Mikael Wikstrand.Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter att ha stått för en stabil grundserie i SHL med Färjestads BK följde ett anonymt slutspel för den skickliga backen. Ikväll tog Mikael Wikstrand tag i taktpinnen när Sverige besegrade Ryssland i öppningsmatchen av Carlson Hockey Games.

Första perioden i Carlson Hockey Games mellan Sverige och Ryssland präglades av en försiktighet där båda lagen tycktes vilja känna lite på varandra. Olle Liss, som bara för några månader sedan befann sig i Hockeyallsvenskan, var en av de svenskar som utmärkte sig med sin orädda spelstil under matchens inledning. Efter att nästintill hela perioden förflutit utan att något av lagen dragit på sig en utvisning tog så Rysslands Dinar Khafizulin en tvåminutare för hakning efter 17.12.

Väl i powerplay tog truppens ålderman och kapten, Patrik Zackrisson, kommandot och spelade fram just Mikael Wikstrand vars skott tog på Lias Andersson och landade i målområdet för Zackrisson att själv raka in. En välförtjänt 1-0-ledning efter 20 minuter för Tre Kronor.
– Jag tycker vi har bra trafik framför mål i powerplay, då får man flytet med sig, sade Zackrisson till SVT:s Dusan Umicevic i periodpaus.

SLOG TILLBAKA DIREKT – I POWERPLAY

Ryssland hade dock inga intentioner att lägga sig ner och dö bara för att Sverige tagit ledningen. I andra perioden svarade man på Sveriges powerplaymål genom att göra ett eget med 2.11 spelat. Nikita Gusev spelade skickligt fram Yevgeni Dadonov som inte gjorde något misstag på nära håll och 1-1 var ett faktum. Minuter senare fick Ryssland ytterligare chanser i powerplay när först John Nyberg och sedan Dennis Everberg drog på sig utvisningar, men Sverige lyckades reda ut situationen och 1-1 stod sig till period tre.

CHOCKSTARTADE I TREDJE PERIODEN

Tredje perioden var knappt en minut gammal när Wikstrand så återigen skickade in en välriktad puck mot mål. Denna gång styrdes den in av Fredrik Händemark som gjorde sitt första mål i landslagströjan. 2-1 till Sverige stod sig sedan perioden ut efter att de blågula lyckades reda ut en intensiv anstormning från Ryssland, främst anförda av Dadonov och Gusev.

Näst för Tre Kronor i Carlson Hockey Games väntar Tjeckien. Matchen spelas på lördag, 14.20.