EN ALLT VANLIGARE SYN. Efter klubbytet levererar Miele igen.
Växjö Lakers HC

Omvänd verklighet för stekheta stjärnan: ”Nu fokuserar jag på att slå Redhawks”

ANNONS

Han värvades till Malmö Redhawks som en stjärna inför säsongen. Nu står Andy Miele på andra sidan – med Växjö Lakers klubbmärke på bröstet – och ska skjuta ut sitt gamla lag från slutspelet.
– Det här var inget jag såg hända inför säsongen, säger Miele till hockeysverige.se.

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Klubbytet slog ner som en bomb i hockeysverige på eftermiddagen den 8 februari. Växjö Lakers skickade ut ett pressmeddelande och offentliggjorde att de spetsat en redan vass trupp med den AHL- och NHL-meriterade amerikanen Andy Miele, som innan säsongen presenterats som Malmös stora spetsvärvning. 

Det hade dessutom börjat bra i Malmö, nästan enastående bra. 29-åringen gjorde åtta poäng på sina fyra första matcher och fortsatte räkna poäng på kulramen i god takt fram till nyår. På 25 matcher gjorde han 22 poäng och var en av SHL:s stora utropstecken. Men efter nyår hände något. Miele körde fast och hittade bara till målprotokollet vid fem tillfällen. 

– Det var svårt först. Men när jag och min agent pratade med Patrik (Sylvegård) var han ganska optimistisk och öppen för det. Båda ville ha förändringen och det var ganska enkelt. Båda var nöjda och vi avslutade det hela på ett bra sätt, berättar Miele om tiden runt flytten till Småland.

Han packade trunken och redan nästa dag tränade han med Växjö. 

– Jag har aldrig bytt lag innan på seniornivå. Det var inte lätt. Jag är gift och har en hund och vi gillade staden och vår lägenhet här i Malmö. Jag måste nämna min fru som varit hur bra som helst i flytten. Jag vet att det inte varit lätt för henne, säger han.

Men det var just en flytt som behövdes för Miele. I Växjö kom självförtroendet från hösten tillbaka och i debuten i den nya tröjan hittade han fram med två assist i matchen mot Skellefteå AIK. 

– Ibland är det bara en nystart som behövs och att spela med rätt spelare. När jag var i Malmö hade vi bra stäm, men av någon anledning försvann det. Bytet kom och jag hamnade här där spelarna jag spelar med spelar ganska likt hur jag gör. Det har varit kanon och förhoppningsvis blir det bara bättre.

Två assistpoäng blev till fem på de sju grundseriematcherna efter klubbytet. Det syntes att formtoppen var på väg uppåt igen och att svackan i Malmö bara var tillfällig. När slutspelet inleddes mot Brynäs stod han för sex poäng och var högst inblandad i att Växjö tog sig vidare från första omgången efter 4-1 i matcher.

Samtidigt som Miele producerade i Växjö spelade hans gamla lagkamrater mot Frölunda. Ett vilt kämpande Malmö vann till slut serien med 4-2 och från sin nya hemstad kunde Miele konstatera att han skulle få återvända till Malmö, men nu som fiende. 

Efter Växjös 3-2-seger i match ett och en assist från Miele skedde återkomsten under onsdagskvällen. 

– Det var annorlunda. Jag är glad att det var en slutspelsmatch. Det var lättare för mig att fokusera då och inte tänka på det. Det är konstigt, det är en bra arena och bra fans. Jag hade en bra tid i Malmö, men nu fokuserar jag på att slå Redhawks, vilket jag inte trodde skulle hända inför den här säsongen, konstaterar han.

Men det händer. I match två var han framme på nytt och ansvarade för tekningen som hamnade hos Elias Pettersson och sedan hos Toumas Kiiskinen som satte 1-0 i 3-0-segern. Miele har därmed stått för åtta poäng på sju slutspelsmatcher och ligger tvåa i slutspelets poängliga. 

– Vår matchplan innan var att matcha deras hårda jobb och göra jobba lite hårdare. Vi kommer inte dominera alla 60 minuter minuterna, de är ett bra lag också. Vi försökte att vinna så många närkamper som möjligt och det har vi gjort i de två första matcherna, men vi ska bli bättre.

Den tunga tiden efter jul är som bortblåst. Nu räknar en stekhet Miele in poängen allt oftare på kulramen igen. Han njuter av hockeylivet och håller samtidigt på att grusa finalplanerna för sina gamla lagkamrater.

– När man är i en organisationen som den här gör det allt lättare. Det är riktigt roligt. Vi har ett bra lag och spelar nästan till vår fulla potential, avslutar Andy Miele. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM