har ganska höga förväntningar på mig själv, så jag tycker själv att säsongen har varit lite halvknackig. Jag har tränat otroligt mycket extra. Jag tycker säsongen är godkänd.
— Jag har en månad kvar av säsongen och det gäller att avsluta så starkt som möjligt. Jag känner att jag och mina målvaktstränare här i Djurgården, Jan Öhman och Mikael Gerdén, tagit kliv varje dag. Jag har stort förtroende för mina målvaktstränare.

VANN SM-GULD

Igår vann Djurgården SM-guld för J18-lag när de besegrade Modo i finalen. Lindbom utsågs till hela SM-slutspelets MVP men berättar att han tycker försvaret framför honom hjälpte honom rejält.
— Jag hade aldrig vunnit det priset utan försvararna framför, laget och ledarna som gav mig förtroendet. Alla kastade sig framför och täckte skott.
— Men som sagt har jag krigat jäkligt hårt den här säsongen med mycket extraträningar. Så någonstans känner jag att det var skönt att det betalade av lite där.

Som om allt annat inte vore nog fanns Lindbom dessutom med på Djurgårdens träning idag då han ersatte skadade Joacim Eriksson. Men om den unge målvakten kommer finnas med i matchtruppen till den första semifinalen mot Skellefteå i övermorgon vet han inte.
— Vi får se. Jag tror ”Jocke” mår bättre nu också, så det är skönt att höra. Jag försöker bara fokusera på det jag kan, men kommer chansen så ska jag ta den.

VM OCH DRAFT

I april har det blivit dags för U18-VM som i år går av stapeln i ryska Magnitogorsk och Chelyabinsk. Där siktar naturligtvis Lindbom, som varit bofast i landslagssammanhang sedan U16, på att få vara med.
— Det gäller så klart att bli uttagen och om jag blir det så är jag otroligt taggad och det kommer bli en ära att få vara med.

Till sommaren hålls den årliga NHL-draften och där hoppas målvakten bli vald av någon klubb.
— Jag har haft en del möten nu med scouter och jag tycker jag lärt känna dem bra. Jag har fått mycket positiv feedback. Men jag försöker inte tänka på draften så mycket förutom på träningarna när jag kanske behöver lite extra motivation.
— Men jag skulle ljuga om jag sa att det inte är viktigt att gå i draften. Det är et mål så klart och jag krigar varje dag för det.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch