VÄNDE UNDERLÄGE TILL SEGER. Skellefteå tog hem den första semin mot Djurgården.
Skellefteå AIK

Än kan gubben – Jimmie Ericssons drömmål gav Skellefteå första semin

Utspelade och på efterkälken i en och en halv period. Sedan vaknade Skellefteå till liv. Ett spektakulärt övertidsmål av Jimmie Ericsson gav västerbottningarna den första semifinalen mot Djurgården, 4–3.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
För första gången sedan 2012 spelas det SM-semifinalhockey på Hovet. För sex år sedan spelade AIK semifinal mot Skellefteå AIK, som vann den serien innan de förlorade finalen mot Brynäs. Nu är Skellefteå återigen i Stockholm på jakt efter sin sjunde finalplats på de senaste åtta åren.

Men starten på semifinalserien mot Djurgården kunde ha startat betydligt bättre för västerbottningarna. Hemmalaget´ kopplade nämligen ett rejält grepp om tillställningen direkt. Det resulterade i ett vackert ledningsmål efter 8.28. Detta sedan Gustav Possler vunnit pucken bakom mål och hittat Patrik Lundh på högerkanten. Han gav Markus Ljungh öppen kasse på borte stolpen.
– En ”Linkan-pass” från ”Peppe, sade Ljungh i pausvilan med referens till djurgårdslegendaren Fredrik Bremberg.

JIMMIE GAV SKELLEFTEÅ SYRE

Skellefteå stack upp med ett par bra chanser efter snabba spelvändningar. Tim Söderlund prickade ramen medan Jesper Olofsson inte klarade av att överlista Adam Reideborn på ett friläge. I stället slog Jonathan Davidsson in 2–0 mellan benen på Joni Ortio efter förarbete av brorsan Marcus Davidsson.

Djurgården fortsatte på inslagen väg efter periodpausen och hade mycket av andra perioden. Men mitt i pressen dök en Skellefteåchans upp från ingenstans. Jiimmie Ericsson fick pucken efter en spelvändning, använde backen Alexander Falk som screen och vispade pucken förbi en överrumplad Reideborn.

Målvakten fick revansch. När Skellefteå började trycka på stod han för några fina räddningar som gjorde att Djurgården kunde gå till pausvila med ledningen. Först stoppade han Tim Söderlund, liggande, med hjälmen när JVM-forwarden hade öppet mål. Sedan knep han ett bra avslut från Henrik Hetta i periodens slutsekunder.

När Pär Lindholm höll sig framme tidigt i tredje perioden kunde Reideborn dock inte freda sin kasse. Landslagscentern fick klubban på ett skott från Oscar Möller och utjämnade matchen till 2–2 med sitt fjärde slutspelsmål.

SEN KVITTERING AV HULTSTRÖM

Skellefteå fick luft under vingarna av kvitteringen. Efter att ha fortsatt att ta över kommandot fullbordades vändningen med fem minuter kvar av perioden. Henrik Eriksson visades ut för att ha dragit omkull Jonathan Pudas i anfallszonen. Efter det tog det drygt 20 sekunder innan Pär Lindholm hade spelat fram Oscar Möller till 3–2.

Men det var inte över där. Djurgården hade ett sista ryck i sig. Med drygt två minuter kvar av perioden plockade man ut målvakten och satsade på en extra utespelare. Det bar frukt när Linus Hultström sköt 3–3 förbi en skymd Joni Ortio från sin backposition. Ett mål som skickade matchen till förlängning.

Där klev Jimmie Ericsson fram och blev stor matchvinnare. Veteranen, äldst på isen, klev rakt igenom djurgårdsförsvaret och slog in 4–3-målet halvvägs in i den första övertidsperioden. Och som han gjorde det. Med en hand, på Kent Nilsson-manér, lättade han pucken förbi Adam Reideborn.

1–0 i matcher till västerbottningarna. Returen spelas i Skellefteå på torsdag.