Niclas Bergfors.
Skellefteå AIK

Powerplayet levererade – då fick Djurgården nytt liv i semin

Kniven mot strupen. Då levererade Djurgården sin hittills bästa match i semifinalserien mot Skellefteå. Efter tre powerplay-mål och 3–1-seger i den tredje semin gör att Djurgården lever igen.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter två raka förluster mot Skellefteå hade Djurgården inte så mycket till val än att vinna lördagens tredje semifinal på Hovet för att inte riskera att halka av gärdsgården. Det var en press man hanterade väl. Djurgården gick vinnande ur matchen, 3–1, och reducerade semifinalserien till 1–2 i matcher efter att ha ryckt åt sig en tvåmålsledning i den andra perioden som man aldrig släppte.

Efter en ganska trevande och mållös första period var det efter första pausvilan den rätt irriterade matchen tog fart på allvar. I takt med att Skellefteå befolkade utvisningsbåset. Spel i numerärt överläge har inte varit Djurgårdens bästa spelform den här säsongen, men i den andra perioden var det just där som laget fick sitt lyft.

Efter att ha misslyckats med att göra mål i sina tre första powerplay i matchen kom utdelningen halvvägs in i mittenperioden. Bröderna Jonathan och Marcus Davidsson fick pucken på mål och där kunde Linus Johansson pressa in en retur bakom Gustaf Lindvall som vaktade Skellefteås mål för första gången i slutspelet.

UPP I DELAD POÄNGLIGALEDNING

Målet gav luft under vingarna. Hemmalaget dominerade resten av perioden och fick chansen att utöka ledningen efter att Joakim Lindström och Jonathan Pudas tagit utvisningar med 19 sekunders mellanrum. Den möjligheten lät man inte slinka ur händerna. Slutspelshete Markus Ljungh prickade in 2–0 på Marcus Högströms passning med 17,5 sekunder kvar av perioden. Ljungh har därmed noterats för poäng i samtliga åtta slutspelsmatcher som Djurgården spelat så här långt.

Han var heller inte klar där. I upptakten av tredje perioden utnyttjade Djurgården det som var kvar på Pudas utvisning genom att skjuta 3–0. Niclas Bergfors satte dit pucken efter att Lindvall släppt retur på Ljunghs skott. Med den assisten gick han upp i delad ledning i slutspelets poängliga. Ljungh och Skellefteås Pär Lindholm har båda tio poäng vardera.

Skellefteå spräckte Adam Reideborns nolla med knappt fyra minuter kvar. Jesper Olofsson slog in en målvaktsretur och skapade för en kort stund lite spänning i matchen. Men ett lagstraff på Skellefteå för att ha haft för många spelare på isen dämpade optimismen och Djurgården kunde hålla undan.

Match fyra spelas i Skellefteå på måndag.