Elias Pettersson och Oliver Bohm.
Växjö Lakers HC

Växjö nära guldet – efter Elias Petterssons nya dominans

I morgon kan Växjö säkra SM-guldet. De vann hemma i VIDA Arena idag och har nu 3-0 i matchserien. Hjälte? Elias Pettersson, förstås. Han sköt två mål och noterade en assist i 4-1-vinsten.
– Efter deras mål tar vi över matchen. Tredje perioden är vår bästa. Vi stänger ner matchen bra då, säger Pettersson till TV4.

Redan om 24 timmar kan LeMat-pokalen vara utdelad. Växjö har gett sig själva chansen att säkra SM-guldet redan efter fyra matcher i SM-finalserien. Trots att Skellefteå under stora delar gjorde en kanonmatch idag kunde de inte stå emot Växjös tyngd, spets och skicklighet.

Det var Skellefteå som tog kommandot. Efter att Andrew Calof fått ett mål bortdömt för hög klubba tog gästerna över helt. Till sist kom också 1-0 efter en mycket snygg styrning av Oscar Möller. Efter 153 mållösa minuter i SM-finalen fick Skellefteå till sist hål på den storspelande reservmålvakten Viktor Andrén.

PETTERSSON TOG ÖVER SHOWEN

Men Skellefteås mål blev Växjös väckarklocka. Backen Oliver Bohm satte 1-1 efter att bara ha slängt ned en puck på kassen från blålinjen.
– Efter det bortdömda målet tar Skellefteå över. Sen gör vi ett skitmål. Ett backskott med skymning framför mål. Sen tar vi tag i spelet igen, säger Elias Pettersson till TV4.

Pettersson hade en assistpoäng på Bohms 1-1 och gjorde sedan själv 2-1. I spel fyra mot fyra stod superjunioren tillsammans med Robert Rosén för ett femstjärnigt byte. Ett byte som avslutades med att Rosén hittade fram till Pettersson med en lysande passning. Han gjorde inga misstag utan tryckte in 2-1 från nära håll.
– Vi har snackat mycket om att vinna kamperna framför kassen. Det är kul att få göra det med ett mål, säger Pettersson.

CALOF FICK REVANSCH

Växjös superstjärna hade då gjort sju poäng (3+4) på de tre inledande finalmatcherna och lär ha Stefan Liv Memorial Trophy-utnämningen som i en liten ask om Växjö nu skulle vinna SM-guld.

I slutperioden kom också 3-1. Brendan Shinnimin frispelade Andrew Calof som återigen överlistade Joni Ortio. Den här gången fanns det dock ingen anledning att döma bort målet. Bara för att ytterligare visa dominansen satte Elias Pettersson 4-1 i tom målbur. Hans andra mål i matchen, den tredje poängen – och den åttonde (!) poängen på tre finalmatcher.
– Efter deras mål tar vi över matchen. Tredje perioden är vår bästa. Vi stänger ner matchen bra då, sade hjälten efter finalsegern.

Växjö tog sin tredje raka seger i finalserien. De har målskillnaden 15-1 på de tre matcherna. I morgon kan pokalen delas ut. Inget lag har i svensk historia vänt ett 3-0-underläge i matcher.